PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Myanmar Asya'nın en yoksul ülkelerinden


MetinCeylan
05-06-2008, 13:16
http://www.haberaktuel.com/images/news/26658.jpg 06 Mayıs 2008 / 13:03

Myanmar Asya'nın en yoksul ülkelerinden
Resmi rakamlara göre yaklaşık 15 bin kişinin hayatını kaybettiği, binlerce kişinin kayıp olduğu kasırga felaketiyle sarsılan Myanmar, 46 yıldır askeri yönetim altında bulunan Asya bölgesinin en yoksul ülkelerinden biri.

Kasırga felaketinin vurduğu Myanmar eski bir İngiliz sömürgesi.

Güneydoğu Asya'da Andaman Denizi ile Bengal Körfezi kıyısında bulunan resmi adıyla Myanmar Birliği'yle ilgili bazı bilgiler şöyle:

* İlk ve orta çağlarda Çinhindi Yarımadası'na ve Çin'e giriş kapısı sayılan eski adıyla Birmanya-Burma, zengin doğal kaynakları ve ticaret yollarının üzerinde olması nedeniyle Altın Ülke olarak bilinirdi. 11'inci yüzyılda Theravada Budacılığının yurdu oldu. 19'uncu yüzyıl sonunda (1886) bir İngiliz sömürgesi olarak Hindistan'a bağlandı.

* 1948 yılında bağımsızlığını elde eden Myanmar'da, 1962 yılındaki askeri darbeye kadar siyasi ve etnik gerilla çatışmaları hakim oldu. 1962 yılından bu yana askeri yönetimin sürdüğü ülkede zaman zaman etnik ayaklanmalar görüldü.

* 100'den fazla etnik topluluğun bulunduğu ülkede, 53 milyonluk nüfusun yaklaşık yüzde 70'ini Burmalılar oluşturuyor. Ülkedeki önde gelen etnik azınlıklar arasında Shan ve Karenler bulunuyor.

* 1950'lerde Asya'nın en fazla gelecek vadeden ekonomilerinden biri olarak gösterilen Myanmar, şu an bölgenin en yoksul ülkelerinden biri olarak sayılıyor.

* Dünyanın en değerli yakutlarının çıktığı, tik ağaçlarının bulunduğu Myanmar, Asya'nın en geniş doğalgaz rezervlerinden bazılarına sahip bir ülke.

* Pirinç ambarı olan kasırganın en fazla vurduğu Irravaddi deltasında iki önde gelen pirinç yetiştirme bölgesinin kasırga ve selden ağır etkilendiği tahmin ediliyor. Felaketin boyutunun dün daha da netleşmesinden sonra Dünya Gıda Programı sözcüsü, Myanmar'ın Sri Lanka ve Bangladeş'e on binlerce ton pirinç desteği sağlama taahhüdünü yerine getiremeyebileceğiyle ilgili endişesini aktarmıştı.

* Ülkenin bağımsızlık kahramanı Aung San'ın kızı Aung San Suu Kyi, son 18 yılın 12 yılını cezaevinde ya da ev hapsinde geçirdi. Partisi Ulusal Demokrasi Birliği'nin 1990'daki seçimleri kazanmasından sonra seçim sonuçlarını reddeden askeri yönetim tarafından tutuklanan Aung San Suu Kyi, ertesi yıl Nobel Barış Ödülü'ne layık görüldü.

* Cunta karşıtı 1988'deki ayaklanmanın ordu tarafından kanlı biçimde bastırılması sırasında, 3 bin kişinin öldüğü tahmin ediliyor.

* Geçen yıl eylül ayında Budist rahipler öncüğünde başlatılan, 1988'den sonraki en büyük cunta karşıtı gösteriler de kanlı biçimde bastırılmış, 31 kişi
ölmüştü.

CNNTURK