PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Türkiye'nin önemli karayolları


DİGİMAX
05-08-2008, 15:58
Eskişehir Yolu
Eskişehir Yolu, Ankara'yı Temelli ve Polatlı üzerinden Eskişehir'e bağlayan önemli devlet yollarındandır. Yol aynı zamanda yine Polatlı üzerinden İzmir'e geliş-gidişler için kullanılmaktadır. Otoyola yakın bir altyapısı vardır. Eskişehir Yolu'nun şehir merkezi ile Ankara çıkışı arasında kalan kısmı çok sayıda devlet binası ile tanınmıştır. Sayıştay, Dışişleri Bakanlığı, Milli Kütüphane, Hazine Müsteşarlığı, Dış Ticaret Müsteşarlığı ve MGK binası bunlardan en çok bilinenleridir.
Eskişehir Yolu ve çevresi Ankara'nın yeni ve zengin semtleri ile çevrelenmiştir. Beysukent, Çayyolu, Ümitkent, Bilkent örneklerinde olduğu gibi.
2006 yılı itibariyle yol üzerinde metro hattı inşaatı sürmektedir.
Eskişehir Yolu'nda çok sayıda üniversite kampüsü de bulunmaktadır: Hacettepe Üniversitesi, ODTÜ, Bilkent, Başkent Üniversitesi kampüsleri.
Yol artan trafiği ile de dikkat çekmektedir. Yol çevresindeki yerleşimlere ek olarak şehirlerarası trafik de buradan geçmektedir. Ayrıca Etimesgut ve Sincan semtleri de kısmen bu yoldan yararlanmaktadır. Yol Ankara Çıkışı'nda Çevre Yolu'na bağlanmaktadır.

Konya Yolu
Konya Yolu, Ankara'nın birkaç ana çıkış yolundan biridir. Resmi kayıtlarda Mevlana Bulvarı olarak anılmaktadır. Şehrin içinde kalan kısmı AŞTİ'den başlayarak Gölbaşı'na kadar devam eder. Yol ORAN, Balgat, Çukurambar gibi semtlerin de çıkış yoludur. Yoğun trafiğine rağmen son dönemde yapılan alt ve üst geçitler ile daha modern bir görünüme kavuşmuştur. Konya Yolu aynı zamanda Gölbaşı'na gelmeden Dikmen ve İncek semtlerine bağlanmaktadır. İncek'te TED Koleji ve Atılım Üniversitesi de dahil olmak üzere birçok eğitim kurumu bulunduğundan, bu kurumlara gidiş-gelişlerde Konya Yolu sıklıkla kullanılmaktadır. Konya ve Adana'ya giden devlet karayollarının başlangıcı Konya yoludur. Ankara'nın diğer ana çıkış yolları şunlardır: Eskişehir Yolu, Çankırı-Samsun Yolu, İstanbul Yolu.
Yol Gölbaşı'nda Çevre Yolu ile birleşir.,

İstanbul Yolu
İstanbul Yolu, Ankara'nın en büyük çıkış arterlerinden biridir. İstanbul istikametinde yaklaşık 35 km. uzanan yolun etrafı sanayii bölgeleri ve mesken alanları ile doludur. Günün her saatinde trafik yoğunluğu olan yol İstanbul devlet yoluna ve otoyola bağlanır. Ayrıca Ankara içinde Yenimahalle, Batıkent, Ostim, Etimesgut, Ayaş, Sincan, Eryaman, Güzelkent, Fatih, Elvankent, Törekent ve diğer semtlerin de Ankara ile bağlantısını sağlar. Atatürk Orman Çiftliği, Hayvanat Bahçesi, Göksu Parkı (Susuz Göl) bu yol üzerindeki önemli görülmeye değer yerlerdendir.