PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : İlk Yardım


MetinCeylan
05-14-2008, 18:05
iLKYARDIM

TANIMI :
Ani olarak hastalanan veya kazaya uğrayan kimseye anında, olay yerinde ve çevre imkanlarından yararlanılarak yapılan, tıbbi olmayan geçici müdahaleye İLKYARDIM denir.

İLKYARDIMDA AMAÇLAR :
1- Hayat kurtarmak
2- Durumunu korumak
3- Sakatlıkları önlemek

İLKYARDIMDA 6 SAFHA :
1- Tedbir (İlkyardımcının kendisinin ve kazazedenin güvenliğinin sağlanması)
2- Teşhis
3- Tedavi
4- Haberleşme
5- Öncelikli kazazedenin belirlenmesi
6- Taşıma

İLKYARDIMCI’ da bulunması gereken özellikler :
1- Her zaman tedbirli olmalıdır
2- Soğukkanlılığını korumalıdır
3- Cesaret gösterilerinden ve emin olmadığı uygulamalardan kaçınmalıdır

İLKYARDIM’ da haberleşebilecek telefon numaraları :

110 İtfaiye
112 Ambulans
114 Zehir Danışma Merkezi (Sağlık Bakanlığı)
154 Trafik polisi
155 Polis imdat
156 Jandarma imdat

ECZADOLABInda bulundurulması gereken malzemeler

1- Üçgen sargı bezleri (http://www.acilveilkyardim.com/ilkyardim/ucgensargibezi.JPG) ( 1 (http://www.acilveilkyardim.com/ilkyardim/ucgen1.JPG), 2 (http://www.acilveilkyardim.com/ilkyardim/ucgen2.jpg) , 3 (http://www.acilveilkyardim.com/ilkyardim/ucgen3.jpg) ,4 (http://www.acilveilkyardim.com/ilkyardim/ucgen4kirik.jpg))
2- Rulo sargı (http://www.acilveilkyardim.com/ilkyardim/basinclisargi.jpg)bezleri
3-Steril gazlı bez (http://www.acilveilkyardim.com/ilkyardim/basinclisargi.jpg)l (http://www.acilveilkyardim.com/ilkyardim/basinclisargi.jpg)er
4- Flaster
5- Çengelli iğneler
6- Pamuk
7- Yara bandları (http://www.acilveilkyardim.com/ilkyardim/flaster.jpg)
8- Antiseptik solüsyonlar
9- Turnike lastiği
10- İlkyardım rehberi
11- Ağrı kesici

İLKYARDIM ÇANTASInda yukarıdaki malzemelere ek olarak bulundurulacaklar :
12- Tebeşir
13- Makas
14- Cep feneri
15- Kağıt, kalem
16- Boyunluk
Genel İlk Yardım Bilgileri
Herhangi bir kaza veya hayatı tehlikeye düşüren bir durum karşısında sağlık personelinin yardımı sağlanıncaya kadar hayatın kurtarılması yada durumun daha kötüye gitmesini önlemek amacıyla ilaçsız olarak yapılan uygulamalara ilkyardım denir.
İlkyardım yapan kişinin özellikleri:
Sakin olmalıdır, telaşa kapılmamalıdır. Hasta ile onu rahatlatacak tonda konuşmalıdır. Hiçbir zaman kendi can güvenliğini tehlikeye atmamalıdır. Kendi can güvenliğini aldıktan sonra müdahale etmelidir. Çevrede bulunanları organize etmeli (polis, itfaiye, ambulans çağırma konusunda) Hastaya müdahalede önem sırasını iyi bilmeli örneğin nefes almayan bir hastanın ayağında kanayan bir yara ile uğraşmamalıdır.

İlkyardım ilkeleri ve öncelikler:
Öncelikli amaç yaralı kişinin hayatının korunması ve mevcut sağlık durumunun daha kötüleşmesini önlemektir. Kanaması olan bir hastanın kan kaybı devam ettikçe mevcut durumu da kötüleşecektir. Kanama durdurulursa mevcut durum korunmuş olur ve sıra iyileşmeyi kolaylaştırıcı önlemlere gelir. Örneğin yara su ve sabunla yıkanır ise enfeksiyon oluşma riski azalır ve iyileşme hızlanmış olur.
Hastanın boynunu sıkan kravat düğme vs. gibi şeyler gevşetilir. Solunum kontrol edilir. Durmuş ise yapay solunum yapılır. Hastanın kalbi kontrol edilir. Eğer kalp atımı yok ise gecikmeden kalp masajı uygulanır. Kanama kontrolü yapılır kanama varsa daha sonra anlatılacak olan tekniklerle durdurulur.
Çevredekilerin hastanın başına toplanıp onu huzursuz edecek biçimde konuşmaları engellenir. Kazazede kendine gelse, kendini iyi hissetse bile durumundan emin olunmadan ayağa kalkmasına izin verilmemelidir. Bilici kapalı hastalara ağızdan hiçbir yiyecek yada içecek verilmez. Hastanın üzerine bir battaniye örtülerek ısıtılması gereklidir. Kaza ortam koşullarına bağlı ise hemen ortamdan uzaklaştırılmalıdır (örneğin gaz zehirlenmesi) ancak böyle bir neden yoksa hastanın yerinden kıpırdatılmaması esastır. Kırık varsa kırık bölgesi hareketsiz bırakılır. Şok var ise şokla savaşılır. Bilinci açık ise sakinleştirilir. Hastanın ağzında toz toprak kırık diş vs. olabileceği akla getirilmeli ve temizlenmelidir. Hastaya turnike uygulanmış ise bu bildirilmelidir. İlkyardımcının kaza yerinde kalmasını gerektirecek bir neden yoksa hastaneye kadar yaralı ile birlikte gitmelidir.




İlkyardım Çantasında Bulunan Malzemeler:

No
Malzeme Adı
01
Üçgen Bezi (96x100x135)
02
Sargı Bezi (10cmx2mm 2 Adet)
03
Gazlı Bez (5x5 cm 10x10 cm)
04
Suni Solunum Maskesi
05
Tıbbi Flaster
06
Üçlü Makas
07
Çengelli iğne 10 Adet
08
İlkyardım Kılavuzu
09
Cerrahi Eldiven
10
Elastik Bandaj
11
Bez Maske
12
Ağzı Kapanır Naylon Poşet 2 Adet
13
Kağıt ve Kalem
14
Airway (Havayolu) 1 Adet
15
Turnike 60cm Kauçuk
16
Plastik Örtü
17
Yara Bantı
18
Düdük
19
Makas
20
Atel