PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Saya Makinesi Ne İşe Yarar?


sosyaldeney4
01-04-2018, 15:12
http://www.igneiplikburada.com/skins/shared/images/library/makina/durkopp-adler-888-260020-saya-ayakkabi-makinesi.jpg

Konfeksiyon sektöründe ve ayakkabı imalatında kullanılan saya makinesi ile saya parçalarının dikimi işlemi yapılmaktadır. Saya ayakkabılarda yer alan üstteki yumuşak bölümü ifade etmektedir ve tekstil parçaları, suni veya doğal deri parçalarından yapılabilmektedir. Saya parçaları sayacı denen kişiler tarafından makine yardımı ile işlenerek yapımında kullanılacağı ayakkabının modeline uygun hale getirilmektedir.

Sayacıların Yaptığı İşler ve Saya Makinesi

Sayacılar, saya makinesi kullanarak ayakkabı parçalarının dikimini gerçekleştiren kişilerdir. Titiz bir çalışma ve büyük bir emeğin sonucu olan ayakkabı modellerinin ortaya çıkmasında katkısı fazla olan sayacıların yaptığı işler:

• Saya traş bıçağı yardımıyla veya makine kullanarak inceltilmesi gereken yerleri ayakkabı modeline uygun şekilde traşlamak.
• Uygun şekilde traşlanan kısımlar için boyama ve yakma işlemlerini gerçekleştirmek.
• Elle veya makine yardımı ile saya parçalarının kıvrılması gereken kısımlarına yapıştırıcı sürdükten sonra kıvırmak.
• Saya parçalarına yapıştırıcı sürmek.
• Mermer bir zemin üzerinde yapıştırılmış saya parçalarına sayacı çekicini kullanarak regola yapmak.
• Regola yapılarak birleştirilmiş saya parçalarını ayakkabı modeline uygun olarak saya makinesini kullanarak dikmek.

Saya Makinesi Modelleri

Tek iğneli veya çift iğneli değişik saya makinesi (http://www.e-tetas.com/ayakkabi-makineleri) modelleri bulunmaktadır. Ayrıca sütunlu saya makinelerinin elektronik ve mekanik makineler olarak çeşitleri bulunmaktadır ve elektronik makinelerde kompakt sistem olan modeller de bulunmaktadır. Makineler farklı dikiş türleri ile uyumlu hale getirilerek değişik uygulamalar yapılmasına imkân vermektedir.
Kompakt sistem elektronik makinelerde direct drive teknolojisinden yararlanılmaktadır. Bunun yanı sıra kolaylıkla montajı yapılabilmekte ve sessiz çalışmaktadır.

Elektromanyetik valfler ve küçük silindirler yardımıyla ayak kaldırma ve teyel dikişi işlemlerinin otomatik olarak yapılması kontrol edilmektedir. Kesimin ardından kalan ipliğin minimumda kalmasını sağlamak amacıyla iplik kesme sistemi kullanılmaktadır. İplik kesme sisteminin montajı kolaylıkla yapılmaktadır ve ayarlanması rahattır.