PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : ekran kartı girişleri


Kalpsiz_
01-23-2023, 12:15
Bugünlerde çoğu anakart ve ayrı ekran kartı, halihazırda mevcut olan herhangi bir ekrana bağlanmanızı sağlayan çeşitli video çıkışlarıyla birlikte gelir. Fakat bu bağlantılar arasındaki fark nedir? PC’nizi ekranınıza bağlamanın en iyi yolu nedir? HDMI ve DisplayPort ile DVI ve VGA hakkında daha fazla bilgi için okumaya devam edin.

Bir bilgisayarı bir monitöre veya TV’ye bağlarken, seçim yapabileceğiniz birkaç bağlantı türü vardır. Her bağlantının artıları ve eksileri vardır, peki nasıl seçersiniz? VGA dışındaki tüm bu bağlantıların dijital olduğunu ve bu nedenle maksimum çözünürlüklerin değişeceğini, kalitenin değişmediğini unutmamak önemlidir. Bu, 60 Hz’de 1920×1080’in, ayarların aynı olduğu varsayılarak HDMI, DVI ve DisplayPort üzerinden aynı görünmesi gerektiği anlamına gelir.

Yeni bir grafik kartı, bilgisayar veya ekran için alışveriş yaparken, ekranı bilgisayara nasıl bağlayacağınızı düşünmeniz gerekir. HDMI ve DisplayPort, her ikisi de 4K çözünürlükleri destekleyen farklı bağlantılardır. TV’nize bir oyun konsolu, blu-ray oynatıcı veya akış cihazı bağlıyorsanız HDMI en iyi seçimdir. 1080p monitörde yüksek kare hızından en iyi şekilde yararlanmak istiyorsanız DVI iyi bir seçimdir.

En yeni grafik kartları ile 4K çözünürlükte ve 120Hz yenileme hızında oyun oynamak mümkündür. En yeni GPU’ların tümü DisplayPort 1.4’ü destekler. Ancak, bu yüksek çözünürlük ve kare hızında oyun oynamak için yüksek kaliteli grafik kartına ihtiyacınız olacak.

VGA (DİĞER ADIYLA D-SUB)
vga
Grubun en eskisi ile başlayacağız. VGA (Video Grafik Dizisi), mavi bağlantı noktası ve 1987’de tanıtılan 15 pimli konektörüyle tanımlanabilen bir analog video bağlantısıdır. Standart modlarda maksimuma 640×480 çözünürlüğünde çıktığı için, LCD ekranın Bu giriş seçeneği, bazı düşük seviye GPU’lar ve giriş seviyesi ana kartlar için hala sunuluyor. Açıkçası, yine de VGA ile bağlanıyorsanız, ekran yükseltmesi için çok geç kaldınız.

VGA veya Visual Graphics Array, grubun en eski ekran bağlantı standardıdır. Daha eski projektörlerde ve ekranlarda bulabileceğiniz halde, TV’lerde nadiren görülen analog, yalnızca video bağlantısıdır. VGA kullanmanızı önermiyoruz, ancak bazen tek seçenektir. Eski sistemler veya ekipmanlarla uğraşırken VGA bağlantıları kullanışlıdır. Eski dizüstü bilgisayarların çoğu yalnızca bir VGA çıkışına sahiptir, ancak daha yenileri DisplayPort veya HDMI bağlantılarına sahip olma eğilimindedir.

Artıları – adaptörsüz CRT monitörlere bağlanır

Eksileri – Analog bağlantı ve düşük çözünürlüklü çıktı ile çok daha az resim netliği ve daha az renk anlamına gelir; Esasen modası geçmiş; Ses iletmez

DVI
dvi
DVI (Dijital Video Arayüzü), esasen VGA’nın dijital alternatifidir ve PC monitörü bağlantı arenasında yaklaşık 15 yıldır tamamen hakimdir. Beyaz fişi ile bilinen DVI, iki ortak türe sahiptir: sadece dijital olan DVI-D ve hem analog hem de dijital sinyal taşıyan DVI-I. Bir DVI – VGA adaptörünü bir DVI bağlantı noktasına bağlamayı düşünüyorsanız, bağlantı noktasının DVI-I olduğundan emin olun. Dişler biraz uzun olmasına rağmen, DVI hala tüm masaüstlerinde ve neredeyse tüm standart HD monitörlerde evrensel olarak mevcuttur.

