PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Mısır Cumhurbaşkanı Mübarek Almanya'da


SESSİZCE
04-23-2008, 19:07
Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, Almanya'nın başkenti Berlin'de Başbakan Angela Merkel'le bir araya geldi.

Mısır Cumhurbaşkanı Mübarek ve Almanya Başbakanı Merkel, planlanan süreden daha da uzun süren görüşmelerinin ardından ortak bir basın toplantısı düzenledi. Başbakanlık binasındaki toplantıda Merkel, Cumhurbaşkanı Mübarek'in Lübnan'daki cumhurbaşkanlığı krizi, Ortadoğu sorunu ve Akdeniz Birliği Projesi'ne verdiği desteğin önemli olduğunu söyledi. Merkel, "Sizi tekrar aramızda görmek bizi çok memnun etti. Biz Mısır'la olan diplomatik ilişkimize özel önem veriyoruz. Lübnan ve genel olarak Ortadoğu sorunlarında gösterdiği hassasiyetten ve yardımdan dolayı Mısır'a şükranlarımızı sunuyorum. Almanya ve Mısır'ın dostluk ilişkileri oldukça iyi. Görüşmemizde, Lübnan meselesi ve buradaki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ilerleme kaydedilmesi, Ortadoğu barış sürecini ve Gazze Şeridi'ndeki durumu ele aldık. Bu noktada Mısır'ın angajmanını biliyor ve bunun için de teşekkürlerimizi sunuyoruz. İsrail ile Filistin arasındaki diyalogun ilerleme kaydetmesi yönünde de görüş birliğine vardık. Biz Almanya olarak Annapolis'in alternatifinin olmadığını düşünüyoruz ve bu sürenin kullanılmasından yanayız. Bu noktada İsrail ile ortak görüşte olduğumuzu ifade etmeliyim. Mübarek'in Akdeniz Birliği'nin geliştirilmesi konusunda Fransa'da yaptığı açıklamalar bizi çok sevindirdi" dedi.

Merkel, gazetecilerin 'Akdeniz'e sınırı olmamasına rağmen Almanya'nın Akdeniz Birliği Projesi'ne neden destek verdiği' yönündeki bir soruya, Almanya'nın Akdeniz Birliği Projesi'ni desteklediğini, zira bu projenin bölge istikrarı için önemli bir siyasi rol oynayacağını ifade etti. Merkel, "Akdeniz politik açıdan son derece önemli. Bu nedenle Akdeniz Birliği sadece Akdeniz'e sınırı olan ülkeleri değil, bizleri de yakından ilgilendiriyor. Bu konu ekonomi ve göç meselesi yüzünden de çok önemli. Mübarek'le Haziran ayında Paris'te bir araya gelince bu konuyu yeniden ele alacağız" cevabını verdi.

Daha sonra söz alan Mübarek ise, ilk olarak Irak'ta barış sürecinden yana da olduklarını ifade etti. Mübarek, "Irak'taki barış sürecinin devamından yanayız. Petrol fiyatlarının ve gıda ürünlerinin artışının da dengede tutulmasından yanayız. Akdeniz Birliği'nin geliştirilmesinden yana olduğumuzu daha önce de Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile yaptığımız görüşmede dile getirmiştik" diye konuştu. İki ülke ilişkilerini de değerlendiren Mübarek, "Mısır ve Almanya arasında turizm ve ekonomi alanlarında işbirliğinin artmasını istiyoruz. Başbakan Merkel'i Mısır'da görmek istediğimizi ifade ettim ve kendisini Mısır'a davet ettim" diye konuştu.
kaynak:www.haberler.com/misir-cumhurbaskani-mubarek-almanya-da-haberi/