PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Türk malı bilgisayar işlemcisi!


*fanii*
11-23-2007, 02:00
http://image.haber3.com/haber/128061.jpg


Bilgisayarlarda yerli işlemci dönemi başlıyor..


Teknolojiyi sadece tüketen değil, üreten de bir Türkiye yaratmak için kollar sıvandı



**Yerli üretim yapamadığı için Türkiye, her yıl yarım milyar dolara yakın parayı dünyanın en büyük işlemci üreten şirketlerine harcıyor. "Biz de üretebiliriz" diyenler, "Türkiye İşlemcisini Tasarlıyor" yarışmasıyla düğmeye bastı.



TÜBİTAK bünyesinde yerli işletim sistemi Pardus'u yaratan Türkiye, şimdi de donanımından yazılımına kadar yüzde 100 yerli bir bilgisayar üretebilmek için harekete geçti. Türkiye'deki yenilikçi ürün geliştirmeye destek olmak amacıyla Bilişim Sektörü Derneği (TÜBİDER) tarafından düzenlenen ''Türkiye İşlemcisini Tasarlıyor'' tasarım yarışması, ulusal teknolojinin gelişmesi için de önemli fırsatlar sunacak.



Bilgisayar bilimleri eğitiminin tüm dünyada kökten değiştiğini vurgulayanprojenin direktörü Niyazi Saral, "TÜBİDER bünyesindeki Okul Bilişim Platformu'nda, bilgisayarla ilgili altyapı, nasıl takılır, sökülür gibi uzaktan eğitim (e-learning) süreçleri üzerinde çalışıyoruz. Dünyada artık bu süreçlerle komple bir bilgisayarı yapabiliyorsunuz. Bunu Türkiye'ye de getirmek istiyoruz" dedi. Türkiye'de yenilikçi çalışmaları desteklemek için bu yarışmayı düzenlediklerine dikkat çeken Saral, "Türkiye işlemcisini tasarlıyor dedik. Bu göz korkutacak bir şey değil. Dünyada, 150-200 dolara sanal bir işlemciyi fiziksel olarak yapıp 14 dolara üretebiliyorsunuz" dedi.



Türkiye'de bilgi teknolojileri alanında pek çok şeyin yapılabildiğine, ancak sanayiyle entegre olmakta bazı sıkıntılar yaşandığına dikkat çeken Saral'ın verdiği bilgiye göre bilgisayardan cep telefonuna kadar birçok elektronik üründe Türkiye'de yılda ortalama 2.5 milyon adet işlemci kullanılıyor.



Ortalama bir işlemcinin fiyatı 150 dolar. Yerli üretimin olmayışının Türkiye'ye yıllık maliyeti ise 400 milyon doları buluyor.Gazetemizin basın sponsoru Arena Bilgisayar'ınsa ana sponsor olduğu "Türkiye İşlemcisini Tasarlıyor'' projesini Türkiye Bilişim Vakfı ve Türkiye Bilişim Derneği de destekliyor. "Sanal İşlemci Tasarımı'' , "FPGA ile Fiziksel İşlemci Tasarımı'' ve "Akademik Yenilikçi Gömülü Sistem Tasarımı'' kategorilerinde düzenlenecek olan yarışmada ön inceleme 21 Ocak'ta başlayacak ve sonuçlar 4 Ekim 2008'de açıklanacak. Ayrıntılı bilgi " www.cpu-turkey.com

Cumhuriyet
Necdet ÇALIŞKAN


Kaynak (http://www.haber3.com/haber.php?haber_id=306335)

serseri_kursun
02-08-2008, 23:44
bakalım nasıl bı ıslemcı cıkacak ortaya yeter kı baslayalım gerısı gelır