DVI veya Digital Visual Interface (Dijital Görsel Arayüz) bağlantısı, hala her grafik kartında olmasına rağmen artık kesilmeye başlıyor. Video sinyali temelde HDMI ile aynıdır, sadece ses yoktur. Ancak, daha yeni grafik kartlarındaki DVI, bir DVI – HDMI kablosu veya adaptörü ile bağlandığında sesi iletecektir. Tek bağlantılı kablolar ve donanım yalnızca 1920×1200 çözünürlüğü destekler, ancak çift bağlantılı DVI 2560×1600’ü destekler. DVI 144 hz yenileme hızına sahiptir, bu nedenle 1080p 144 hz monitörünüz varsa iyi bir seçimdir. Bu özellikle 60’tan yüksek bir FPS’ye sahip oyuncular için geçerlidir. Yine de 4K istiyorsanız, DisplayPort veya HDMI ile gitmeniz gerekir. Diğer kabloların DVI’ya adapte edilebilmesi gibi, DVI da pasif bir adaptörle VGA’ya adapte edilebilir.

Artıları – Hemen hemen tüm bilgisayarlarda ve HD monitörlerde oldukça yaygın; Dual link DVI, 60Hz’de 2560 x 1600 çözünürlüğe kadar destekler

Eksileri – 4K desteklemiyor; Ses iletmez

HDMI
hdmi
HDMI (Yüksek Çözünürlüklü Multimedya Arabirimi), neredeyse tüm çevre birimleri – Blu-ray oynatıcılar, oyun konsolları, kablo kutuları ve ev sinema bilgisayarlarını – standart 1080p TV’lerin yanı sıra birçok yeni masaüstü ve dizüstü bilgisayara bağlamak için dijital standarttır. Kuruluşundan bu yana altı HDMI sürümü vardır, bu nedenle sahip olduğunuz sürümün ekranınızın çözünürlüklerini istediğiniz tazeleme hızında tutabildiğinden emin olun. En yaygın olanı, 2560×1600 @ 60Hz, 4096×2160 @ 30Hz ve 1920×1080 3D @ 24 Hz destekleyen HDMI 1.4’tür.

HDMI veya High Definition Media Interface (Yüksek Çözünürlüklü Ortam Arayüzü), HDTV’ler için standarttır ve çoğu bilgisayar monitöründe bulunur. Sesi de taşıdığı için kullanımı kolaydır. PC’nizi bir TV’ye bağlayacaksanız, HDMI doğru yoldur. Çoğu çözünürlük için HDMI iyidir. Ekranınızda veya televizyonunuzda HDMI 1.4 varsa, 30 Hz’de 3820×2160, 4K ile sınırlandırılırsınız. Bununla birlikte, bir video kartınız ve HDMI 2.0 ile 4K ekranınız varsa, 60 Hz’de 4K elde edebilirsiniz. HDMI, DVI ile geriye doğru uyumlu olacak şekilde tasarlanmıştır, bu nedenle bir HDMI-DVI adaptörü veya kablosu kullanılırken video kalitesinde kayıp olmaz.

Çoğu aynı olduğu için HDMI kablolarına büyük paralar harcamamalısınız, ancak farklı kabloların farklı hız derecelendirmelerine sahip olduğunu unutmamak önemlidir. 1080i’nin üzerindeki çözünürlükler için yüksek hızlı (kategori 2) bir kabloya ihtiyacınız olacaktır. Neyse ki çoğu insan için, HDMI 1.4 için oluşturulan yüksek hızlı kablolar, HDMI 2.0 teknik özelliklerini karşılayacaktır. Bazı kablolarda Ethernet ile HDMI desteği vardır, ancak çok az cihaz bu özelliği kullanır. Özetlemek gerekirse, dört tür HDMI kablosu vardır: Ethernet ile yüksek hız, Ethernet olmadan yüksek hız, Ethernet ile standart hız ve Ethernet olmadan standart hız.

