PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Yeşil Kart tarih oluyor


*fanii*
11-23-2007, 23:12
http://image.haber3.com/haber/27471.jpg


Dolandırıcıların sağlık sistemini kemirmesine yol açan yeşil kart uygulaması 2 yıl içinde kaldırılıyor.


Sık sık usulsüz kullanım haberleriyle gündeme gelen yeşil kart uygulaması tarih oluyor.

Önümüzdeki günlerde Meclis'e gelecek Sosyal Güvenlik Reformu, yeşil kart uygulamasını sona erdirecek düzenlemeler içeriyor.

Yeşil kartların uygulamadan kalkması için iki yıllık geçiş süreci öngörülürken, bunun yerine 'geliri aylık net asgari ücretin üçte birinden az olan kişiler' tanımlaması getiriliyor. Bu kişiler genel sağlık sigortası kapsamına alınarak sağlık hizmetlerinden ücretsiz faydalandırılacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Almanya'nın göç ve uyumdan sorumlu Devlet Bakanı Maria Böhmer'i kabulü sırasında ayrıntı vermemekle birlikte yeşil kartın kaldırılacağını doğruladı. 1992 yılında uygulamaya konan yeşil kart, sosyal güvence kapsamında olmayan düşük gelirli vatandaşların ücret ödemeden sağlık hizmeti almasını öngörüyor.

15 yılda yeşil kart sayısı çığ gibi artarak 14,5 milyona yaklaştı. 'Mercedesli yeşil kartlılar'la ilgili haberlerin medyada yer alması, hükümeti tedbirler almaya yöneltti. Geçtiğimiz günlerde yeşil kartla ilgili bir tarama başlatan Sağlık Bakanlığı, haksız yere alınan veya kullanılmayan yeşil kartları iptal etmişti.

Halen 8 milyon 591 bin 948 kişi ise aktif olarak yeşil kart kullanıyor. Bundan böyle sağlık hizmetlerinden ücretsiz faydalanmak isteyen kişilerin ekonomik durumu, her seferinde sorgulanabilecek. Yeşil kart sahibi olma artık bir kazanılmış hak gibi algılanamayacak.


Kaynak (http://www.haber3.com/haber.php?haber_id=306599)