PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Sanal alem ''cep''e giriyor


*fanii*
11-24-2007, 14:31
http://image.haber3.com/haber/128435.jpg

2008'de Sanal cep telefonları ile tanışacağız...

Telekomünikasyon Kurumu, 2008 iş planına, 'sanal mobil' operatörlerin GSM operatörlerinin altyapısını kullanarak, kendi abone sistemini oluşturacağı sistemi de ekledi

Sanal cep telefonları 2008'de hizmet verecek. Telekomünikasyon Kurumu, 2008 iş planına sanal cep telefonu operatörlerinin yetkilendirilmesini de aldı. Buna göre mecut GSM operatörlerine ait bazı numara blokları sanal operatörler tarafından başlayacak. Telekomünikasyon Kurumu'nun yetkilendireceği 'sanal mobil' operatörleri mevcut GSM operatörlerinin altyapısını kullanarak, kendi abone sistemini oluşturacak. Yeni operatörlerin piyasaya girmesiyle aboneler hem farklı hizmetlerden yararlanacak hem de ucuz hizmet alabilecek. GSM operatörlerinin pek sıcak bakmadığı uygulamaya, futbol kulüpleri ve alışveriş merkezlerinin ilgi göstermesi bekleniyor.

HİZMET ÇOK FATURA TEK

Telekomünikasyon Kurumu, Türkiye'de mobil iletişim alanında hizmet çeşitliliğini artırarak, yatırım, istihdam ve gelir açısından avantaj sağlanmasını, abonelerin aldıkları birden çok hizmetin tek faturada ücretlendirilmesini sağlamak amacıyla düzenleme yapmaya hazırlanıyor. Bu çerçevede, kurum, (Mobile Virtual Network Operators MVNO) çalışmalarını kısa sürede tamamlayacak. Sanal mobil operatörler, GSM operatörlerinde toplu görüşme süresi satın alacak ve pazarlayacak.

Şimdiye kadar 35 ülkeden bilgi talep eden kurum, bir anketle sektörün görüşlerini aldı. Telekomünikasyon Kurumu'nun yaptığı ankete Turkcell ve Avea'dan cevap gelirken, Telsim'in henüz yanıtını göndermediği öğrenildi. Turkcell, cevabında, haklarını ve abonelerini kaybedeceğini belirtirken, Avea da şirkete zarar gelebileceğini belirtti.

HERKESE FAYDASI VAR

Öte yandan, kurum, yetkilendirmenin GSM operatörlerine faydasının da olabileceğini belirtiyor. Kurumun çalışmalarına göre, mevcut GSM operatörleri varsa fazla kapasitesini paraya çevirme imkanına kavuşacak. Eskiyen altyapılarını sanal mobil operatörlerine yeniletme imkânına kavuşacak. Sanal mobil operatörler, mobil pazarda hizmetlerin çeşitlendirilmesini ve maliyetlerin düşürülmesini sağlayacak. Rekabet ortamıyla vatandaşlar hizmeti daha ucuz alma imkânına kavumuş olacak. Abonelerin farklı GSM operatörlerinden alacağı hizmetlerin tamamı, abone oldukları operatörlerin gönderdiği faturalara yansıyacak. Piyasaya yeni girecek operatörler, bir veya birden fazla mobil operatörün şebekesini kullanarak abonelere hizmet verebilecekler.

SANAL TELEFON NASIL ÇALIŞACAK?

Sanal mobil operatörleri, mevcut GSM operatörlerinin frekans bandı üzerinden hizmet sağlayacak. Her operatör kendi abonelerini oluşturacak ve abonelerine numara verecek.

Numara taşıma sorunu çözülecek

Sun Türkiye Genel Müdürü Özhan Toktaş, 2008 yılının ilk altı ayında numara taşınabilirliği konusunda sonuç alınabileceğini tahmin ettiğini bildirdi. Turkcell'in numara taşınabilirliğine “sıcak bakmazken” Avea ve Vodafon'un “numara taşınabilirliğini istediğini” belirten Toktaş, “Her iki tarafın da kendince haklı nedenleri olduğunu” belirtti. “Telekomünikasyon Kurumu'na (TK) konulacak dev bir veri tabanına, üç GSM operatörünün de abone bilgileri kaydedilecek” diyen Toktaş, şunları anlattı: “Öncelikle çok ciddi bir veritabanı gerekiyor. Bunu oluşturulabilecek sunucuların hem operatörlerde hem de TK tarafında yer alıyor olması lazım. TK'nın görevi, hem veritabanının sağlıklı işlemesini sağlamak hem de kötü amaçla kullanılıyor mu bunu kontrol etmek. Operatörler de kendi aralarındbelli şeyleri yapmak durumundalar.”


Kaynak (http://www.haber3.com/haber.php?haber_id=306817)

elas
11-24-2007, 15:46
aman benim telefondada nete giriliyo para tuzağı gelio desene ktr gidio bisürü