PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : YÖK'ten Anadolu liselerine eleştiri


*fanii*
11-23-2007, 01:16
Prof. Dr. İsa Eşme, "Anadolu liselerinin yabancı dil öğreten liseler konumundan uzaklaştığını" söyledi.



"Türkiye'de Yabancı Dil Eğitimi Ulusal Kongresi"nin açılışında konuşan Eşme, Türkiye'deki yabancı dil eğitimine ilişkin bilgi verdi.

İlköğretim ve ortaöğretimde toplam 34 bin 633 yabancı dil öğretmeninin görev yaptığını, yabancı dil ağırlıklı öğretim yapan 14 lise türü ve 1673 okul bulunduğunu belirten Eşme, öğrencilerin ilköğretimde 592 saat, genel lisede 814 saat, yabancı dil ağırlıklı liselerde de 1998 saat dil öğretimi gördüklerini anlattı.

"Yabancı dil öğretimine hiç de azımsanmayacak bir zaman ayırıyoruz" diyen Eşme, ortaöğretimi bitiren öğrencilerin hangi düzeyde yabancı dil öğrendiklerini gösteren veriler bulunmadığını, ancak bazı üniversitelerin hazırlık sınıflarındaki öğrencilerle ilgili yaptıkları araştırmalar olduğunu kaydetti. Bu çalışmalardaki verilerden yola çıkılarak değerlendirme yapıldığında, ortaöğretimi bitirenlerin yabancı dil düzeylerinin çok düşük olduğunun görüldüğünü belirten Eşme, "Çok başarılı öğrencileri kabul eden Anadolu liseleri yabancı dil öğreten liseler konumundan uzaklaşmıştır. Türkiye'de hem yükseköğretim öncesinde hem de yükseköğretim düzeyinde yabancı dil öğretiminde sorun yaşanıyor. Tabii ki, cumhuriyetin ilk yıllarına göre, 1950'li, hatta 1970'li yıllara göre çok mesafe alındı; çok sayıda gencimiz birden fazla dili çok iyi kullanabilmektedir ama bizim hedefimiz bu beceriye sahip kitleyi büyütmektir"dedi.


Kaynak (http://www.haber3.com/haber.php?haber_id=306262)