PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Kartal siyah-beyaz-kırmızı mıydı?


MetinCeylan
05-06-2008, 13:19
http://www2.internethaber.com/images/news/21191.jpg
Kartal siyah-beyaz-kırmızı mıydı?
06 Mayıs 2008 Salı 13:14
'Beşiktaş'ın formasının rengi siyah-beyaz-kırmızıydı" iddiası ortalığı karıştırdı.


Beşiktaş formasının siyah-beyaz renkleri tartışmaya yol açtı. Spor yazarı Ali Sami Alkış, Beşiktaş formasının kuruluşunda kırmızı-beyaz olduğunu, siyah rengin Çanakkale Cephesi’nde şehit olan futbolcular anısına daha sonra formaya alındığını ifade ederken Beşiktaş yönetimi, forma renginin kuruluşundan beri siyah olduğunu savundu.

Beşiktaş formasının neden siyah-beyaz olduğunu bir kısım Beşiktaş taraftarı hariç pek çok kişi bilmiyor. Kuruluşunda kırmızı-beyaz olan formanın rengi daha sonra neden siyah-beyaza dönüştürüldü.

Spor Yazarı Ali Sami Alkış tarafından yazılan ve Yarımada Yayınları tarafından yayınlanan "Yedi Kandilli Avize Çanakkale Cephesi"nde Şehit Düşen Futbolcular kitabında bu konuyla ilgili ilginç ayrıntılar yer alıyor.

Kitapta yer alan bilgilere göre Beşiktaş’ın kuruluşundan itibaren kırmızı-beyaz olan forması Çanakkale Savaşı’ndan sonra siyah-beyaza dönüştürüldü.

ÇANAKKALE ŞEHİTLERİ İÇİN KIRMIZI RENK SİYAHA DÖNÜŞTÜRÜLDÜ

Ali Sami Alkış, “siyah” rengin hikâyesini şöyle anlatıyor: “Çanakkale Cephesi’nden Beşiktaş kulübüne, şehit haberleri akmağa devam ediyordu. Asım, Kazım ve Nazım’ın Çanakkale’deki kayıplarından sonra; Ali Can’ın tifüse yakalanıp öldüğü haberi geldi.

Doktor Ali, Doktor Mehmet ve Doktor Sabri beyler ile Muallim Sadi ve Muallim Behzat da şehit düşmüştü. Beşiktaş 8 futbolcusunu birden toprağa vermişti.

Beşiktaş yöneticisi Şeref Bey; birbiri ardına şehit olan futbolcularının tarih boyunca sürecek matemleri için kulüp rengindeki kırmızının siyaha dönüşmesini teklif etti. Teklif alkışlarla kabul edildi. Herkes tüm kulüpleri iki renkli bilir ama Futbol Federasyonu yönetmeliği ve FIFA direktiflerine göre her kulübün 3. rengi olması şarttır. Beşiktaş’ın resmi 3. rengi, yıllar önce iptal ettiği kırmızıdır.”

BEŞİKTAŞ YÖNETİMİ: KIRMIZI RENGİ HİÇ KULLANMADIK

Ali Sami Alkış, siyah rengin Çanakkale Savaşı sırasında kabul edildiğini ifade ederken Beşiktaş yönetimi ise yaptığı açıklamada formanın takımın kuruluşundan beri siyah-beyaz olduğunu savundu.

Beşiktaş Web sitesinde yapılan açıklamada, “Yıllardır Beşiktaş’ın ilk renklerinin kırmızı-beyaz olduğu, Balkan Savaşı'nın kaybedilmesinin ardından siyah-beyaz olarak değiştirildiği söyleniyor. Beşiktaş tarihi ile ilgili birçok kaynak böyle yazıyor. Ancak 100. yıl belgeselinin hazırlanması sırasında yapılan ayrıntılı araştırmalarda, kırmızı rengin kullanılmadığı, renklerimizin her zaman siyah-beyaz olduğu yönündeki belgeler ağırlık göstermiştir” denildi.
http://www.internethaber.com/images/other/bjk02%281%29-%282%29.jpg
kaynak:http://www2.internethaber.com/news_detail.php?id=139675