Artıları – ses ve video akışlarını tek bir kabloda taşır; DVI ile geriye doğru uyumlu

Eksileri – Bağlantı noktası başına yalnızca bir bağımsız ekran için yalnızca bir video akışını işleyebilir; 60 Hz’de 4K çözünürlük için HDMI 2.0 bağlantı noktasına ve kabloya ihtiyacınız var

hdmi-2-0-ile-hdmi-1-4-aralarindaki-fark-nedir
HDMI 2.0 İLE HDMI 1.4 ARALARINDAKİ FARK NEDİR?
HABERİ OKU »
DİSPLAYPORT (DP)
dp
DisplayPort, bu ekran standartlarının en yenisidir ve görsel olarak aynı işlevselliğe sahip olmakla birlikte HDMI’a çok benzer. Birden fazla video ve ses akışını yönetme ve 7680×4320 @ 60Hz’e kadar ekran çözünürlüğüne sahiptir. DisplayPort, 4K monitörlerin hepsinde ve daha yeni 1080p modellerinde bulunur.

DisplayPort, bir bilgisayarı monitöre bağlamak için en iyi seçimdir. Eski DisplayPort 1.2, 60 Hz’de 3840×2160, 4K kapasitesine sahiptir; veya 144Hz’de 1080p çözünürlük. Eylül 2014’te duyurulan DisplayPort 1.3, 60Hz’de 8K veya 120Hz’de 4k kapasitesine sahip. NVIDIA ve AMD’nin en yeni grafik kartları DisplayPort 1.4 özelliğine sahiptir, bu da 120 Hz’de 4K ve hatta 60 Hz’de 8K yapabilecekleri anlamına gelir.

DisplayPort, tek bir kablodan birden çok monitör çalıştırabilir. DisplayPort 1.3 ile tek bir DisplayPort kablosuyla 60 Hz’de 4k’de iki ekran çalıştırabilirsiniz. Bu yeni standart, piyasada çok az sayıda olmasına ve bu çözünürlükte oyun oynamak için canavarca özel bir oyun bilgisayarına ihtiyacınız olmasına rağmen 5K ekrana bile izin verir. Çift modlu DisplayPort (DisplayPort++ olarak da bilinir), basit bir pasif adaptörle DVI ve HDMI’ya da uyarlanabilir. DisplayPort, yüksek FPS veya 4K oyun deneyimi için net bir seçimdir.

DisplayPort da sesi taşıyabilir, ancak DisplayPort üzerinden sesi desteklemek ve uygulamak üreticiye kalmıştır, bu nedenle bazı markaların bazı cihazlarında buna sahip olurken diğerleri olmayabilir. Bazı durumlarda ses sürücüsü yerine ses sinyalinden video sürücüsü sorumlu olabilir. Çalışması için sürücülerinizi güncellemeniz gerekebilir. Bazı Apple MacBook kullanıcıları, bir DisplayPort – HDMI adaptörü kullanmadıkları sürece DisplayPort aracılığıyla ses çıkışı yapamadıklarını fark ettiler.

Artıları – 60Hz yenileme ile 8K’a kadar çözünürlüğe sahip; MST hub aracılığıyla port başına 3 bağımsız ekran bağlantısı anlamına gelen Multi-Stream Transport desteği.

Eksileri – Birden fazla cihazın kontrolüne izin veren Tüketici Elektroniği Kontrolü komutu yok (tek bir uzaktan kumanda ile bir HDTV’ye bağlı Blu-ray gibi)

lensoptikal
03-20-2023, 11:15
en iyi ekran kartı hangisi

pastalimon
04-09-2023, 02:43
güzel içerik