PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : İstanbul'a Formula bereketi


MetinCeylan
05-08-2008, 18:10
http://www2.internethaber.com/images/news/41941.jpg
İstanbul'a Formula bereketi
08 Mayıs 2008 Perşembe 18:06
Formula 1 Türkiye Grand Prix'si dolayısıyla, İstanbul'daki otellerin çoğu neredeyse doldu.


Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, Mayıs ayındaki uluslararası kongreler ve Formula 1 Türkiye Grand Prix'si dolayısıyla, İstanbul'daki otellerin çoğunun neredeyse dolu olduğunu belirterek, “Durum çok iyi, herkes çok memnun” dedi.

Bayındır, İstanbul'un Nisan, Mayıs, Eylül ve Ekim aylarında zaten dolu olduğunu ifade ederek, daha önce Ağustos ayında yapılan Formula 1 yarışlarının 9-11 Mayıs tarihlerine alınmasının otellerin doluluğu açısından çok etkisi olmadığını söyledi.

Bu şekilde, zaten doluluk oranı yüksek olan otellere daha fazla insan geldiğini dile getiren Bayındır, “Dolayısıyla talep artıyor, talep artınca fiyatlar biraz yükseliyor. Halbuki Formula 1, yazın, Ağustosta yapılırken, daha İstanbul'un toparlanma zamanı olduğu için çok iyi oluyordu. Tarihte bir yanlışlık var bana göre” diye konuştu.

Timur Bayındır, Formula 1'in, 15 Hazirandan Ağustos sonuna kadarki dönemde veya Mart ayında yapılmasının daha uygun olacağını savundu.

İstanbul'da, Mayıs ayının uluslararası kongrelerin yoğun olduğu bir dönem olduğunu hatırlatan Bayındır, “Otellerdeki durum çok iyi, herkes çok memnun. Rakam vermek çok zor. Ama genel olarak iyi. Otellerin çoğu neredeyse dolu” dedi. Bayındır, İstanbul'da turistik belgeli 55 bin yatağa en az 10 bin yeni yatak daha ilave edildiğini belirterek, İstanbul'daki yatakların dolması için 65 bin kişinin gelmesi gerektiğini söyledi.

Timur Bayındır, otellerin doluluğunun İstanbul'un merkezindeki tesisler için geçerli olduğunu, ancak çevrede de çok sayıda otel bulunduğuna işaret ederek, “Eğer olimpiyatları seyretmeye 5 bin kilometre gidiyorsanız, yatmak için 100 kilometre, bir şey fark etmez arada. Yani 100 kilometre ötede de konaklayabilirsiniz. Bizim bahsettiğimiz oteller hep göbekte, Taksim, Aksaray, Laleli, Sirkeci, Anadolu yakasının belli bir bölümü. Halbuki biraz daha açıldığınız zaman yer var. Mesela Pendik'e doğru kaydığınız zaman, İzmit'te, hala yer var. Bursa daha hiçbir şekilde nemalanmadı bu işten. Yani yer var, yeter ki insanlar gelsin” diye konuştu.

“KONAKLAMA ÜCRETLERİ YÜZDE 20 ARTTI”

Timur Bayındır, konaklama ücretlerinde de bir artışın söz konusu olduğuna işaret ederek, sözlerine şöyle devam etti:

“Otel ücretlerindeki artış çok normal bir şey, dünyada böyle gidiyor bu prosedür. Arz-talep dengesi bu. Eğer talepler fazla olursa gayet tabii biraz fiyatlar yukarı çıkıyor. Biz bakanlıktan bir tarife istiyoruz. 'Bu tarifeyle verirsek, biz de yüzde 60-70 dolulukla çalışırsak, yüzde 15-20 para kazanırız' diyoruz. Bakanlıktan bu tarifeyi alıyoruz. Fakat bu tarifeyle müşteri bulmamız imkansız hale geliyor. Çünkü rekabet var, otellerin sınıfları var, bulunduğu mekan var, müşterinin azlığı, çokluğu var, bu fiyatları uygulayamıyoruz. Devamlı olarak bu fiyatların altında bir uygulama yapıyoruz. Böyle tarihlerde, bu fiyatları uygulama imkanı yakalıyoruz. Bunlar da normal satış fiyatlarımızın yüzde 20 kadar üstündedir. Bir otel eğer 400 dolara satıyorsa odayı, fiyatını 500 dolar yapmıştır.”

FORMULA 1'İN GETİRİSİ

Formula 1'in, hangi tarihte yapılırsa yapılsın İstanbul'a getirisinin çok büyük olduğunu vurgulayan Bayındır, “Bir kere tanıtım açısından, ikincisi İstanbul'u besleme açısından çok büyük” dedi.

Bayındır, etkinliğin bütün dünyada televizyondan yayınlandığını dile getirerek, “Bir dakika İstanbul'u göstermek televizyonlarda kaça mal olur? Düşünün, bu Formula 1'i bütün dünya veriyor ve yaklaşık 3 saat sürüyor. Onu çarptığınız zaman rakamlar belli olacak. Tanıtıma katkısı çok büyük” diye konuştu.
Yarış için değişik müşteri kitlesinin geldiğine işaret eden Bayındır, bunların, Formula 1'i izlemeye gelenler, yarışçılar, teknik ekipler, pist temizliği ve güvenliğini sağlayanlar, bakım-hizmet işlerini görenler olduğunu söyledi.

Görevli ekiplerin daha uzun süreli kaldıklarını, yarışın yapılacağı İstanbul Park'a gidip gelebilmek için otomobil kiraladıklarını anlatan Bayındır, bunun gibi çok sayıda sektörün bu etkinlikten faydalandığını, harcanan paraların büyük rakamlar olduğunu kaydetti.
Timur Bayındır, “Formula 1 için gelenler en az 3 gece kalacak, 20 bin kişinin gelmesi durumunda getirisi 250 milyon dolar civarında olur” dedi.
kaynak:http://www2.internethaber.com/news_detail.php?id=140049

ALONE53
05-09-2008, 11:42
kuzenim hondanın garajında görevli
bayağı berektli geldi...

MetinCeylan
05-09-2008, 18:49
pilaot olmak cok güsel bise bide altında formula olduktan sonra daha zevk verici

_SoN_
05-09-2008, 18:50
birde biz görsek şu bereketi :)

MetinCeylan
05-09-2008, 18:53
bize vurmuyo bu bereket isatnbula bayram etsin simdi