PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Ayçekirdeği Faydaları


karakaplan
03-17-2022, 23:38
Ayçiçeği (Ay Çekirdeği) Sizin İçin İyi Bir Besin mi? Faydaları ve Daha Fazlası….

Ayçiçeği tohumlarının sağlıklı yağlar, faydalı bitki bileşikleri ve çeşitli vitamin ve mineraller açısından zengin olduğu açıktır. Bu nedenle güvenle tüketebilirsiniz. Bu besinler, kalp hastalığı ve tip 2 diyabet dahil olmak üzere yaygın sağlık sorunları riskinizi azaltmada çok önemli rol oynayabilir.

Ay çekirdeğinin beslenmesi, faydaları ve nasıl yeneceği de dahil olmak üzere bilmeniz gereken her şeyi bu yazımızda açıklamaya çalışacağız.

Ayçiçeği bitkilerinin iki ana türü vardır. Bir tür yediğiniz tohumlar için yetiştirilirken, diğer tür -ki çiftlikte üretilenlerin çoğu - yağ için yetiştirilir .

Yediğiniz ayçiçeği tohumları, kabuk olarak da adlandırılan yenmez siyah-beyaz çizgili kabuklarla kaplıdır. Ayçiçek yağı çıkarmak için kullanılanların katı siyah kabukları vardır.

Ayçiçeği tohumları hafif, cevizli bir tada ve sert fakat yumuşak bir dokuya sahiptir. Lezzeti arttırmak için genellikle kavrulurlar, ancak onları çiğ olarak da satın alabilirsiniz. Fakat çiğ olanı yemek oldukça zahmetlidir. Ayçiçeği tohumları özellikle E vitamini bakımından oldukça zengindir. Vücudumuzun kronik hastalıklarında tamir görevinde kullanılan hücrelere fayda sağlarlar.

Ayçiçeği tohumları E vitamini, magnezyum, protein, yağ asitleri ve çeşitli bitki bileşikleri içerdiğinden kan basıncını, kolesterolü ve kan şekerini düşürmeye yardımcı olabilir faydaları sadece bununla da sınırlı değildir şimdi tek tek faydalarına devam edelim;

Enflamasyon
Kısa süreli inflamasyon doğal bir bağışıklık tepkisi olsa da kronik inflamasyon birçok kronik hastalık için bir risk faktörüdür .6.000'den fazla yetişkinde yapılan bir çalışmada, haftada en az beş kez ayçiçeği çekirdeği ve diğer tohumlar yediğini bildirenlerin, hiç tohum yemeyen kişilere kıyasla %32 daha düşük C-reaktif protein seviyelerine sahip olduğu görüldü .Bu bilimsel veri ışığında beslenme düzenimizde muhakkak ayçiçeğini bulundurmamız şart.

Kalp hastalığı
Yüksek tansiyon, kalp krizi veya felce yol açabilen kalp hastalığı için önemli bir risk faktörüdür
Ayçiçeği tohumlarındaki bir bileşik, kan damarlarının daralmasına neden olan bir enzimi bloke eder. Sonuç olarak, kan damarlarınızın gevşemesine yardımcı olarak kan basıncınızı düşürür. Ayçiçeği tohumlarındaki magnezyum, kan basıncı seviyelerini de düşürmeye yardımcı olduğu bilinmektedir.Ayçiçeğinin içinde bulunan doğal yağ asidi kolesterolü düşürmeye yardımcı olur.

Şeker hastalığı
Ayçiçeği tohumlarının kan şekeri ve tip 2 diyabet üzerindeki etkileri birkaç çalışmada test edildi
Araştırmalar, sağlıklı bir diyetin parçası olarak günde 30 gram ayçiçeği çekirdeği yiyen kişilerin, tek başına sağlıklı bir diyete kıyasla, altı ay içinde açlık kan şekerini yaklaşık %10 oranında azaltabileceğini gösteriyor
Araştırmalar ayrıca ekmek gibi yiyeceklere ayçiçeği çekirdeği eklemenin karbonhidratların kan şekeri üzerindeki etkisini azaltmaya yardımcı olabileceğini gösteriyor. Bu nedenle eğer ekmeğinizi kendiniz yapıyorsanız içine ayçiçeği eklemeniz ekmeğinizi daha güvenilir hale getirmenize yardım edecektir.
Ayçiçeği tohumları sağlıklı olsa da, birkaç potansiyel dezavantajı vardır. Bunlar;

Kalori ve Sodyum
Besinler açısından zengin olmasına rağmen, ayçiçeği tohumları kalorilerde nispeten yüksektir.

Kadmiyum
Ayçiçeği tohumlarını ölçülü yemenin bir başka nedeni de kadmiyum içeriğidir. Bu ağır metal, uzun süre yüksek miktarlara maruz kalırsanız böbreklerinize zarar verebilir .Bu nedenle günde 30 gr yeterli olacak hem sağlığınıza katkı sağlayacak hem de ağır metale maruz kalmayarak böbreklerinize zarar vermeyeceksiniz.

Alerjilere neden olabilir
Ayçiçeği tohumlarına alerji nispeten nadir olmakla birlikte, bazı vakalar bildirilmiştir. Alerjilerin temel nedeni ise proteine karşı aşırı duyarlılık olabilmektedir.
Evinizde evcil kuşları ayçiçeği tohumu beslemek, soluduğunuz havaya bu alerjenleri salabilir
- Ay çekirdeği imalatı (http://www.gencturkkuruyemis.com.tr/) - Sarı leblebi imalatı - Yer fıstığı İmalatı

Kaynak: http://www.gencturkkuruyemis.com.tr/

gkblnt
05-05-2022, 23:00
Mg. için tüketmeliyim

Product2163
10-01-2022, 20:13
fazla tüketmek iyi değildir bence