PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Multiplayer oyunda devrim: Xfire


ALONE53
04-29-2008, 18:00
Multiplayer oyunda devrim: Xfire

İnternet üzerinden çok oyunculu oyunlar oynayanlar durumun ne kadar karışık ve zor olduğunu oldukça iyi bilirler. Hatta bu konuda uzmanlaşanlar kendilerini bilgisayar kurdu olarak bile adlandırırlardı. Tabii ki Xfire çıkana kadar…

İnternet üzerinden arkadaşlarınızla veya dünya üzerindeki herhangi birisi ile online olarak oyun oynamak gerçekten çok keyifli. Özellikle First Person Shooter (FPS), Role Playing Game (RPG) ve strateji tarzı oyunlar oynarken karşımızdakinin yapay zeka olmasından kaynaklanan eksiklikler ister istemez bir süre sonra oyundan aldığımız hazzın düşmesine yol açabiliyor. Tabii ki bu tek başına oynanan oyunların zevksiz olduğu ya da bir süre sonra kesinlikle sizi monotonluğa iteceği anlamına gelmez. Fakat eminiz ki bir araba yarışı oyununda arkadaşınızı geçmenin sevincini ya da bir futbol maçında arkadaşınızın sizi hüsrana uğratmasının üzüntüsünü bir bilgisayara karşı hissedemezsiniz.
http://www.xfire.com/download/


Online oyun oynamak keyifli olduğu kadar oldukça zahmetli de bir iş. Farklı bağlantı çeşitlerini bilmeniz gerek. Bir de işin internet hızı boyutu var. Hız sorunu, senelerce bizleri online oyun zevkinden mahrum etmiş olsa da şimdilerde internet hızlarındaki iyileşmeler online oyunları daha sorunsuz oynamamıza imkân veriyor. İnternet hızı konusunda bizden daha şanslı olan ülkelerde de bu oyunlara ilgi oldukça yüksek. Bilgisayarları bir yana bırakın, son dönemde çıkan oyun konsolları bile online oyun desteği sağlıyor.

Bu popülerlik beraberinde online oyun deneyimini kolaylaştıran yazılımların geliştirilmesine de yol açtı. 2003 yılında geliştirilen Xfire da bunlardan birisiydi. 2006 yılında yaklaşık 102 milyon dolara Viacom tarafından satın alınmasıyla bu alandaki rekabetten zaferle çıkan program oldu. Bugün Xfire’ın 9 milyona yakın kayıtlı kullanıcısı var ve günde ortalama 250.000 kişi Xfire üzerinden oyun oynuyor.

Xfire, temelde bilgisayarınıza yüklediğiniz küçük bir program aracılığı ile bağlı olduğu ağ üzerinde arkadaşlarınızla mesajlaşmanızı sağlayan bir “anında mesajlaşma programı”. Bir bakıma Windows Live Messenger veya Gtalk gibi olduğunu söyleyebiliriz. Bu programlardan farkı ise arkadaşlarınızla sohbet edebilmenin yanında oyun da oynayabilmeniz.

Peki, Xfire’ı bu kadar popüler yapan şey ne diye sorarsanız bizce bunun yanıtı sistemin işlerliğinde. Xfire ile online oynanabilecek hemen hemen her oyunu oynayabiliyorsunuz. Üstelik kendi profilinizi yaratabiliyor ve istatistiklerinizi, arkadaşlarınızın hangi oyunları oynadıklarını ve hangi sunucuları kullandıklarını görebiliyorsunuz. Gerçekten online oyun oynamanın en önemli sıkıntılarından biridir sunucu seçme problemi.

Online oyunlara bu zahmetli ayarlarından ötürü çekingen yaklaşanları ya da Xfire’ı daha önce duymamış olanları Xfire’da online oyun oynama zevkine bekliyoruz. Programı Xfire’ın sitesinden ücretsiz olarak edinebilirsiniz.

MetinCeylan
04-29-2008, 23:46
saolasın:)