PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Çıkar lan elini cebinden


NOYAN
04-18-2008, 21:06
Ata’nın huzuruna çıkarılan AB Komisyon Başkanı’nın küstah tavırları öfke yarattı
AjanlarIna TBMM’de inceleme yaptıran, Türkiye’nin içlerine karışan, bağımsız Türk yargısına baskı yapmaya kalkışan Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı J. Manuel Barroso, Türk milletini çıldırttı. Sömürge valisi edasıyla geldiği Ankara’da, Anıtbakir’e götürülen ecnebi, alçak tavırlarını burada da sergiledi.

http://www.yenicaggazetesi.com.tr/resimler/1207861446.jpg

Milli benliğin yoksa av olursun
AtatÜrk’ün manevi huzurunda soytarı gibi dolaşan Barroso, Büyük Önder’in, “Milli benliğini bulmayan milletler başka milletlerin avıdır” yazılı özdeyişinin önünden eli cebinde geçti. Gazetemizi arayan vatandaşlar, “Bunlar mandacı tavrıdır” diyerek tepki gösterdi.

Müstemleke valisi gibi
Atatürk’ün huzurunda alçakça tavırlar sergileyen Barroso, Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada ise 301 dahil birçok konuda küstahça emirler yağdırdı

Haber : Selda Öztürk KAY
Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve AB Komisyonunun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, dün Ankara’ya geldi. AKP’nin kapatılma davasından, laiklik ilkesi ve 301’inci maddeye kadar her konuya karışan Barosso, Türkiye’nin AB üyeliğinin de 20 yıldan önce mümkün olamayacağını söylemişti. Ankara’ya eşleriyle birlikte gelen Barroso ve Rehn’i Esenboğa Havalimanı’nda Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan ve eşi, Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkanı Marc Pierini ve Ankara Valisi Kemal Önal ile diğer yetkililer karşıladı.

Askerden ince mesaj
AB yetkililerinin Ankara’ya gelişinde Esenboğa Havalimanı’nda yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı gözlendi. Askerlerin temsil seviyesini düşük tuttuğu karşılamaya, Ankara İl Jandarma Alay Komlutanı Albay İbrahim Aydın katıldı.

Anıtkabir ziyareti
AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve Komisyonun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, önce Anıtkabir’i ziyaret etti. AB yetkilileri, Atatürk’ün mozolesine çelenk koyarak saygı duruşunda bulundu. Misak-ı Milli Kulesinde Anıtkabir Özel Defterini imzalayan AB Komisyonu Başkanı Barroso, deftere şu satırları yazdı: “Ülkesine kararlı reformlarla hizmet eden ve onu modernliğe götüren büyük vizyon sahibi devlet adamı Kemal Atatürk’e saygılarımı sunuyorum.”

Nutuk hediye edildi
Daha sonra Anıtkabir Müzesini gezerek, yetkililerden bilgi alan Barroso ve Rehn’e, ziyaretin sonunda, içerisinde madalyon, Anıtkabir’i tanıtıcı kitap ve broşürler ile Nutuk’un bulunduğu tanıtıcı set hediye edildi. Barroso ve beraberindeki heyete Anıtkabir ziyaretinde Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan eşlik etti. Babacan, Barosso ve Rehn, Anıtkabir’in merdivenlerinde birlikte fotoğraf çektirdi.

Erdoğan aracından inerken karşıladı
AB yetkilileri daha sonra, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından kabul edildiler ve Gül’ün verdiği öğle yemeğine katıldılar. AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ardından Başbakanlık Merkez Bina’ya geçti. Planlanandan on dakika gecikme ile Başbakanlığa gelen Barroso için resmi karşılama töreni düzenlendi. Başbakan Erdoğan, Barroso’yu aracından inerken karşıladı.

Dokuzuncu senfoni çalındı
Daha sonra AB’nin marşı olan Dokuzuncu Senfoni ile İstiklal Marşı’nın çalınmasının ardından Barroso tören kıtasını “merhaba asker” diye selamladı. Karşılama töreninde Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala, AKP Genel Başkan Yardımcısı Egemen Bağış ve Başbakanın dış politika danışmanları hazır bulundu. İki lider tokalaşarak basın mensuplarına poz verdiler.

Başbakan’dan Rehn’e yakın ilgi
Bu arada, Rehn Başbakanlık merdivenlerinden çıkarken “sarı lacivert” renklerini taşıyan kravatı dikkat çekti. Başbakan Erdoğan, Rehn’nin sarı lacivert kravatına dokunarak, “Fenerbahçe mi...” dediği duyuldu. Bunun ardından Başbakan Erdoğan ile Rehn arasında kısa bir sohbet yaşandı.

