PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Avrupa'da yaşayanlar için hac kotası arttı


*fanii*
11-23-2007, 01:05
http://image.haber3.com/haber/19103.jpg


Suudi Arabistan'ın, Avrupa'da yaşayanlar için hac kotasını artırdığı bildirldi..


Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Fikret Karaman, Suudi Arabistan'ın, Avrupa'da yaşayan hacı adayları için ayrılan 8 bin 240 kişilik kotayı 16 bine çıkardığını bildirdi. Karaman, "Kota, bu yıl kullanılacak. Biz de Avrupa'daki hacı adaylarının çıkış işlemleriyle ilgili çalışmaları başlattık" dedi.

Karaman, Avrupa'dan bu yıl hacca gitmek için 16 bin kişinin başvurduğunu, ancak 8 bin 240 kişiye hac imkanı tanındığını söyledi.

Avrupa'da yaşayanlar için kotanın artırılması konusunda Suudi Arabistan'dan talepleri bulunduğunu anımsatan Karaman, "Avrupa'da 8 bin kadar vatandaşımız daha hacca gitmekle ilgili bir beklenti içindeydiler. Avrupa'da bir birikim vardı. 8 bin 240 kişiye izin verilmişti. Geriye kalanlar için bir belirsizlik yaşanıyordu. Bu problem, geçtiğimiz günlerde çözüldü. Avrupa'da hacca gidecek Türk vatandaşları için kota 16 bine çıkarıldı. Kotanın arttırılması bir rahatlama sağladı. Biz de Avrupa'daki hacı adaylarının çıkış işlemleriyle ilgili çalışmaları başlattık" diye konuştu.

Fikret Karaman, Avrupa'daki hac başvuru sayısının esnek olduğunu ve her yıl miktarın değiştiğini kaydederek, "Avrupa'daki vatandaşların hac kayıtları konusunda, kademeli olarak bir artış söz konusu, ama sabit bir rakamdan söz etmek zor. Önemli olan teamülün devam etmesi" dedi.

Türkiye'nin hac kotası

Türkiye için ise bu yıl ilave kontenjanın söz konusu olmadığını bildiren Karaman, Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdulaziz el Suud'un ziyaretinde, hac kotasıyla ilgili bir şey görüşüldüğünü tahmin etmediğini söyledi.

Türkiye'de 600 bin hacı adayının sırada beklediğini belirten Karaman, "Türkiye'nin kotasının arttırılması Suudi Arabistan'ın altyapısı ve kapasitesiyle ilgili. Ama bizim de Türkiye'deki hac başvurularını kademeli olarak eritmemiz lazım. Bu anlamda kotanın arttırılması imkanlar ölçüsünde bizi de rahatlatacaktır" diye konuştu.


Kaynak (http://www.haber3.com/haber.php?haber_id=305399)