PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Migrenin nedeni bulundu!


*fanii*
11-23-2007, 23:43
Almanya'daki Bonn Üniversitesi'nde yapılan bilimsel araştırmalar sayesinde, migren hastalığına genetik bir bozukluğun neden olduğu saptandı. Bilim adamları şimdi, hastalığın tedavisi için yeni ilaçlar geliştirilebileceğini söylüyor...

Dayanılmaz baş ağrıları, bulantı ve ışığa karşı aşırı duyarlılık... Bunlar, bugün sadece Almanya'da yaklaşık 14 milyon kişinin şikayetçi olduğu migren hastalığının belirtileri arasında yer alıyor. Dünya çapında ise yüzlerce milyon yetişkin ve çocuk bu hastalıktan muzdarip. Migren, "modern çağın hastalığı" olarak bilinse de, eski Yunanlılar'da da benzer şikayetlere rastlanmıştı. Bilim adamlarına göre ise bu hastalık, tüm kültürlerde benzer şekilde görülüyor.

Rahatsızlığın yol açtığı baş ağrısı nöbetlerini tetikleyen faktörler arasında; stres, bazı gıda maddeleri, aşırı veya az uyku geliyor. Bonn Üniversitesi'nde görevli bilim adamları ise son olarak hastalığa bir genetik bozukluğun yol açtığını saptadılar. Artık bu yeni bilgiler ışığında hastalığın tedavisine ilişkin, yeni ilaçlar geliştirilmeye başlanabilir.

Dört yıllık araştırma

Bilim adamları, son dört yıl boyunca aralarında bir çok migren hastasının bulunduğu 45 aileyi yakından inceledi. Yapılan kan tahlilleri sonucunda aranan hastalığa sebebiyet veren unsur bulundu: Birinci kromozomdaki genetik değişiklik.

Deneye katılan tüm migren hastalarındaki genetik değişikliğin saptanması ise bu farklılığın sinir hücreleri üzerine yanlış bir sinyalin gönderildiği sonucunu ortaya çıkardı. Yani, sinir hücrelerinin, değişime uğramış bir kromozomun yol açtığı yanlış sinyaller sonucunda, farklı şekillerde uyarılması baş ağrılarına, baş dönmelerine, bulantı ve bayılmalara yol açıyor.

Yeni ilaçlar geliştirilecek

Bu buluşun ardından gelecek ikinci adım ise bu yanlış sinyal gönderimini engelleyecek yeni ilaçların geliştirilmesi. Konuyla ilgili olarak Bonn Üniversitesi İnsan Genetiği Enstitüsü'nden Unda Todt, yaptıkları son araştırmalar ışığında, migreni engelleyici yeni ilaçlar geliştirilebilebileceğini kaydetti.

Yıllardır bir sürü insanı etkileyen bu rahatsızlığın sebebinin tespit edilmiş olması, kesin çözüm getiren yeni ilaçların
üretilebilecek olması ihtimalini doğurdu. Ancak hastaların, bu ilaçların piyasaya çıkmasını bir süre daha bekleyeceği öngörülüyor.