PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Mobilya Tutkalı Çeşitleri Nelerdir?


sosyaldeney4
01-18-2018, 12:07
https://cdnd.koctas.com.tr/product/orj/Tutex-Ahsap-Tutkali-2126-b9747.jpg

Mobilya tutkalı (http://www.e-tetas.com/mobilya-tutkali) yahut bir başka değişle ahşap tutkalı ahşap parçaların yapıştırılması ve sabitlenmesi için kullanılan bir çeşit yapıştırıcıdır. Tutkal işlevsel özelliği ve birçok çeşidi ile bilumum mobilya atölyelerinde veya hobi amaçlı oluşturulmak istenen projelerde kullanılmaktadır. Yapıştırılacak ahşap türü ve projenin biçimine göre kullanılacak tutkalın çeşidi de değişkenlik göstermektedir. Tutkallama mobilya teknolojilerinin olmazsa olmaz adımlarından bir tanesidir. Tutkal üretiminde yapay reçinelerin kullanılması ve ısıya, soğuğa karşı dirençli olan tutkalların üretilmesi mobilya sanayisinde büyük bir gelişime yol açmıştır. Peki en çok kullanılan tutkal çeşitleri nedir?

En Çok Kullanılan Mobilya Tutkalı

Mobilya tutkalı deyince ilk olarak PVA yani plastik tutkal akıllara gelmektedir. Bir çeşit suni reçine ve su, sirke, kömür gibi malzemelerin kimyasal yollar ile karıştırılmasından elde edilen tutkal, su geçirmez özelliği ile sıklıkla kullanılmaktadır. Hata kaldırabilir olduğundan tutkalı soğuma ve sertleşme yapmadan ılık su ve bez ile temizlenebilmektedir.

Alternatif Mobilya Tutkalı Çeşitleri

Mobilya tutkalı deyince akla birçok tutkal çeşidi gelmektedir. Gluten tutkal adı verilen tutkal çeşidi ise hayvan derisinden ve hayvan kemiklerinden imal edilmektedir. Bu tutkal özellikle sıcak kullanıldığında daha yumuşak olur, sürümü kolaydır. Sıcak tutkal soğuduğunda ise sağlamlaşmaktadır. Ancak bu yapıştırıcı çeşidi su ve neme karşı toleranssızdır. Bu sebepten ötürü özellikle dış mekan mobilyalarında kesinlikle tercih edilmemesi gerekir. Daha kuru ve serin ortamlarda kullanılacak ürünlerde tercih edilebilir. Bunların yanı sıra Epoksi, CA tutkal, Poliüretan Tutkal şeklinde sıralanabilmektedir. Epoksi tutkal olarak adlandırılan tutkal çeşidinin ise en büyük özelliği boşlukları kuvvetlice doldurarak yapıştırma işlevini yerine getirmesidir. Kullandıktan sonra mutlak suretle dokunulmamalı, beklenmelidir. Bu tutkal çeşidi sadece ahşap değil; cam ve metal gibi materyallerin de yapıştırılmasında kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra ahşabın bu malzemeler ile yapıştırılmasına olanak sunmaktadır.