PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : TSK Eğitim Sistemi ve Kurumları


Kalpsiz_
04-26-2008, 11:27
* TSK Eğitim Felsefesi (http://www.tsk.mil.tr/5_EGITIM_OGRETIM/5_1_TSK_Egitim_Sistemi_ve_Kurumlari/Egitim_Sistemi_ve_Kurumlari.htm#%201)
* TSK Eğitim Prensipleri (http://www.tsk.mil.tr/5_EGITIM_OGRETIM/5_1_TSK_Egitim_Sistemi_ve_Kurumlari/Egitim_Sistemi_ve_Kurumlari.htm#%202)
* TSK Eğitim Sistemi (http://www.tsk.mil.tr/5_EGITIM_OGRETIM/5_1_TSK_Egitim_Sistemi_ve_Kurumlari/Egitim_Sistemi_ve_Kurumlari.htm#%203)
* TSK Eğitim Kurumları (http://www.tsk.mil.tr/5_EGITIM_OGRETIM/5_1_TSK_Egitim_Sistemi_ve_Kurumlari/Egitim_Sistemi_ve_Kurumlari.htm#%204)


TSK EĞİTİM FELSEFESİ

TSK eğitim felsefesi; tevdi edilen her türlü vazifenin en iyi şekilde başarılmasının ancak çok iyi eğitilmiş ve yetiştirilmiş personel ve birlikler ile sağlanabileceği şeklinde özetlenebilir. Türk Silahlı Kuvvetlerinde eğitim kavramı ile tüm eğitim-öğretim faaliyetleri ifade edilmektedir. Tek erin eğitilmesinden en yüksek seviyedeki Harp Akademileri eğitimine, küçük bir birliğin harbe hazırlık eğitiminden büyük çaplı müşterek tatbikatlara kadar tüm eğitim faaliyetleri aynı felsefe altında icra edilmektedir.

Türk Silahlı Kuvvetlerinde uygulanan eğitimin temel özelliklerini ise 4 ana başlık altında toplanmaktadır. Bunlar;

- Uygulama (pratiğe yönelik),

- Rekabet,

- İdeale ulaşma çabası,

- Eğitimde etkinlik olarak sıralanabilir.

Uygulama ile; eğitim ve öğretimin görev merkezli olması, uygulamaya yönelik olması ve başarıyı geliştirici olması kastedilmektedir.

Rekabet ile; eğitim için belirlenen ve devamlı güncelleştirilerek yükseltilen standartlara ulaşma konusunda yarışma kast edilmektedir.

İdeale ulaşma ile; eğitimde devamlı mükemmele ulaşmanın hedef alınması, ideale en fazla yaklaşan askerin ya da birliğin başarıya ulaşmış kabul edilmesi kast edilmektedir.

Eğitimde etkinlik kavramı ile; birey ve birlik eğitimini birlikte düşünme, arzu edilen başarıya ulaşmak için iyi eğiticiler, imkanlar ve yeteneklerin dengeli olarak bir araya getirilmesi kast edilmektedir.

TSK EĞİTİM PRENSİPLERİ

Türk Silahlı Kuvvetlerinde her türlü eğitim faaliyetinin planlama ve uygulamasında izlenen prensipler genel hatları ile şunlardır;

- Birinci hedef; muharebeye her an hazır olmak, muharebe eder gibi eğitim yapmak,

- Göreve yönelik eğitim yapmak,

- Kusursuz planlanmış, verimli, etkili ve gerçekçi eğitim yapmak,

- Uygun doktrinle icraya yönelik eğitim yapmak,

- Muhtelif silah ve sınıflarla müşterek eğitim yapmak,

- Rekabet ortamı içinde eğitim yapmak,

- En mükemmel şekilde personel ve birlik yetiştirmek,

- Ulaşılan seviyeyi muhafaza etmek,

- Eğitimde ulaşılan sonuçlardan ders çıkarmak ve müteakip planlamalara ithal etmek,

- Komutanların eğitiminde her seviyede liderlik nitelikleri ile inisiyatifin geliştirilmesine önem vermek.

TSK EĞİTİM SİSTEMİ

TSK eğitim sistemi; subay, astsubay, erbaş ve erlere askerlik sanatını öğretmek amacıyla oluşturulmuş okul ve okul sonrasını da içeren bir eğitim-öğretim sistemidir. TSK eğitim sistemi Türk millî eğitim sistemi ve yüksek öğretim sistemi ile paralel bir yapı içerisindedir.

Subay ve astsubayları yetiştirmek için sistem içerisinde yer alan askerî okullar şunlardır:

- TSK ortaöğretim kurumları

- Ön lisans düzeyinde eğitim-öğretim yapan askerî okullar,

- Lisans düzeyinde eğitim-öğretim yapan askerî okullar,

- Lisans üstü eğitim-öğretim kurumları.

