PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : TBMM Başkanı Toptan'dan Sağlar'a cevap


NOYAN
05-19-2008, 04:53
TBMM Başkanı Köksal Toptan, "Bunu konuşmayı bile ayıp sayarım" dedi.

http://www.etikhaber.com/images/stories/siyaset/koksaltoptan3.jpg

TBMM Başkanı Köksal Toptan, Kültür eski Bakanı Fikri Sağlar tarafından ortaya atılan, Genelkurmay Başkanı Büyükanıt ile Başbakan Erdoğan'ın bir yıl önce Dolmabahçe'de yaptığı görüşme iddialarının değerlendirdi ve “Bunu konuşmayı bile ayıp sayarım” dedi.

Toptan, “Yüzde yüz elinizde bir delil olsa bile, böyle bir iddianın ortaya konulması çok önemli bir şey. Ama delil yok, bir tahmine istinaden böyle bir şey olamaz. Gerçekten insanın dehşete kapılmaması mümkün değil. Herkes herkes hakkında aklına geleni söyler, böyle bir şey olabilir mi? Herkesin sorumluluk idrakı içinde olması lazım” diye konuştu. Toptan, Show Tv'de yayımlanan 'Doğruya Doğru' programında, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Toptan, 22 Temmuz seçimlerinden sonra gelinen süreci, “İçinde bulunduğumuz bu günlerde başka bir vizyonla, Avrupa vizyonuyla ortaya çıkmak suretiyle çağdaş demokrasileri Türkiye'de yaşatmak konusunda hedefinden zerre kadar şaşmadı. En kötü, en karanlık günlerinde bile Türkiye demokrasiyi telaffuz etti. Hatırlayacaksınız, askeri yönetimlerin hemen arkasından Türkiye süratle demokrasiye geçmek konusunda hep heyecanlı, gayretli oldu” sözleriyle değerlendirdi.

İÇERDE PATİNAJ YAPIYORUZ

Türkiye’nin, istikrarlı bir ülke olduğunu savunan Toptan, “Türkiye'ye 20 milyon doların üstünde yabancı sermaye geliyor, sıcak para giriyor, sakıncaları var ama sıcak para güven duyulan ülkeye girer. Ekonomik bakımdan ciddi şekilde büyüyoruz” dedi. Kopenhag Kriterlerini yerine getiren bir Türkiye'den bahsedildiğine vurgu yapan Köksal Toptan, “Dışarıdakilerin hayranlıkla izlediği bir ülkeden bahsediyoruz ama içeride zaman zaman patinaj yapıyoruz. Tablo güzel aslında" diye konuştu.

KAPATMA DAVALARI BAŞÖRTÜSÜ MESELESİ

Toptan, AKP ve DTP’ye açılan kapatma davalarını değerlendirirken, “Benim kendi siyasi yaşamımda Türkiye o kadar büyük badireleri çok sağlıklı bir şekilde atlattı ki, bu süreçten de çok sağlıklı çıkacağına inanıyorum. Burada da çıkış yolu bulunacaktır” yanıtını vererek şöyle devam etti;
“Siyahla beyaz arasında tercihe toplum olarak eğilimliyiz. Gri noktaları genelde kaçırıyoruz, görmezden geliyoruz. Ben gri noktalarda da entelektüel bir bakışla arama yapılabileceğini ortaya koymak istedim. Amacım sadece bu idi.”

BAYKAL'A YANIT

Toptan, CHP Genel Başkanı Baykal'ın kendisi hakkında Anayasa Mahkemesi'ne etki etme konusundaki iddia ve eleştirilerini ise tamamen yanlış anlama olarak değerlendirdi. Toptan, "Ben hukukçuyum, Anayasa Mahkemesi üzerinde bir baskı yapmaya kimsenin hakkı olamaz. Kaldı ki Anayasa Mahkemesi de bu tür baskılarla kendi vicdani kanaatini değiştirmez, çünkü iyi bir Anayasa Mahkemesi geçmişimiz var, çok iyi deneyimleri olan bir mahkememiz var, son karar mercii olduğu için de oranın vereceği kararı herkesin içine sindireceğine kimsenin kuşkusu yok” dedi.

