PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Aktar ve Şifalı Bitkiler


sasdas
05-07-2018, 12:25
Bitkilerin pek çok hastalığa şifa olduğu uzun yıllardır birçok açıdan tedavi amaçlı kullanıldığı yadsınamaz bir gerçektir. Bitkiler hem tedavi amaçlı hem de hastalıklardan korunma amacıyla tüketilebilmektedir. Bu açıdan değerlendirdiğimiz şifalı bitkileri yakından tanımak ve hangi açıdan sağlığımıza faydası olduğuna yakından bakmak faydalı olacaktır.

1. Zencefil:
Kış aylarında soğuk algınlığı için sıkça kullanılan zencefil aslında doğal bir ağrı kesici ve sindirim sistemi düzenleyicisidir. Mide bulantıları, gaz, ishal gibi sindirim sistemi ile ilgili sorunlarda birebir çözüm sağlar. Göğüs, sırt ve karın ağrıları içinde ağrı kesici özelliği ile fayda sağlar. Zencefil suyu yanıklara doğrudan uygulandığında da yanık tedavisi için yardımcı olarak ağrıyı dindirmektedir. Taze ve kuru olarak kullanılabilen zencefil toz halde yemeklere de dâhil edilebilmektedir.
Yan etkisi: Bilinen ve belirlenmiş bir yan etkisi yoktur.

2. Aslan Pençesi:
Avrupa’da sıkça kullanılan şifalı bitkilerde biri ola aslanpençesi özellikle kadın hastalıkları için, adet sancıları ve aşırı kanama gibi sorunlara faydalı olmaktadır. Menopozun kadınlara yaşattığı sıkıntıları azaltmaya da yardımcı olan aslanpençesi aynı zamanda ağız içi aftları ve mide ülseri içinde gargara yapılarak kullanılabilmektedir.
Yan etkisi: Bilinen ve belirlenmiş bir yan etkisi yoktur.

3. Meyan kökü:
Meyan kökü birçok hastalık için şifa kaynağı olmakla birlikte mide ülseri, kronikleşmiş gastrit gibi sindirim sistemi sorunları için kullanılmaktadır. Kolik ve karın ağrısı içinde etkili bir bitkidir. Kış aylarında gribal enfeksiyonlar, boğaz ağrısı, öksürük ve bronşit gibi hastalıklarda da tercih edilmektedir. Bunların dışında karaciğer bozukluklarından kaynaklı ciddi hastalıklar ve kronik yorgunluk için de tedavi amaçlı kullanılmaktadır.
Yan etkisi: Bilinen ve belirlenmiş bir yan etkisi yoktur.

4. Biberiye:
Özellikle yemeklere hoş koku vermek için kullanılması ile bilinen biberiye aslında bir şifa kaynağıdır. Yemeklere eklemenin dışında her sabah bir bardak demlenmiş biberiye çayı içerek bağışıklık sistemi güçlendirilebilir. Antioksidan özelliği ile vücudunuzdaki mikropları yok etmeye yardımcı olur. Ve beynin işlevselliğine katkıda bulunur.
Yan etkisi: Bilinen ve belirlenmiş bir yan etkisi yoktur.

5. Ada çayı:
Ada çayı hafıza güçlendirici özelliği ile Alzheimer hastalığına karşı direnç göstermektedir. İçeriğindeki asetilkolin maddesi ile ada çayı tüketenlerde hafızanın daha iyi geliştiği gözlenmektedir. Çayını tüketebileceğiniz gibi ada çayını aynı zamanda soslara ekleyerek aromasından da faydalanabilirsiniz.
Yan etkisi: fazla kullanımda uyku sorunu yaşamaya neden olabilir.

6. Meyan kökü:
Özellikle öksürük ve balgam için kullanılan meyan kökü kaynatılarak balla birlikte sıcak olarak içilmektedir. Bu meyan kökü çayı aynı zamanda ülser ve gastrit tedavisinde ve sindirim sistemi sorunları için hazım kolaylaştırıcı olarak da kullanılmaktadır. Aynı zamanda kaynatılıp soğutularak gargara olarak kullanıldığında boğaz iltihabı içinde birebir çözüm sağlamaktadır. Bu gargara ağız kokusu problemi yaşayanlar içinde çözüm niteliğindedir.
Yan etkisi: Bilinen ve belirlenmiş bir yan etkisi yoktur.

7. Rezene:
Özellikle çayı tüketilen rezene birçok derde deva niteliğinde bir şifalı bitkidir. Rezene çayı balla tatlandırarak da tüketilebilir. Antioksidan özelliği ile idrar söktürür, karaciğer tıkanıklığını açar, damar tıkanıklıklarını açmakta faydalıdır. Adet gecikmesini önler ve adet ağrısı için ağrı kesici görevi görür. Yeni doğum yapan anneler için süt arttırıcı özelliğinin yanında bebeklerdeki gaz sorununu giderir. İçeriğinde bulunan A vitamini gözün görme yetisine katkı sağladığından göz sağlığı içinde önemlidir. Sindirim sistemini destekler, vücudu güçlendirerek halsizlik sorunu yaşayanlara çözüm olur.
Yan etkisi: Bilinen ve belirlenmiş bir yan etkisi yoktur.

8. Nane:
Her evde bulunan ve yemeklerde baharat olarak tüketilen nane birçok hastalık için şifa kaynağıdır. Nane limon yapılarak mide bulantısı ve kusmayı önlemekte yardımcıdır. Ağızda çiğnenerek diş ağrısı giderilebilir ve ağız kokusunu da önler. Soğuk algınlığı ve nezle içinde özellikle kış aylarında limon ve balla tüketilerek şifa sağlar.
Yan etkisi: Bilinen ve belirlenmiş bir yan etkisi yoktur.

9. Sinameki:
Bitki çayı olarak tüketilen sinameki otu tüm kabız ilaçlarının ham maddesi niteliğindedir. Özellikle sindirim ve bağırsak sorunlarında kabızlığın çözümü olarak kullanılmaktadır. Kaynatılıp saçlara uygulandığında saç bakımı yapar ve saça canlılık verir. Damar tıkanıklığı, baş ağrısı gibi hastalıklara düzenli olarak kullanıldığında çözüm sağlamaktadır. Antioksidan özelliği ile balgam söktürücü ve toksin atıcı özelliktedir.
Yan etkisi: Kabızlık tedavisinde kullanıldığından fazla kullanımda ishale neden olur.

10. Safran:
Şifalı bitkiler arasında en pahalısı olması kadar şifası da parası kadar fazladır. Özellikle zor doğumu kolaylaştırmak için hamileler tarafından defne tohumu ve balla karıştırılarak macun hallinde tüketilmelidir. Vücut direncini arttırır. Öksürük ve boğmaca içi çay yapılarak içilebilir. Bağırsak paraziti ve böbrekte bulunan kumların temizlenmesi için kullanılır. Kalp ve damar hastalıklarından korunmak için kullanılabilir. Hem koruyucu hem de damarları tıkanıklıklardan temizleyici özelliğe sahiptir.
Yan etkisi: Bilinen ve belirlenmiş bir yan etkisi yoktur. Fazla kullanımdan değilse de fiyatındaki pahalılıktan kaynaklı bütçeniz zarar görebilir.

11. Şifalı bitkiler nasıl ve nereden temin edilir?
Günümüzde şifalı bitkilerin yeri çok önemlidir. Bu bitkileri bazı Aktar (www.yoreselbahcem.com) larda veya internet üzerinden satın alabilme imkanına sahip olabilirsiniz.