TSK EĞİTİM KURUMLARI

* TSK Orta Öğretim Kurumları (http://www.tsk.mil.tr/5_EGITIM_OGRETIM/5_1_TSK_Egitim_Sistemi_ve_Kurumlari/Egitim_Sistemi_ve_Kurumlari.htm#%205)
* Türk Silahlı Kuvvetlerinde Ön Lisans Düzeyinde Eğitim-Öğretim Yapan Askerî Okullar (http://www.tsk.mil.tr/5_EGITIM_OGRETIM/5_1_TSK_Egitim_Sistemi_ve_Kurumlari/Egitim_Sistemi_ve_Kurumlari.htm#%206)
* Türk Silahlı Kuvvetlerinde Lisans Düzeyinde Eğitim-Öğretim Yapan Askerî Okullar (http://www.tsk.mil.tr/5_EGITIM_OGRETIM/5_1_TSK_Egitim_Sistemi_ve_Kurumlari/Egitim_Sistemi_ve_Kurumlari.htm#%207)
* Türk Silahlı Kuvvetlerinde Lisans Üstü Düzeyde Eğitim-Öğretim Yapan Askerî Okullar (http://www.tsk.mil.tr/5_EGITIM_OGRETIM/5_1_TSK_Egitim_Sistemi_ve_Kurumlari/Egitim_Sistemi_ve_Kurumlari.htm#%208)
* Enstitüler (http://www.tsk.mil.tr/5_EGITIM_OGRETIM/5_1_TSK_Egitim_Sistemi_ve_Kurumlari/Egitim_Sistemi_ve_Kurumlari.htm#%209)
* Eğitim Komutanlıkları (http://www.tsk.mil.tr/5_EGITIM_OGRETIM/5_1_TSK_Egitim_Sistemi_ve_Kurumlari/Egitim_Sistemi_ve_Kurumlari.htm#%2010)

TSK ORTA ÖĞRETİM KURUMLARI

Orta dereceli askerî okulların öğrenci kaynağını giriş şartlarını sağlayan sekiz yıllık temel eğitim mezunları oluşturur.

Harp okullarının öğrenci kaynağını teşkil eden askerî liseler ( 5 Yıllık) aşağıdadır.

- Kara Kuvvetleri Komutanlığına bağlı olanlar;

* Kuleli Askerî Lisesi - İstanbul

* Maltepe Askerî Lisesi - İzmir

* Işıklar Askerî Lisesi- Bursa

- Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı olan ve Heybeliada İstanbul’da bulunan Deniz Lisesi

Hava Kuvvetleri Komutanlığına ve Jandarma Genel Komutanlığına ait askerî lise bulunmamaktadır. Bu komutanlıklar ihtiyaçlarını Kara Kuvvetleri Komutanlığına ait askerî liselerden ve sivil kaynaktan karşılamaktadırlar.

Askerî liseler, fen bilimi alanında eğitim vermektedirler. Müfredat programı Millî Eğitim Bakanlığı ile uyumludur. Öğrenciler yatılı olarak eğitim görmekte, iaşe ve ibateleri devlet tarafından karşılanmaktadır. Öğrenciler hafta sonları evci izni kullanabilmektedirler.

Askerî liselerde; dost ve müttefik ülkeden de misafir askerî öğrenciler eğitim-öğretim görmektedir.

Astsubay Meslek Yüksek Okuluna öğrenci yetiştirmek maksadıyla TSK Sağlık Astsubay Hazırlama Okulu ile TSK Bando Astsubay Hazırlama Okulunda da eğitim ve öğretime devam edilmektedir. Diğer astsubay hazırlama okulları 2003 tarihi itibarı ile kapatılmıştır.

TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİNDE ÖN LİSANS DÜZEYİNDE EĞİTİM-ÖĞRETİM YAPAN ASKERÎ OKULLAR

- Kara Kuvvetleri Astsubay MYO- Balıkesir

- Deniz Kuvvetleri Astsubay MYO-Karamürsel/Yalova

- Hava Kuvvetleri Astsubay MYO- İzmir

- TSK Bando Astsubay MYO-Ankara

- TSK Sağlık Astsubay MYO-Ankara'da bulunmaktadır.

Türk Silahlı Kuvvetlerinde Kara, Deniz, Hava, Jandarma, Bando ve Sağlık Astsubay Meslek Yüksek Okullarında ön lisans seviyesinde eğitim yapılmaktadır. Astsubay meslek yüksek okullarını bitiren öğrenciler astsubay çavuş olarak nasbedilmekte ve müteakiben kendi branşlarında ve teknik konularda sınıf okullarında eğitim almaktadırlar.