PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Özel Entegratör Neyi İfade Eder?


sosyaldeney4
01-11-2018, 11:47
https://www.fitsolutions.com.tr/data/uploads/blog/gib.jpg

Son yıllarda pek çok e-dönüşüm projesi uygulanmaya başlamıştır. Özellikle resmi kurumlarda bu konuda pek çok çalışma yürütülmekte olup e-fatura bunlarda sadece bir tanesidir. E-fatura fatura düzenleme zorunluluğu olan vergi mükelleflerinin işlemlerinin daha kolay şekilde yürütülebilmesi için uygulanmakta olan bir sistemdir. Mükellefler e-faturadan farklı şekillerde yararlanabilmektedir. E-faturadan yararlanma yöntemleri olarak tam entegrasyon ve özel entegratör aracılığı ile yararlanmadır.

Özel Entegratör Hangi Amaçla Kullanılır?

E-fatura işlemleri Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından oluşturulmuş olan portal sistemi üzerinden yürütülmektedir. Bu portal sistemi ile sağlıklı bağlantı yapabilmek ve işlem yürütebilmek belli bir teknik alt yapı gerektirir. Mükelleflerde bu teknik alt yapı bulunması durumunda tam entegrasyon sağlanarak kendi sistemleri ve alt yapıları ile işlem yapabilir. Ancak bu alt yapıya sahip olmayanlar özel entegratör işletmelerin alt yapılarını kullanarak e-fatura işlemlerini yürütebilmektedir. Yani özel entegratör işletmeler mükelleflere gerekli teknik alt yapıyı sağlayarak işlemleri yürütebilmesi konusunda destek sağlamaktadır.

Özel Entegratör Olmak İçin Gerekenler

Özel entegratör işletmeler için uygulanmakta olan pek çok farklı standart bulunmaktadır. Mükelleflerin ve vergi idaresinin güvenliğini sağlayabilmek için pek çok farklı güvenlik gereksinimleri uygulanmaktadır. Bu gereksinimleri sağlayan mükellefler Gelir İdaresi Başkanlığı’na başvuru yaparak yetkilendirme talep edebilirler. Özel entegratör işletmelerinin listesi Gelir İdaresi Başkanlığı’nın sitesinde yayınlanmaktadır. E-fatura ile ilgili işlemler hakkında bilgi almak için edonusum.com.tr (http://www.edonusum.com.tr/) adresini ziyaret edebilirsiniz.