PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : İzmir Hızlı Okuma Eğitimi


sayginnlp
12-16-2014, 02:03
Hızlı Okuma Nedir?Göz çektiği fotoğrafları dilimizden yüzlerce defa süratli olarak beyine göndermekte ve beyin almaktadır. Sesli okuduğumuz zaman 200 kelime 1 dakikayla sınırlandığı için okuma hızımız çok daha hızlı olan beyin kapasitemize yetişememekte, arta kalan beyin kapasitemiz, boşluğu başka düşüncelerle doldurmaya çalıştığından odaklanmamız ve okuma etkinliğimiz azalmaktadır.

Okuma esnasında, göz metin üzerinde soldan sağa doğru kayar; her kelime üzerinde duraklar. Bu duraklamalar esnasında, aynı bir fotoğraf makinesi gibi, gördüğü kelimenin resmini çekip beyne gönderir; beyin de daha önceden öğrenmiş olduğu bu sembolleri deşifre eder, bir araya getirir ve fikre ulaşır.

Hızlı okumanın anlamayı azaltmadığı aksine artırdığını belirtmek gerekiyor. Normal hızla okuyan bir kişi dakikada 200 kelime okuduğunda bunun %60′ını aklında tutabilirken hızlı okuyan bir kişi dakikada 800 kelime okuduğunda okuduğunun %80′inden fazlasını hatırlayabilir. Bunun sebebi ise, daha hızlı okuduğunuzda beyin konunun bütünlüğünü daha kolay kavrar, siz de zaman ve enerjiden tasarruf etmiş olursunuz.

Okunmakta olan kelime gruplarını çok hızlı bir şekil de beyne rapor ederek çok kısa bir süre içerisinde algılanıp hazmedilmesini sağlayan bu teknikleri en önemli özelliğini bu madde sayesinde ortaya çıkarmaktadır. Hızlı okuma, dikkat eksikliği bulunan ve okuma sırasında konsantre olamayan insanlar için oldukça olumlu sonuçlar doğurmaktadır.

Hızlı okuma teknikleri, zamanımızı okuma ve kavrama açısından oldukça iyi bir şekilde değerlendirebileceğimiz bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Günlük yaşantımız da karşımıza okumamız ve kavramamız gereken pek çok yazı metinleri çıkıyor. Bu metinleri okumak ve anlamak ve bu sayede zamandan kazanmak hızlı okuma teknikleri ile mümkün hale gelmektedir.

Nasıl Okumalıyız
Okurken ne kadar çok stresli olursanız, o kadar az bilgiyi aklınızda tutabilirsiniz. Rahatlamış bir okuyucu, dikkatli bir okuyucudur.

Okumadan önce, neden okuduğunuzu analiz edin ve sonra, metnin ya da kitabın o bilgiyi size verecek kısımlarını seçin. Çoğu kitap, iki sayfalık konuyu kitap uzunluğuna getirmek amacıyla gereksiz içerikle doldurulmuştur. Bazen de içerik çok dolu olmasına rağmen yalnızca bir iki bölümle ilgileniyor olabilirsiniz.

Bir şeyi okuma amacınızı belirlemenize paralel olarak, gerekli bölümleri saptamak üzere içindekileri kullanın.
Anahtar sözcüklere odaklanın. Bir arama motorunda arama yaparken, istediğiniz şeyi bulabilmek için anahtar sözcükler kullanırsınız. Bunun gibi, insan beyni de anahtar sözcükleri bütün cümlelerden daha iyi işler. Anahtar sözcüklere odaklanarak, daha fazla şey anlarsınız.

Hızlı okumada ne kadar çok alıştırma yaparsanız, o kadar iyi olursunuz. Daha hızlı okumak, entelektüel bir beceriden ötesidir; gözlerinizi etkili bir biçimde hareket etmeye şartlandırdığınız için aynı zamanda bir motor beceridir.
Sözcük haznenizi geliştirin. Ne kadar çok sözcük bilirseniz, kavrayışınız o kadar artar. Sonuç olarak, bir şeyin ne anlama geldiğini anlamak için o kadar az duraklarsınız. Ayrıca, sözcük hazneniz ne kadar iyi olursa, okuryazarlık, gelir ve sosyal etki düzeyiniz de o kadar yükselir.

Okuma hızınızı saat tutarak zamanla artırın. Bir hedef belirleyin ve basit bir plan oluşturun. Dakikada 200 sözcüğe ulaştığınızda, dakikada 250 sözcüğü hedefleyin ve bu şekilde devam edin.

