PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Diferansiyel Denklemler Ve Bilimdeki Yeri


selincelik
01-15-2018, 17:58
https://www.muhendisbeyinler.net/wp-content/uploads/2015/12/diferansiyel-denklemler-nedir.jpg

En basit şekilde anlatılacak olursa bir fonksiyonun türevi ve değişken arasındaki bağıntıyı tanımlayan denkleme diferansiyel denklemler (https://www.muhendisbeyinler.net/diferansiyel-denklemler-nedir/) adı verilir. Bu denklemler üç büyüklüğün var olduğu bir eşitliği ortaya çıkarırlar. Genel çözümü ile matematikte en zor kısımlardan biri olurken bu denklemler özellikle mühendislik eğitimlerinde çok büyük bir yere sahiptir. Günümüzde kullanılan birçok makinenin çalışma prensibinin belirlenmesi için bu denklemler kullanılmaktadır. Özellikle sistemlerinin geliştirilmesi ve yeni icatlar için yapılan hesaplamalarda bu denklemler önemli bir yere sahiptir.

Diferansiyel Denklemler Neden Bu Kadar Önemli

Belirli bir matematiksel eşitsizlik olarak görülen diferansiyel denklemler asıl mantıkta bu kadar basit bir şekilde açıklanabilecek nitelikte bir konu değildir. Bu denklemler mühendislik çalışmalarında ve üretimlerde birçok incelikli hesabın yapılmasını sağlayan ve olmazsa olmaz bir işleve sahiptir. Dünyanın dengesini sağlayan ve günlük hayatta yaşamsal öneme sahip olan sistemler için bilgisayar mühendisliği, inşaat mühendisliği ve makine mühendisliği alanlarında çalışmalar yapılırken bu denklemler sayesinde muhteşem düzenler ve uygulamalar oluşturulmaktadır. Keza sadece makinelerin ve cihazların üretilmesinde değil gıda mühendisliği ve endüstri alanlarında da bu denklemlerden yararlanılarak üretim hesaplamaları sağlanmaktadır.

Diferansiyel Denklemler İle Ne Zaman Karşılaşılır?

Öğretim hayatı boyunca genel matematik, trigonometri, limitler, eşitsizlikler, türev ve integral ile ilgili eğitimlerin hepsi ilerleyen dönemlerde alınacak diferansiyel denklemler eğitimleri ile ilgili temelleri oluşturmaktadır. Kısmen lise yıllarında da karşılaşılsa da genel olarak birçok öğrencinin üniversite yıllarında karşılaştığı bir konudur. Hatta konu olmaktan çok mühendislik fakültelerinde belirli bir dönem dersi şeklinde görülmektedir. Mühendis adayları tarafından birçok derste ve meslek hayatında birçok çözümlemede kullanılacak olan bu denklemler genellikle zor ve uzun bir çözüm gerektirirler. Bu neden ile bu konuda muhendisbeyinler.net adresinden destek alabilirsiniz.