PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : 5 Soruda Adet Siklusu


dean534
01-17-2019, 16:55
Rahim iç zarının yaşanan hormonal değişiklikler sonrasında dökülmesine adet kanaması adı verilmektedir. Gebeliğin oluşmadığı bu dökülme 28 günde bir tekrar etmektedir.

Bu 28 gün periyodun başladığı ilk günden diğer periyodun başladığı ilk güne kadar kabul edilmektedir. Ancak bu sürenin 21 gün ile 35 gün arasında sürmesi son derece normaldir.

Siklus Dönemleri Nelerdir?

Normal bir siklusu foliküler faz ve luteal faz olmak üzere iki ana döneme ayrılmaktadır. Bu fazlar yumurtlama ile birbirinden ayrılmaktadır.

Yumurtlamaya kadar olan foliküler faz rahim içi zarının kalınlaştığı dönemdir. Adet kanamasının ilk günü ile birlikte başlayan dönem yumurtalama ile sona erer ve devamında luteal faz başlamaktadır.

Adet Görmek İçin Gereken Şartlar Nelerdir?

Adet sürecinin başlamasında beyinden salgılanan hormonlar önemli rol oynamaktadır. Salgılanan bu hormonların devamından hipofiz bezinden de hormon salgılanmaktadır. Adetin görülebilmesi için overlerde folikül bulunması ve bu foliküllerin hormonal bozukluları bulunmaması gerekmektedir.

Adet siklusu rahim iç tabakasının kalınlaşması ile olmaktadır bu nedenle iç tabakanın hormonlara karşı duyarlı olması gerekmektedir. Ayrıca meydana gelen kanamanın dışarı akmasına engel teşkil edecek herhangi bir rahatsızlığın bulunmaması adet görmek için gereken şartları oluşturmaktadır.

Siklus Sırasında Neler Meydana Gelir?

Siklus esnasında gelişen yumurta hücresi fallop tüplerinden geçerek rahme ulaşmaktadır. Hamileliğin olmadığı durumlarda döllenmemiş olan yumurta rahme yerleşmez ve bu nedenle kalınlaşmış rahim iç tabakasına gerek kalmaz. Bunun sonucunda kalınlaşan tabaka dökülür ve kanama yoluyla vücuttan atılır.

İlk Siklus Ne Zaman Başlar?

İlk adetin tam olarak kaç yaşında görüleceği kesin değildir. Bu süreç çevresel ve genetik şartlara göre değişiklik gösterir. Genel olarak ilk adet kanaması 11 ile 14 yaşları arasında gerçekleşmektedir.

Kanamayı takip eden ilk iki yıl boyunca kanama süreci düzensizdir ve bazen ayda 2 defa bazı durumlarda da 3-4 ayda 1 meydana gelmesi son derece normaldir.

Adet Gecikmesi Neden Olur?

Bazı durumlarda 2 Adet siklusu arasında geçen süre uzayabilmektedir. Bunun çeşitli nedenleri bulunmaktadır. Çeşitli hastalıklar, aşırı stres, yaşın ilerlemesi, yoğun spor yapma ve ani kilo değişiklikleri adet gecikmesinin ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

Yumurta döllendiğinde ve hamilelik görüldüğünde de adet görülmemektedir. Bu nedenle adet gecikmesi aslında hamileliğin gecikmesine neden olabilmektedir.

Op. Dr. Seval Taşdemir
Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı

Facebook: @drsevaltasdemir
Instagram: @drsevaltasdemir