PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Down Sendromu Nedir ve Neden Oluşur?


sosyaldeney4
01-04-2018, 12:00
https://static.gebe.com/uploads/2017/03/down-sendromu-bebej.jpg

Çok kişi tarafından bir hastalık zannedilse de aslında down sendromu (https://www.e-psikiyatri.com/kategori/down-sendromu) genetik bir farklılıktır. Zira insanın kromozom yapısında toplam 46 adet kromozom bulunmaktadır. 23-23 dizilmiş olan bu kromozomlar Down sendromlu olan çocuklarda 47’ye çıkmaktadır. Bu sayının 47’ye çıkmasında önemli olan etken 21. Kromozomdur. Standart olarak iki tane bulunması gereken 21. kromozom Down sendromlu bireylerde üç tane olduğundan dolayı toplam kromozom sayısı 47’ye çıkmakta ve bazı farklılıklar buna eklenmektedir. Down Sendromu pek çok etken ile beraber ortaya çıkmakla birlikte genellikle 35 yaş üstü hamileliklerde meydana gelmektedir.

Down Sendromu İstatistiki Bilgileri

Dünya genelinde incelendiğinde 6 milyonun üstünde Down sendromlu olan bireyin yaşadığı tespit edilmektedir. Ülkemizde bu konu ile ilgili kaliteli istatistiki çalışmalar yapılmadığından dolayı net bir rakam bulunmamaktadır. Ancak ülkemizde 70000 Down sendromlu kişinin yaşadığı tahmin edilmektedir. Down sendromu olan çocukların yüzde sekseninin annesinin 35 ve altı olması genellikle doğum yaşının 35 yaş altında sıkılaşmasına bağlanmaktadır. Bu sebeple 35 yaş üstü hamileliklerde Down Sendromu görülme riski çok daha yüksektir. İstatistik olarak Down sendromu incelendiğinde her 800 doğumdan birinde Down sendromlu bir bebek dünyaya gelmektedir. Down sendromlu bebekler sosyo ekonomik, statü, milliyet veya ülke olarak homojen bir şekilde dağılmamaktadır.

En Kaliteli Down Sendromu Tedavileri

Üç farklı Down sendromu tipi bulunmaktadır. Bu sebeple Down sendromunda eğitim ve tedavi yöntemleri devam ettirilecek ise öncelikle olarak hangi down sendromu tipi olduğu belirlenmelidir. Down Sendromu vakalarında nitelikli bir eğitim uygulanır ve hekim kontrolünde çocuğun fiziki ve zihinsel gelişimi takip edilirse hayata kazandırılmış bir birey olarak yoluna devam eder. Bu konuda detaylı bilgi almak istiyorsanız e-psikiyatri.com adresine giriş yapıp hekimler ve uygulamalar hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.