Anayasa Mahkemesi’nin de tartışma yapacağını belirten Toptan, “Bu tartışmayı yaparken, siyahla beyaz arasında gri noktalar bulunabilir mi diye, bizim siyaset bilimcilerimiz bunu tartışsın diye entelektüel bir tartışma ortaya attım. Anayasa Mahkemesi bir içtihat oluşturabilir, oluşturmayabilir. Türkiye'nin geleceğini kuracak bir karar verebilir, vermeyebilir. Benim dediğimi yapmadı diye Anayasa Mahkemesi'nin vereceği karar yanlış olmaz” dedi.

Toptan, türban düzenlemesine ilişkin, “Anayasa'nın iki maddesinde yapılan değişiklik giyim kuşamla ilgili bir düzenleme getirmiyor. Türban düzenlemesi diye algılanıyor ama öyle bir düzenleme içermiyor” değerlendirmesinde bulunarak, Anayasa Mahkemesi’nin konuyla ilgili bir karar vereceğini ve sürecin hep birlikte yaşayıp görüleceğine işaret etti.

BİZ BİRBİRİMİZE GÜVENMİYORSAK BUNU VAHİM SAYARIM

Toptan, Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Paksüt'ün, izlenme iddiaları üzerine de “Anayasa Mahkemesi Başkanvekilinin, üyelerinin, milletvekillerimizin, devletin tepe kadrolarındaki insanların dinlenebileceğini aklım almaz. Biz birbirimize güvenmiyorsak, bunu vahim sayarım” dedi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın bu konuda soruşturma başlatmasını yerinde bir hareket olarak değerlendiren Toptan, bunun sonucunu da beklemek en doğru hareket olduğunu söyledi.

BÜYÜKANIT-ERDOĞAN GÖRÜŞME İDDİALARI

TBMM Başkanı Toptan'a, Kültür eski Bakanı Fikri Sağlar tarafından ortaya atılan, Genelkurmay Başkanı Büyükanıt ile Başbakan Erdoğan'ın bir yıl önce Dolmabahçe'de yaptığı görüşme iddialarının sorulması üzerine Toptan, şunları söyledi:

"Bunu konuşmayı bile ayıp sayarım. Yüzde yüz elinizde bir delil olsa bile, böyle bir iddianın ortaya konulması çok önemli bir şey. Ama delil yok, bir tahmine istinaden böyle bir şey olamaz. Gerçekten insanın dehşete kapılmaması mümkün değil. Herkes herkes hakkında aklına geleni söyler, böyle bir şey olabilir mi? Herkesin sorumluluk idrakı içinde olması lazım. İnsanların kendi vicdanıyla düşünmesi lazım. Bunu yaparken ülkeye, kurumlara verilen zararın herkes tarafından verilen zararın herkes tarafından hesap edilmesi lazım. Bunu konuşmayı bile fevkalade yanlış buluyorum."

ERKEN GENEL SEÇİM ŞARTLARININ OLUŞMADIĞINI DÜŞÜNÜYORUM

Erken genel seçim olasılığı için Toptan, "Şu anda bir erken genel seçim şartlarının oluşmadığını düşünüyorum. Meclis, iktidar ve muhalefetiyle çok iyi çalışıyor” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü, “ Şu anda 3 tane muhalefet partisi var. Tüzük bunlar arasında eşitlik öngörüyor. 20 milletvekili olan DTP'nin ve 340 milletvekili olan AKP’nin konuşma süresi aynıdır. Muhalefet partileri şu ana kadar iktidar partisini çok fazla yoran bir engellemede bulunmadılar. Ama eleştirilerini belirtiyorlar, demokratik haklarını kullanabiliyorlar.”

KAMER GENÇ BAZEN ÖLÇÜYÜ KAÇIRIYOR

TBMM Genel Kurulu'nda yaşanan tartışmalar ve kavgalara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Toptan, “Dünyanın en az kavga olan parlamentolarından biriyiz. Kendimize çok fazla haksızlık yapmayalım. Farklı ideolojiler burada temsil ediliyor” dedi.

Toptan, Genel Kurul’da Kamer Genç’in üzerine yürüyen AKP’li milletvekillerinin davranışını da, “Kamer genç'in üslubu biraz serttir. Onu öyle bilmek lazım. Zaman zaman ölçüyü kaçırınca incitici laflar da ağzından çıkabiliyor. Ama genelleme yaptığımız zaman, dünya parlamentolarının çok altındadır bizdeki kavgalar. Laf atmalar var, bu da işin tadı tuzudur. Burada önemli olan kulise çıkınca birbirinin yüzüne bakamayacak söz ve hareketlerden kaçınmaktır” diye konuştu.

http://www.etikhaber.com/content/view/55297/77/