PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : aydınlatma araçlarının tasarruflu kullanımı için neler yapılabilir


_SoN_
03-05-2018, 15:47
Aydınlatma Araçlarının Tasarruflu Kullanımı İçin Neler Yapabiliriz?


Bu yazımızda aydınlatma araçlarının tasarruflu kullanımı için neler yapabiliriz kısaca olarak bilgi aktaracağız.
Günümüzde aydınlatma araçları teknolojinin de ilerlemesiyle farklılaşsa da evlerimizde ve iş yerlerimiz hala ampuller ve floresanlar kullanılmaktadır. Elektrik enerji ile çalışan aydınlatma araçlarının tasarruf sağlamak için doğru zamanlarda ve gerektiğince kullanılması gerekmektedir.
Aydınlatma araçlarını en çok evlerimizde, okullarda ve iş yerlerinde kullanmaktayız. Günlük gündüz Güneş ışığından yararlansak da sabahları erken saatlerde ve geceleri karanlıkta elektrik enerjisine ihtiyaç duymaktayız.
Elektrik enerjisine duyulan ihtiyacın da bir sarfiyatı olduğu için tasarruf gerekmektedir. Bu nedenle aydınlatma araçları tasarruflu kullanılmalıdır.

Aydınlatma araçlarını kullanırken tasarruf için neler yapılabilir?
Tasarruflu ampul kullanabiliriz.
Lambaları boş yere açık bırakmamalıyız.
Evimizin içini açık renkteki boyalarla boyamalıyız.
ünümüzde hala kullanılan 100 watt ampüller çok enerji harcarlar. Ampul alırken tasarruflu ampul yada led ışıklı ampuller kullanarak enerji tasarrufu yapabilirsiniz.
Arkadaşlar az önce bahsettiğimiz 100 watt ampüllerin yerine örneğin 20 watt olan tasarruflu ampuller kullanabilirsiniz.
Yada tercihinize göre 20 watt veya 30 watt beyaz ampuller kullanabilirsiniz.
Bahsi geçen yüz watt ampuller saatte 100 watt elektrik harcarlar ve tasarruflu ampullere bakacak olursak 3 watt da var 30 watt da var 3 watt bir ampul saatte 3 watt harcar.
Fakat sarı ışık veren ve güzel aydınlatamayan 100 watt ampullere kıyaslayacak olursak 1 tane 20 ya da 30 watt tasarruflu ampul 100 watt ampulden daha az enerji harcar ve daha iyi ışık saçar.
Bunun yanı sıra boş yere açık kalan lambalar ampulleri kapatarak enerji tasarrufu yapabilir, daha az enerji ile tasarruf yapabilirsiniz.

Aydınlatmayı tasarruflu kullanımmak için şunlar yapılabilir :
 Boş yere açık kalan ampulleri işiniz bittiği zaman kapatarak elektrik harcamalarını kısabilir ve böylece enerji tasarrufu yapabilirsiniz.
 Daha az elektrik harcayan tasarruflu ampuller veya led ampuller kullanarak elektrik harcamalarını kısabilir ve böylece enerji tasarruf yapabilirsiniz.
 Bunun yanı sıra iş yeri, okul, ev gibi yerlerin güneş ışığından yararlanabilecek ortamlarda inşa edilmesi gerekir. Nedeni ise gün boyunca güneşten yararlanabilecek odalarınız aydınlık kalabilir. Ampul veya aydınlatıcı herhangi bir araç kullanmadan eviniz güneş var oldukça aydınlık içerisinde kalabilir.