PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Güneydoğu'ya aş ve iş için 5 formül


milas
11-24-2007, 13:27
Güneydoğu'ya aş ve iş için 5 formül



Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki 24 ilin sanayi ve ticaret odaları ve borsalar birliği başkanları, bölgenin kalkınması için yapılması gerekenleri tartışıp ortaya bir formül çıkardılar.
24 Kasım 2007 10:15
Yazı boyutunu büyütmek için

Hükümete sunulacak teşvik raporunu görüşmek üzere Diyarbakır’da toplanan yetkililer, bölgenin kalkınması için yapılması gerekenleri tartıştı. İş adamları, özellikle vergi muafiyeti isterken, “sosyal barışın tesisi ancak ekonomiyle sağlanır” mesajı verdi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Konfeksiyon ve Hazır Giyim Sanayi Meclis Başkanı Umut Oran ve Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya başkanlığında bir araya gelen işadamları, bölgede iş ve aş sağlanması için yapılması gereken 5 formülü şöyle açıkladı:

Bölgedeki işletmelerde, asgari ücret (SSK gelir vergisi ve işçi, işveren payı) vergiden muaf tutulmalı.

Mevcut 5084 sayılı teşvik kanununun süresi Doğu ve Güneydoğu illeri için 15 yıl uzatılmalı.

Enerji desteği kapsamında bölgedeki işletmelerin kullandıkları enerji peşin olarak mahsup edilmeli.

Bölgede üretimi gerçekleştirilen ürünlerin lojistik maliyetlerinin desteklenmesi adına, sanayinin gerçekleştirdiği ulaştırma faaliyetinde kullanılan yakıtta ÖTV indirimine gidilmeli.

Geçmiş yıllarda gündeme gelen NSB (Nitelikli Sanayi Bölgesi) projesinin yeniden gündeme alınarak ABD ile bu yönde bir anlaşma yapılmalı.

EKREN’E SUNULACAK

İş adamları, yukarıda başlıca maddeleri belirtilen ekonomik taleplerinin gerçekleşmesi adına yılbaşına kadar bir kanun tasarısı hazırlama kararı aldı. Mehmet Kaya ve Umut Oran’ın koordinasyonunda hazırlananan tasarı, öncelikle TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’na sunulacak. Ardından Ekonomik Sorunları Değerlendirme Kurulu’nda (ESDK) gündeme alınması amacıyla Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Nazım Ekren’e arz edilecek.

VERGİ DESTEĞİ ŞART

Umut Oran, bölgenin 24 ilinin Türkiye’nin can damarı GAP ve daha önceki OHAL bölgesini kapsadığını hatırlatarak, hükümetin öncelikli olarak Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki ekonomik ve sosyal sorunların çözümü için bir eylem planı geliştirmesi gerektiğinin altını çizdi. “Bu bölgedeki olumsuzluklar Türkiye’nin genelini etkiliyor” diyen Oran şunları kaydetti: “İşin ve aşın bölgde oluşturulması ve desteklenmesi gerekiyor. İnsanları doğdukları yerde karınlarını doyurabilirsek, o zaman göçün ve bir takım güvenlik sorunlarının da önüne geçeceğiz. Hükümetin bir an evvel bölgeyle ilgili geçmişte yapılan hatalardan ders alarak, vergi muafiyeti yasası çıkartması gerekiyor. Bu olmazsa olmazdır. Vergi muafiyeti olmazsa buralara herhangi bir yatırımcının gelmesini beklememiz zor olur. Bizler iş adamları olarak taşın altına elimizi koymaya hazırız. Hükümetin bir an evvel bölgeyle ilgili istihdam politikaları geliştirmesi gerekir.”

TEŞVİK ETKİLİ OLMADI

Mehmet Kaya ise, bölgesel dinamikler dikkate alınmadan yürürlüğe konulan teşvik yasalarının bölgede etkili olmadığını kaydetti. Kaya şunları söyledi: “Bölgenin kalkınması için bugüne kadar 18 kez teşvik politikaları denendi, ancak hemen hemen bunların tamamının bölgenin sosyoekonomik gelişmesine elle tutulur bir katkısı olmadığını görüyoruz. Bugüne kadar doğu ve güneydoğu illeri, teşvik yasalarının sadece yüzde 5’inden yaralanabilmişlerdir. Bu toplantı sonrası tarım, hayvancılık, tekstil, turizm, madencilik ve gıda gibi sektörlerin desteklenmesi için talepleri hükümete sunacağız” dedi.

(Bugün)


http://www.haber7.com/haber.php?haber_id=282402


lafta kalmasın inşallah