PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Türkiye'nin uydudan izlenen ilk hayvanı kayıp


NOYAN
04-26-2008, 01:29
http://www.cnnturk.com/images/yasam/kaybettikseniya.jpg

Muğla'nın Ortaca İlçesi'ne bağlı Dalyan Beldesi'ndeki İztuzu Sahili'nde, 19 Temmuz 2007 tarihinde, üzerine uydudan izlenebilmesi için cihaz takılarak denize salınan 'Türkiye-1' adlı Caretta Caretta'yla irtibat kesildi.

Caretta Caretta'nın ölmüş ya da üzerindeki cihazın düşmüş, bozulmuş olabileceği belirtildi.

Çevre Orman Bakanlığı'na bağlı Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı'nın Ekolojik Araştırmalar Derneği'ne yaptırdığı projeye kapsamında 13 bin YTL harcanarak alınan uydu izleme cihazı, 2003 yılında İztuzu Sahili'nde yuva yapan 'Türkiye-1' adı verilen dişi Caretta Caretta kamplumbağaya 19 Temmuz 2007'de takılarak, törenle denize bırakılmıştı.

'Türkiye-1' Türkiye'nin uyduyla izlediği tek hayvan unvanını kazanmıştı. Deniz kaplumbağalarının yaşamlarının denizdeki davranışları ve beslenme alışkanlıkları konusunda büyük ipuçları verecek proje de böylece ilk adım da atılmış olmuştu.

Uydudan takip edilen Türkiye-1, bir ay boyunca Dalyan bölgesindeki koylarda gezdikten sonra iki hafta sonra Girit Adası'na ulaşmıştı.

Türkiye-1'den 18 Ağustos 2007 tarihinde Libya kıyılarından, bundan 61 gün sonra da Tunus'un Gabes Körfezi'ne vardığı sinyali alınmıştı. Kışı burada geçiren Türkiye-1'den üç haftadır ise sinyal alınamamaya başladı.

Ekolojik Araştırmalar Derneği (EKAD) Başkanı Dr. Ali Fuat Canbolat, 2 bin 385 kilometre yol katedip Tunus'a ulaşan Türkiye-1'den üç haftadır sinyal alınamamasına rağmen projenin amacına ulaştığını ileri sürdü.

Canbolat, Türkiye-1'in üzerindeki uydu takip cihazının düşmüş ya da bozulmuş olabileceğini belirterek, "Ölmüş de olabilir. Ancak bu olasılık, düşük. Ölse, karaya vururdu. O zaman da bizim haberimiz olurdu. Çünkü hayvan ve cihaz üzerinde mail adreslerimiz bulunuyor.

Cihaz Caretta Caretta'nın üzerinde 8 ay kadar kaldı. Bu önemli bir süre. Biz ulaşmamız gereken verilere ulaştık. Kaybolması o kadar da önemli değil. Bizim için rotası ve kışı nerede geçirdiği önemliydi. Bunları elde ettik. Gerçi birkaç ay daha veri alsak aslında iyi olurdu ama fazla bir önemi de yok" diye konuştu.

http://www.cnnturk.com/images/yasam/kaybettikseni2viki.jpg

kaynak (http://www.cnnturk.com/YASAM/DIGER/haber_detay.asp?PID=223&haberID=452540)

kAcAhK
04-26-2008, 09:57
ya cihaz bozuylmuştur yada kaplumbağa allah rahmet eylesin...

DİGİMAX
04-26-2008, 10:28
yaw her zaman dediğim gibi;bi işi doğru yapsak şaşarım zaten...

alfonzo28
04-26-2008, 20:30
kaybolmasa şaşardım zaten:D