PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Türk Kadininin Kurtuluş Savaşindaki Yeri


_SoN_
04-30-2008, 16:40
Türk Kadininin Kurtuluş Savaşindaki Yeri


Kurtuluş Savaşının kazanılmasında hiç şüphesiz, Türk kadınının cephe gerisinde yaptığı büyük hi<metler, gösterdikleri fedakarlıkların rolü çok büyüktür.

Kurtuluş Savaşı'nda Türk kadını için, Mustafa Necati; ´´Çerkeş önlerinde kağnılarla cephane taşıyan bir kadın kafilesine rastladık. Bazen sessizliği bozan bir çocuk sesi yükseliyordu. Biz soğuktan yamçı(yağmurluk) lar altında titrerken, tek yorganını da arabaya örten bir ninenin çıplak ayaklarla karları çiğnediğini görünce, içimde takdirle karışık bir merhamet sızladı. arkasına sardığı peştemalının içinde ar-sıra hıçkıran çocuğun üzerini bile örtmemişti yorganını . ´´üşümezmisin nine? Bak çocuk donacak, yorganı örtsene!´´ diye arabanın üstünü işaret ettim. o, bu sözü garip karşıladı. Mukaddes bir şeye yönelir gibi kağnıya doğru koştu ve ´´Kar sepeliyor, millet malıdır, nem kapmasın evladım. Fişeklerin üstüne örttüm yorganı. Varsın çocuk ıslansın. Silah bize asker kadar lazım. Bozulmasın fişekler. Yanmam çocuk ölsede.´´

Nene Hatun, Kara Fatma, Süreyya Sülün, Baltaköy kadınları, Kavakdere Köylü Fatma, Kılavuz Hatice, Asker Saime, Binbaşı Ayşe, Küçük Nezahat, Seyidlerli Şehide ve daha yüzlercesi, Kuvay-ı Milliye'ye kahramanlıkları ile destek olmuşlardır. Bunlardan Nene Hatun, 1877 Erzurum Aziziye Tabyası'nda Ruslara karşı çarpışmış ve ´´Ordu Ninesi ´´ ünvanına layık görülmüştür.

İstiklal harbinde kadın milislerimizin yanısıra aydın kadınlarımızda toplantılar yapıp Fatih, üsküdar, kadıköy, Sultanahmet mitingleri düzenlemişlerdir.