Kimler Hızlı Okuyabilir

Okumanın gerçek amacı, anlamı çabuk ve doğru kavramaktır. Okumanın geliştirilmesi için, etkili okumanın temeli olan hız kavrama ve bellek arasında bağ kurulmasını gerektirir. Okumada kavrama ile hız arasında yakın bir ilişkinin varlığı kabul edilmekte, kavramaya ilişkin becerilerin artması hızlı okuma ile olasılığı görülmektedir.

Daha hızlı okumak, etkili bir okuyucu olabilmek için gözlerimizle aklımızı birlikte çalıştırmaya alıştırmamız gerekiyor. Okuma sırasında, gözümüz satırlar üzerinde soldan sağa, sağdan sola, yukarıdan aşağıya göz sıçramaları ile ilerler. Okuma olayı, işte bu sıçramalardaki duraklamalar sırasında, yakalayabileceğimiz sözcük kümesini algılayarak gerçekleştirir. Bu yüzden hızlı ve usta bir okuyucu olabilmek için, göz sıçramalarını hızlandırmak, duraklama süresini kısaltmak, duraklama süresinde çok sayıda sözcüğü görebilmek ve görme yelpazemizi genişletmek gerekiyor. Bu üç özelliği kontrol etmek beyin işidir. Zihnimizin kontrolü dışında gerçekleşen sıçrama ve duraklamalardan görüş alanına girenleri algılamak olanaksızdır.

Anlayarak Hızlı Okuma Teknikleri ile ilkokuldan itibaren kullandığımız yanlış okuma alışkanlıklarından kurtulma hedeflenmiştir. Bunların yerini alacak yeni okuma alışkanlıkları ile daha hızlı ve daha iyi anlayarak okuma mümkün olacaktır. Bu eğitim ile katılımcıların yavaş okumaya neden olan okuma frenlerinden kurtulup anlayarak hızlı okumalarını, bilinçaltı öğrenme teknikleri ile öğrendiklerini kolayca uygulayabilmelerini amaçlıyoruz.

İlköğretim 5. sınıftan yetişkinlere kadar herkes hızlı okumayı ve hızlı okumayla birlikte anlamayı ve hafızada tutmayı da sağlayan teknikleri öğrenebilir.

Sınavlara hazırlananlar,( SBS, YGS, LYS, KPSS, ALES vb.) öğrenciler ve eğitmenler, Yöneticiler ve her düzey idari görevliler, Okumayı ön planda tutan tüm meslek erbapları ve Okumasını geliştirmek isteyen her yaştaki kişiler bu eğitime katılabilirler.

Hızlı Okumanın Avantajları

Hızlı okuma gözümüzün kaslarını eğitmeyi, gözümüzün çevik görmesini, görme alanını genişletmeyi, okurken satırların üstünde serseri gibi dolaşan gözümüze daha etkin bir şekilde ritim kazandırma ve bütün bunlar ile görme artı algılama uyum sağlamayı amaçlar.

Önemli olan hızlı okumak değil, isterseniz ışık hızında okuyun. Hiçbir anlamı yoktur. Bu eğitimin temel hedefi daha hızlı ve etkin görme ve algılamadır. Kısacası bu program görsel algılama düzeyimizi geliştirerek okuma, algılama, anlama düzeylerimizi yükseltmeyi hedefleyen farklı bir teknik beceridir. Bu beceriyi herkes gibi siz de kazanabilirsiniz.

Anlayarak hızlı okuma tekniklerini öğrenen bir okuyucu hızlı okuyarak zihinsel gezintileri asgariye indirmiş olur. Böylece konsantrasyon artar ve bilgi kaydı daha berrak olur. Düşünce, algılama, değerlendirme kavramı ve karar hızı artar. Anlayarak hızlı okuma tekniklerini bilen bir okuyucu okuma işini monotonluktan çıkarır zevkli ve eğlenceli bir hale getirir. Daha kısa sürede daha fazla öğrenme fırsatı bulmuş olur. Okumak için vakit ayırmak günümüzde gittikçe daha güç oluyor.

• Okuma daha zevkli hale gelir.

• Okurken beyniniz daha iyi ilişki kurar.

• Zahmetsiz ve akıcı biçimde öğrenirsiniz.

• Okuduğunuzu anlama yüzdenizi arttırırsınız.

• Zamandan tasarruf etmiş olursunuz.

• Okurken beyniniz hayal kurmaz ve bütünü görür.

• Okuma alışkanlığı kazanmada büyük bir adım atmış olursunuz.

• Güven kazanırsınız.

• Sözcük hazinenizi ve genel bilgi birikiminizi arttırmanıza yardımcı olur.

• Kişisel ihtiyaçlarınıza bağlı olarak farklı avantajlar sağlar.
İzmir Hızlı Okuma Eğitimi (http://www.cemalkondu.com/tr-TR/BLOG/hizli-okuma--15)