PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Reuters Fethullah Gülen'i araştırdı


_SoN_
05-15-2008, 14:25
http://www2.internethaber.com/images/news/62799.jpg
Reuters Fethullah Gülen'i araştırdı
15 Mayıs 2008 Perşembe 10:00
ABD'li New York Times'ın ardından, İngiliz Haber Ajansı Reuters da Fethulah Gülen'i araştırdı. Gülen'in amacını bakın ne olarak açıkladı.


Reuters haber ajansı, Fethullah Gülen'in öğretilerinden etkilenen Türk gönüllülerin faaliyetlerine ve Gülen hareketine ilişkin 'Türk İslam Vaizi: Tehdit mi Hayırsever mi?' başlıklı bir haber yayınladı. Gülen'in amacını "laik ve dindar Türklerin hep birlikte eğitim vasıtasıyla yükseltilmesi" olarak tanımladı.
Amerikan New York Times gazetesinden sonra, İngiltere merkezli uluslar arası haber ajansı Reuters da Gülen hareketini ve hareketin eğitim faaliyetlerini abonelerine duyurdu.

Star Gazetesi'nin haberine göre; Avcılar'daki Fatih Koleji'nde öğrenci ve öğretmenlerle görüşen muhabir Alexandra Hudson, hareket hakkındaki farklı görüşlerin ülkedeki kimlik ve güç mücadelesini yansıttığı yorumunu yapıyor.

MUTEDİL İSLAMIN SAVUNUCUSU
Fethullah Gülen'in 'Modern hayata kök salmış mutedil İslam'ın savunucusu' olarak tanımlandığı haberde, Gülen'in öğretilerinin basın-yayın, hayır işleri ve özellikle de eğitimde aktif olan güçlü bir cemaate ilham kaynağı olduğu ifade ediliyor. Habere göre, yabancıların, giderek radikalleşen İslam dünyasında mutedil bir güç olarak gördüğü Gülen hareketi, bazı Türkler için laik devlet ve din merkezli güç arasındaki gerginliğin bir örneği olarak algılanıyor. Türkiye'deki laik düzen içerisindeki bazı kişilerin Gülen'i din devleti kurmaya ve bunu yapacak bir kadro oluşturmaya çalışmakla suçladığı belirtilen haberde, Türkiye'de derin bir biçimde ayrışan harekete bakış açısının ülkedeki kimlik ve güç mücadelesini yansıttığına dikkat çekiliyor.

OKULLARINDA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÖĞRETİLİYOR
Haberinde, hareketin dünya genelinde 800 okulla faaliyet gösterdiği bilgisini veren Hudson, okulların bilim ve teknolojiye odaklandığını ve öğrencileri yüksekleri hedeflemeleri konusunda teşvik ettiğini kaydediyor. Okulların, Türkiye'de milli eğitim müfredatlarına uygun olarak faaliyetlerini sürdürdüğünü hatırlatan Hudson, haberinde çeşitli röportajlara da yer veriyor.

VELİLER NEDEN TERCİH EDİYOR?
Fatih Koleji İngilizce öğretmenlerinden Ahmet Yalçın, velilerin okullarını tercih etmelerini farklı sebeplere bağlıyor. Yalçın, bazı dindar velilerin devlet okulunda içki ya da sigaraya başlamalarından korktukları çocuklarını Fatih Koleji'ne gönderdiğini, bazılarının ise okulun üniversite sınavlarındaki başarısı nedeniyle kendilerini tercih ettiklerini söylüyor.

GÜLEN'İN AMACI NE?
Reuters'in haberinde, Cambridge Üniversitesi'nden İslam araştırmaları uzmanı Timothy Winter'ın 'Gülen hareketinin ana amacı, laik ve dindar Türklerin hep birlikte eğitim vasıtasıyla yükseltilmesidir' sözlerine yer veriliyor.

Gülen'in, diğer dinlerle temas kurma konusundaki girişimlerinin neticesinde, 1998'de Roma'da Papa 2. Jean Paul ile buluştuğunu hatırlatan haber, Gülen'in Yahudi ve Ortodoks dini liderlerle de görüştüğüne satırlarında yer veriyor.

5 MİLYON GÜLEN SEMPATİZANI VAR
Türkiye Cumhuriyet'inin katı laik bir devlet olarak kurulduğunu, ordu, yargı ve üniversite yetkililerin bu rolün koruyucusu gibi davrandığını belirten Hudson, toplumdaki değişimin dindar profesyonelleri öne çıkarmasının ve Gülen hareketinin de bu yükselen kesimden destek görmesinin bu çevreleri endişeye sevk ettiğini belirtiyor.

Reuters'ın haberinde, Türkiye'de 5 milyon Gülen sempatizanı olduğunun tahmin edildiği ve hareketin ülkedeki etkisini artırdığı ileri sürülüyor. Gülen'in onursal başkanlığını yaptığı Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Başkanı Cemal Uşak, anketlere göre Türk halkının yüzde 83'ünün 'Gülen okulları'na olumlu baktığını ifade ediyor.

