PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : İdamını bekleyen Türk bereber için Af örgütü devrede


MetinCeylan
05-01-2008, 13:06
http://www.haberaktuel.com/images/news/26089.jpg 01 Mayıs 2008 / 13:08
İdamını bekleyen Türk bereber için Af örgütü devrede
Suudi Arabistan'da idamını bekleyen Türk berber için Uluslararası Af Örgütü devreye girdi.

Suudi Arabistan'da idam cezasına çarptırılan ve kaderi temyiz mahkemesi yargıcının ellerinde olan Sabri Boğday için Uluslararası Af Örgütü (AI) devreye girdi. Af Örgütü, Suudi Arabistan'da "Tanrıya hakaret ettiği" suçlamasıyla ölüme mahkûm edilen berber Sabri Boğday için acil eylem çağrısında bulundu. Temyiz başvurusunun sonuçlanmasını bekleyen Boğday için Af Örgütü, "Haksız bir davada suçlandı. Eğer temyiz başvurusu reddedilirse Suudi Arabistan yasalarına göre idamla karşı karşıya... Yeterli derece Arapça bile bilmeyen, kendini savunamayan Türk vatandaşı Boğday 31 Mart'ta Allah'a hakaret ettiği iddiasından suçlu bulundu. Çoğu defa temyiz davaları gizli bir şekilde görülüyor. Boğday'ın kurtulması için siz de harekete geçin" çağrısında bulundu.

TELEFONLAR...

Örgüt bu amaçla ilgilenenlerin Suudi yetkililere yollaması amacıyla bir mektup hazırladı. Örgüt, internet sitesinde yer alan mektubun yanı sıra İçişleri, Dışişleri ve Kral'ın ofisinin telefon numaralarını verdi. Herkesten bu numaralar yoluyla ya da mektup yollayarak eyleme geçmesini istedi. Cidde'de berberlik yapan Boğday, komşusuyla tartışırken suç işlediği iddiasıyla 11 Mart 2007'de şikayet üzerine tutuklandı. Ve komşusu tarafından Allah'a hakaret etmekle suçlandı. Boğday'a yöneltilen suçlama Suudi Arabistan yasalarına göre "sapkınlık" olarak değerlendiriliyor ve ölüm cezasıyla cezalandırılıyor.

ARAPÇASI EKSİK

Arap basınında davayla ilgili olarak yayımlanan haberlere göre Arapçası yetersiz olan Boğday çevirmen ve avukata erişim izni verilmeden kapalı bir şekilde yargılandı. Genç adam halen Cidde Briman Cezaevi'nde tutuklu bulunuyor. Boğday, mahkeme kararını temyiz etti. Bir kez ertelenen temyiz duruşmasında talebi kabul edilmediği takdirde Suudi Kralı'nın onayından sonra infaz edilecek.

Sabah