PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Alkolün Zararları


MetinCeylan
05-14-2008, 18:06
ALKOLÜN ZARARLARI

Alkol uyutucu bir maddedir. Kan yolu ile beyne gelir. Beyini vücudun idare merkezi, bir santral gibi düşünelim. Alkol beyine geldiği zaman beyinin faaliyetlerine zarar verir. İlk defa karar verme yani muhakemeyi bozar. Sarhoş şahıs, kararlarında ve yaptığı hesaplarda hatalar yapar. Sonra insanın bir özelliği olan utanma hissini kaldırır. Sarhoş şahıs ayık iken yapmayacağı utanılacak hareketlerde bulunur. O ise bunların farkında değildir. Alkollü içkiler bundan sonra görmeyi ve konuşmayı bozar. Sarhoşlar, genellikle kaba, ölçüsüz, lüzumsuz ve bıktırıncaya kadar çok konuşurlar. Bilahare de alkol, işitmeyi ve kasların düzenli çalışmasını bozar. Sarhoş şahıslar bilineceği gibi yalpalayarak yürürler. Dengelerini zor sağlarlar.
İşte böyle bir durumdaki şahıs, düşünmeyen, aklını kullanmayan, dış dünya ile alâkası azalmış, insanın özelliği olan utanma hissi zayıflamış, sadece solunum, dolaşım ve sindirim gibi otomatik faaliyetlerle yaşayan bir kimsedir. Ama daha da fazla alınan içki bu faaliyetleri de durdurur. Şahsın kalbi durur, solunum felcinden ölümüne yol açar. Böyle çok insanlar, bir defada fazla miktarda alkol kullandıklarından dolayı masa başında kalıp ölmüşlerdir.
Alkol kullanan şahıslar kavgacı ve mütecaviz insanlardır. Alkol insanları âdeta suça teşvik eder. Bazı suçların ve hatta cinayetlerin içkili iken yapıldığını hatırlayalım. Ayrıca bu şahıslar aile içinde de geçimsizdirler. Hanımlarını ve çocuklarını döverler. Sonunda, boşanmalara kadar gidebilen kötü neticelere sebep olabilirler. Bu şahıslar genellikle işlerini de kaybederler. Çünkü işlerine geç gider, erken ayrılırlar. İşlerinde muvaffak olamazlar. Dairede mesai arkadaşları ile kavga ederler.
Fiziki Zararları: Alkol vücutta bir çok organa zarar vermekle beraber en çok beyinde tahribata neden olmaktadır. Beyne ilk etkisi yorum ve düşünceyi kontrol eden bölgeyi yavaşlatmasıdır. Böylece kişinin hatırlama, anlama, karar verme gibi normal akli görevlerini yürütmesine engel olur. Birey rahatlamadan dolayı önce kendini serbest ve neşeli hisseder. Ayrıca beyinde adale kontrol merkezine de zarar verdiği için kol ve bacak koordinasyonu bozulur.
Toplumsal Zararları: Alkolün etkileri sadece kişinin kendisiyle sınırlı kalmamakta, ailesi, toplumsal ve iş çevresi davranışlarından zarar görmekte ve onlar da bu hastalığın daha fazla zarar vermesini engellemek için yardımcı olmaya çalışmaktadır. Mutsuz evlilikler, yıkılan yuvalar, terk etmeler, boşanmalar, düzensiz aileler, boşta kalan çocuklar hepsi bu bedelin birer parçasıdır. Alkolün yarattığı sorunları çözmeye yardımcı olan kurumların masrafları milyarlarca lirayı bulmaktadır.
İçkili Sürücüler : Ölüm ve yaralanmalara neden olan trafik kazalarının yüzde 66 sı alkol kullanımından kaynaklanmaktadır. Bu kazalarda yaralı ve muhtemelen sakat kalmış kişileri, doğan hasarın yarattığı ekonomik yük, gelir kaybı, tıbbi masrafları ve sigorta masraflarını da unutmamak gerekir.
Alkol ve Suç : Bazı kişilerde alkol, ayıkken düşünemeyecekleri şekilde kırıcı davranışlarda bulunmalarına sebep olur. Ölme nedeni olan intiharların yarısı ve cinayetlerin üçte biri alkolle ilgilidir.
ALKOLÜN ZARARLARI
Aşırı alkol kullanımı önemli bir sosyal ve tıbbi sorundur. Bir çok toplumda orta düzeyde alkol kullanımı kabul edilebilir. Ancak aşırı alkol kullanımı karaciğer,pankreas,beyin ve dolaşım sistemine büyük hasarlar verir.
Beyin ve Sinir Sistemi
Aşırı alkol kullanımının beyin ve sinir sistemi üzerine önemli etkileri vardır. Alkol geçici bir bellek kaybına da neden olabilir. Gerek yeni içmeye başlayanlarda gerekse aşırı kullananlarda içtikleri dönemin tümünü ya da bir bölümünü unutmak sık görülen bir durumdur. Aşırı alkol kullananlarda,içki bırakıldıktan sonra birkaç hafta süren geçici bellek kayıpları da görülebilir. Ancak alkolden uzak durulduğunda bellek sorunları ortadan kalkabilir. Aşırı alkol kullanımı uyku bozukluklarına ve bütün gece uyuduktan sonra bile sabah bitkin kalkmaya neden olabilir.
Sindirim Sistemi
Alkol midenizin iç yüzeyini örten tabakayı tahriş ederek gastrite, kusmaya yol açarak midenin üst bölümü ve yemek borusunun alt bölümünde küçük yırtıklara neden olabilir; Uzun süre alkol kullanımı özellikle B vitaminlerinin ve diğer besinlerin emilimini engelleyebilir. Alkol kullanımını kestiğinizde bu sorunların çoğu ortadan kalkacaktır. Alkol kullanımından sonraki gün ortaya çıkan baş ağrısı ve ağız kuruluğunun nedeni pek belli değildir. Olası bir neden, alkolün idrar söktürücü etkisi nedeniyle oluşan su kaybıdır..
Dolaşım Sistemi
Alkol geçici olarak kan basıncını düşürebilir. Ancak sürekli kullanıldığında kan basıncını yükseltebilir. Sürekli ve aşırı alkol kullananlarda kalp yetmezliğine kadar çeşitli önemli sorunlara yol açan bir hastalık da sık olarak görülür. Az miktarda alkol kullanımı da kalp hastalığı olasılığını artırır.
Kanser
Alkoliklerde kalp-damar hastalıklarından sonra en sık ölüm nedeni kanserdir. Alkol kullanmayanlara göre kansere yakalanma olasılıkları oldukça yüksektir (özellikle gırtlak, yemek borusu, mide ve pankreas kanserleri).