PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Jinekomasti Estetiği


denied
05-18-2019, 16:42
Kadın ve erkeklerin tümünde meme bezleri bulunmaktadır ve erkeklerin meme bezleri küçüktür ve gelişme göstermezler. Erkekler içinde kadınlar gibi dış görünümleri çok önemlidir ve modern yaşam ile birlikte yaşam tarzında oluşan değişiklikler bu önemi artırmaktadır.

Erkeklerde yaygın olarak göğüslerde şişme ve anormal büyüme görülebilir, bu büyüme sadece göğüs ucunda olabileceği gibi dışarıya doğru büyüyen bir kütle olarak da kendini gösterebilir. Ama sonuç her ne olursa olsun dış görünüm açısından erkekleri çok rahatsız etmektedir. Tıbbi adı ‘’Jinekomasti’’ olan bu sorunun tedavisi de ameliyattır ve hasta istenilen sonucu alarak olması gerektiği boyutlarda göğüslere sahip olmaktadır.

Jinekomasti Nedir?

Jinekomasti, erkeklerde görülen anormal meme büyümesi (https://www.alpermeteugurlu.com/category/gogus-estetigi/)ne verilen addır. Yunanca kökenli bir kelimedir. Büyüme meme dokusunda meydana gelir ve göğüs ucunun alt tarafından başlayarak göğüs bölgesine ve dışarıya doğru yayılabilen sert bir kütle olarak görülebilir. Oluşan doku yağ dokusu olmamakla birlikte glandüler adı verilen dokudaki genişlemeden kaynaklanır. Bazı durumlarda tek göğüste büyüme gözlenirken, bazı durumlarda her iki göğsü de etkiler. Özellikle genç ve yaşlı erkeklerde yaygın olarak görülebilen sağlık sorunudur. Bazen meme dokusunda ağrılı olabilir ama illaki ağrı olması gerekmez.

Jinekomasti olmasına neden olan etkenlerin başında hormon dengesizliği gelirken, östrojen hormonu meme dokusunda büyümeye neden olabilir. Bunun dışında şişmanlık da jinekomastinin yaygın nedenleri arasında yer alır ve aşırı kilolu olmak meme dokusu (https://esteaura.com/category/gogus-estetigi-blogu/)nu büyütürken, östrojen seviyesinin de artmasına neden olabilir. Kilo vermek ya da egzersiz yapmak bu sorun için çözüm olmayabilir. Östrojen hormonu plesantadan yani anneden bebeğe geçtiği için yeni doğmuş erkek bebeklerinde de jinekomasti görülebilir ama bu geçici bir durum olduğu için doğum sonrası birkaç hafta içerisinde kaybolur.
Ergenlik hormon seviyelerinde değişikliğe neden olduğu için ergenlik dönemi genç erkeklerde görülebilir ve psikolojik ya da stres kaynaklı olarak da jinekomasti görülebilir. Aynı şekilde yaşlılık da görülür ve buna sebep de ilerleyen yaşla birlikte azalan testosteron hormonudur.
Kısacası en önemli nedeni hormonlardaki değişiklikler olmakla birlikte,
• Anti-ülser ve kalp hastalığı için kullanılan ilaçların yan etkisi,
• Spor ve vücut geliştirme sonucunda,
• Böbrek yetmezliği ya da karaciğer hastalığı,
• Nadir olarak görülen ‘’Klinefelter Sendromu’’ adı verilen genetik bozukluk,
• Testislerde oluşan enfeksiyon ya da topçuklar da jinekomasti nedeni olarak sayılabilir.