PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : canlı ve cansız varlıklar arasındaki farklar


_SoN_
12-29-2014, 15:49
CANLILAR İLE CANSIZLAR ARASINDAKİ FARKLAR NELERDİR?
16/11/2013 23:01
Çevremize baktığımız zaman bir çok varlığın bulunduğunu görürüz. Toprak, vazo, koyun, köpek, dolap, masa vb bir çok varlığı görebiliriz. Bu varlıklardan bir kısmı cansızdır, bir kısmı ise canlıdır. Canlı bir varlığı cansızlardan arayan 7 özellik vardır. Bu özellikleri taşıyan varlıklara canlı varlıklar deriz, taşıyamayanlar cansız varlıklardır. Bu özellikler şunlardır:
1-Beslenme
2-Boşaltım
3-Büyüme
4-Hareket etme
5-Uyartıları alma ve uyartılara tepki verme
6-Üreme
7-Solunum yapma
1-Beslenme: Bütün canlılar yaşayabilmek için beslenmek zorundadırlar. Bitkiler kendi besinlerini kendileri üretirler. İnsanlar ve hayvanlar besinlerini bitkilerden ve diğer hayvanlardan sağlarlar.
2-Boşaltım: Bütün canlılar vücutlarında biriken atık maddeleri dışarıya atmak zorundadırlar. İnsanlar ve hayvanlar bunu böbrek ve benzeri organlarla yaparlar. Bitkilerin boşaltım organları yapraklarıdır. Yaprakları vasıtasıyla bitkiler fazla olan suyu terleyerek dışarı atarlar. Ayrıca yapraklarında biriken artık maddeler sonbaharda yapraklarını dökmeleriyle beraber dışarı atılmış olur.
3-Büyüme: Bütün canlılar yaşamlarında büyürler. Hayvanlar ve insanların büyümeleri yaşamlarının bir bölümünde olurken bitkilerin büyümeleri yaşamları boyunca sürer.
4-Hareket Etme: Bütün canlılar hareket eder. Hayvanların hareketleri belirgindir. Bitkilerde hareket ederler, ancak bitkilerin hareketini gözlemlemek için uzun bir zamana ihtiyaç vardır. Örneğin bazı bitkilerin çiçeklerini gündüz açıp akşam kapatmaları, ay çiçeklerinin Güneş'e doğru yönelmeleri, sarmaşıkların bir yüzeye tutunmaları gibi.
5-Uyartıları Alabilme ve Uyartılara Tepki Verme: Canlıların çevrelerinde meydana gelen değişikliklere uyartı denir. Canlılar uyartıları alıp tepki verirler. Örneğin: farelerin kedileri görünce kaçmaya başlamaları gibi.
6-Üreme: Büyüyüp belli bir olgunluğa ulaşan bütün canlılar nesillerini devam ettirmek için ürerler ve kendilerine benzer canlılar meydana getirirler.
7-Solunum Yapma: Canlılar besinlerden enerji elde etmek için solunum yapmak zorundadırlar. Dışarıdan oksijen alırlar ve dışarıya karbondioksit verirler. İnsanlar ve hayvanlar solunumu akciğerlerle yada benzeri organlarla yaparlar. Bitkiler ise solunum işini yapraklarıyla yaparlar.
Canlı İle Cansız Varlıkların Arasındaki Farklar
Canlı İle Cansız Varlıkların Arasındaki Farklar Nelerdir?


canlı ve cansız varlıklar olarak böyle bir örnek verebiliriz.
öncelikle canlı varlıklar;
1- hareket eder
2- boşaltım yapar
3- barınır
4- beslenir
5- ölür
bu özelliğe sahip olan her insan ve hayvan canlıdır.Fakat cansız varlıklar bu özelliklere sahip değildir cansız varlıklar;
1- hareket edemez
2-boşaltım yapamaz
3-barınma zorunluluğu yoktur
4-beslenmez
5-ölmez
canlı ve cansız varlıkların ayır etmemizde bu etkenleri kullanabiliriz.

Canlı varlıklardan bahsedecek olursak beslenme, büyüme, solunum, boşaltım, hareket, üreme, tepki verme gibi özelliklerine sahip olarak canlılar sınıfına dahil olmaktadır.
Canlı varlıklara örnek verecek olursak kedi, köpek, kurbağa, bitkiler, ağaçlar, balıklar çevremizde büyüyüp gelişen her şey canlılar sınıfına dahil olurlar.
Cansız varlıklar hareket edemez, beslenmez, solunum yapmaz, büyümez, boşaltım olmaz, hareket edemez ve üreyemezler tamamen oldukları gibi kalmaktadır.
Cansız varlıklara örnek verecek olursak masa, sandalye, toka, silgi gibi büyümeyen varlıklardan oluşmaktadır.
Arasında bulunan farkları kısaca tarif edecek olursak birbirleri ile ters olur canlı varlıklarda olan her şey cansız varlıklarda görülmez tam tersi olarak kabul edilir.

Canlı varlıklar beslenir, büyüyebilir, solunum ve boşaltım yapar, hareket edebilir, üreyebilir, uyartı alıp bunlara tepki verebilir.
Fakat cansız varlıkler beslenemez ve büyüyemez. Solunum ve boşaltım yapamazlar. hareket edemezler ve üreyemezler. Uyartı alıp bunlara tepki veremezler.
Kedi, köpek, tavuk, kurbağa, çimen, maydanoz, ağaç canlı varlıklardandır. Ancak kalem, masa, silgi, taş, toka cansız varlıklara örnek verilebilir.
Canlı ve cansızlar arasındaki farklar hakkında yorum yapabilirsiniz.