PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Türkiye'nin ilk siyah jaguarı


*fanii*
11-22-2007, 21:27
http://image.haber3.com/haber/128031.jpg



Darıca Boğaziçi Hayvanat Bahçesi'ne Fala adlı, bir yaşında siyah erkek jaguar getirildi.



Kocaeli’nin Gebze ilçesine bağlı Darıca beldesindeki Boğaziçi Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı’na Macaristan’dan "Fala" adlı bir yaşında siyah erkek jaguar getirildi.

Macaristan’dan getirildiği kamyondan indirilen kafes, parktaki iki leoparın yakınında, 100 metrekarelik açık ve kapalı alandan oluşan özel hazırlanmış kafesin önüne yanaştırıldı.

Yaklaşık 15 dakika kafesinden çıkmayan "Fala", yeni mekanını gözlemledi.

Hayvanat bahçesi yetkilileri, et bırakarak ve çubuk kullanarak hayvanın kafese girmesini sağlamaya çalıştılar.

Tedirgin adımlarla yeni kafesine giren "Fala", bir süre kafeste dolaştı.

Yakındaki kafeste bulunan İran leoparları "Iga" ve "Sammy", yeni komşularını meraklı gözlerle izlediler. Ayaklarını zaman zaman bulunduğu kafesin camına dayayan "Iga", "Fala"ya adeta "hoş geldin" dedi.

Boğaziçi Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı Halkla İlişkiler Müdürü Günay Demirbağ, yaptığı açıklamada, "Fala"nın Türkiye’de hayvanat bahçelerindeki ilk siyah jaguar olduğunu söyledi.

Darıca Boğaziçi Hayvanat Bahçesi’nin Avrupa Hayvanat Bahçeleri ve Akvaryumları Birliği üyesi olduğunu, Avrupa’daki hayvanat bahçeleriyle zaman zaman bağış yoluyla hayvan alıp verdiklerini, jaguar Fala’nın da bu anlaşma çerçevesinde Macaristan’ın "Sosto Zoo" hayvanat bahçesinden getirildiğini ifade eden Demirbağ, jaguar için özel kafes hazırlandığını, kafesin kapalı bölümünde dinlenme ve dolaşma alanının yanı sıra özel ısıtma sistemi kurulduğunu, açık alanın ise hayvanın doğasına uygun hale getirilip özel olarak yeşillendirildiğini bildirdi.

Demirbağ, Fala’nın aşı, bakım, ulaşım ve resmi yazışma masraflarının Darıca Boğaziçi Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı’nca karşılandığını ifade etti.

Kedigiller familyasından olan jaguar, kaplan, aslan ve leopardan sonra Panthera cinsinin en büyük ve en güçlü kedisidir. Benekli kedi, fiziksel olarak daha çok leopara benzese de daha güçlü yapısı, davranışsal ve habitat özellikleri ile kaplana daha yakındır. Ormanlık araziden açık araziye kadar çeşitli alanlarda yaşar.

Jaguar genel olarak yalnız dolaşan, avını izleyip pusuya düşüren bir avcıdır ve avını seçerken fırsatçı davranır. Aynı zamanda ekosistemi dengelemek ve av türlerinin nüfuslarını kontrol altında tutmak konusunda önemli rol oynayan bir avcıdır.

Jaguar, diğer kedilere göre bile oldukça kuvvetli bir çeneye sahiptir.

Kuvvetli çenesi sayesinde zırhlı sürüngenlerin kabuklarını deler ve memeliler arasında sıra dışı olan bir öldürme yöntemi kullanır. Beyne ölümcül darbeyi indirmek için doğrudan avının kafatasını iki kulağının arasından ısırır.


Kaynak (http://www.haber3.com/haber.php?haber_id=306285)

demem_o_ki
11-22-2007, 21:28
hayırlı olsun ne diyim :)