GÜLEN'İN SİYASİ AMAÇLARI VAR MI?
İstanbul Avcılar'daki Fatih Koleji'ndeki her sınıfta Mustafa Kemal Atatürk'ün resimlerinin olduğu bilgisini veren haber, eğitim programında Gülen'in öğretilerinin yer almadığını aksi takdirde okulun kapatılacağını anlatıyor.

Haberde Gülen'in siyasi amaçları olduğu yönündeki şüphelere de yer veriliyor. Utah Üniversitesi'nde çalışan Siyaset Bilimi Profesörü Hakan Yavuz, hareketin öteden beri siyasi olduğunu öne sürerek, 'Türkiye'yi dini dünyanın merkezi yapmak ve İslamlaştırmak için elit bir sınıf meydana getirmek istiyorlar' diyor. Hareketin basın, milli eğitim bakanlığı ve emniyette güçlü olduğunu öne süren Yavuz, 'Ülkedeki en güçlü hareket. Geldikleri nokta beni korkutuyor. Toplumda onları dengeleyebilecek başka bir hareket yok' diyor. Hareket içindeki insanlar ise bu tip görüşleri paranoya ve yaygara olarak nitelendiriyor. Cemal Uşak, köktenci laiklerin hareketi tanımadığını ve tanımak istemediğini ifade ederek, 'Çok büyük bir önyargıları var. Her şeyden şüphe duyuyorlar' şeklinde konuşuyor.

sniper
05-15-2008, 14:30
Oldum olası sevmedim gitti bu adamı

MetinCeylan
05-15-2008, 14:33
bu adam hakkında cok seyler duydum

çakır
05-15-2008, 18:06
Gülen'in amacı "laik ve dindar Türklerin hep birlikte eğitim vasıtasıyla yükseltilmesi" bunu ingilizler yani hristiyanlar anlayabiliyor, türkler anlayamıyor. bugün sınavlarda birinciler gülen'in önderliğinde kurulan okullardan çıkıyor. en son öss birincisi çıktı mesela.

ALONE53
05-16-2008, 11:13
insanlar bu şahsın yaptığı faaliyetleri bilmediği için sadece kulaktan dolma bilgilerle bilgi edindiği için önyargıyla yaklaşıyorlar
meyve veren ağaçlar her zaman taşlanmıştır...
tarihtede böyledir..kim ülkesine,vatanına hayırlı birşey yapmak istese ya engellenmiştir yada çamur at izi kalsın hesabı yalan haberleri millete yutturmuşlardır...

tuning_07_07
05-16-2008, 14:41
insanlar bu şahsın yaptığı faaliyetleri bilmediği için sadece kulaktan dolma bilgilerle bilgi edindiği için önyargıyla yaklaşıyorlar
meyve veren ağaçlar her zaman taşlanmıştır...
tarihtede böyledir..kim ülkesine,vatanına hayırlı birşey yapmak istese ya engellenmiştir yada çamur at izi kalsın hesabı yalan haberleri millete yutturmuşlardır...

eger senın hayırlı işler yapıoo dedin sey beyin yıkamaksa ben bii demiorum......

ALONE53
05-16-2008, 15:14
eger senın hayırlı işler yapıoo dedin sey beyin yıkamaksa ben bii demiorum......

BEYNİNİ YIKADĞI KAÇ KİŞİYLE GÖRÜŞTÜN BEN YILLARDIR TAKİP EDİYORUM BU ADAMI AMA HİÇ BEYİN YIKADIĞINI GÖRMEDİM
ARTI SENİN BEYİN YIKAMAK DEDİĞİN DİNİN ÖĞRETİLMESİ İSE ONADA BEN BİRŞEY DİYEMEM,İNSANLAR NİYE BAŞARILARINI KABUL EDEMİYOR ANLAMIYORUMM,BU İNSANIN ÖNCÜLÜĞÜNDE KURULAN OKULLARDAKİ ÖĞRENCİLER ULUSLARASI BİLİM OLİMPİYATLARINI BEYİNLERİ YIKANARAKMI KAZANNIYO BİRAZ OBJEKTİF OLUNN..

bu insanın fikirlerini tartışmak için avrupa üniversitelerinde kürsüler kurulup tartışılıyor,o adamlar beyin yıkama gibi aslı olmayan birşeyler demiyor da siz nerden uyduruyorsunuz böyle şeyleri anlamıyorum....

benim bu insanın okullarında okumuş arkadaşlarımda var ama hiçbirinin beynini yıkanmış olarak görmedim,kulaktan dolma bilgileri paylaşmayalım zaten farkındaysanız konu bilimsel araştırmalar kısmında açılmış

biraz bilimsel ve etik açıklamalarda bulunun lütfen.....