Kapatmayı eleştirdi
Erdoğan ile Barroso Başbakanlık’taki görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. Barroso, AKP’ye kapatma davasına çok şaşırdığını söyledi, “Normal bir ülkede olmaz. Umarım Mahkeme hukukun üstünlüğü doğrultusunda karar verir” dedi. Barroso bir gazetecinin sorusu üzerine, Anayasa Mahkemesi’ndeki AK Parti’ye kapatma davasını değerlendirdi. Barroso, şunları söyledi: “Şu anda Anayasa Mahkemesi önünde bulunan bu dava ile ilgili bir yorumda bulunamam. Bulunmamam da lazım. Ama şunu söyleyebilirim, bu, Türk toplumu için önemli. Türkiye aday ülke konumunda olduğu için, Avrupa standartları göz önüne alındığında böyle bir gelişmeye kayıtsız kalamayız.”

Meclis’te konuşturuldu
AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, beraberinde Dışişleri Bakanı Ali Babacan olduğu halde TBMM’ye geldi. Barroso’yu Meclis’e gelişinde Şeref Holü kapısında Meclis Genel Sekreteri Ali Osman Açıker karşıladı. Barroso, TBMM Genel Kuruluna hitaben yaptığı konuşmada, laiklikten, türbana, terörden Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecine kadar bir çok konuya yer verdi. CHP’nin ’salonu terkederiz’resti nedeniyle Barroso TBMM’deki konuşmasında kapatma davasına değinmedi.


TBMM’de dayatmaları dillendirdi
AB Komisyonu Başkanı Barroso emirler yağdırdığı konuşmasında şunları söyledi:
* AB devletlerin egemenlik gücünü azaltmaz.
* Milliyetçi duygular ile AB ülküsü çelişmez.
* Katılacak ülke tüm kriterleri karşılamalı.
* AB komisyonu reformlara yardım eder içişlerine karışmaz.
* Türkiye’nin geliştirmesi gereken konular var.
* İfade özgürlüğü ve kültürel haklar daha fazla artırılmalı.
* Sivil asker ilişkilerinde demokrasinin daha fazla etkili olması gerekiyor.
* Şiddet içermeyen konuların yargılanması sağlıklı değil.
* Laikliğe dair tartışmaların öneminin farkındayım. Avrupa’da da bunlar yaşandı. Eminim Türkiye kendi dinamikleri içinde bunu çözecek.
* Bu yüzden taraf olmamızı beklemeyin aynı şey başörtüsü konusu için de geçerli.
* Türban her kadının kendi alması gereken bir konudur.

Rumlara limanları açın
Kıbrıs konusunda tarihi bir fırsat yakalandı. Bu konuda gerekli adımların atılacağını biliyorum. Ama bu süreçte Türkiye Rumlara limanlarını açmalı.

Gaz verdi
“Biliyorsunuz İngiltere daha önce iki kez AB’nin kapısından çevrildi” diyen Barroso, “AB 27 ülkeden oluşuyor. Her ülkeden farklı bir ses çıkacaktır. Lütfen Türkiye ile ilgili farklı sesler duyduğunuzda şaşırmayın. Bu demokratik bir tartışmadır ve Türkiye’nin bunlardan korkmaması gerekiyor” ifadesini kullandı.

Cebinde ne var?
Büyük Önder’in, “Milli benliğini bulmıyan milletler başka milletlerin avıdır” yazılı özdeyişinin önünden eli cebinde geçen, Barraso, Başbakan’ın yanında da elini cebinden çıkarmadı.


Küstahlıklarıyla biliniyor
Barroso, AKP’nin kapatma davasından laiklik ilkesine ve 301. maddeye kadar her alanda AB dayatmalarını dillendirmişti


İktidar partisi kapatılamaz
Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Türkiye’de yaşanan son gelişmelerin anlaşılmaz ve belli bir dereceden sonra kabul edilemez olduğunu iddia ederek “Bu normal değil. Son gelişmeler bizi kaygılandırıyor. Halkın çoğunluğunun iktidar yaptığı bir partinin bu tip soruşturmalarla kapatılmaya çalışılması Türkiye’nin Avrupa’daki imajını çok zedeliyor. Atananların seçilenleri bu şekilde kapatabilmesi Avrupa anlayışında olmayacak bir şey” diye konuşmuştu.

301 hemen değiştirilsin
Barroso, AKP’nin, Türklüğe hakareti yasaklayan 301. maddede yapmaya hazırlandığı değişikliğe değinen Barroso, şunları söylemişti: “Bu bizim çok uzun zamandır uğraştığımız bir konu. Hükümetin verdiği son teklif çerçevesini detaylı olarak inceleme fırsatı bulamamış olsam da şu an ki gidişatı olumlu olarak değerlendiriyorum.” Barroso, 20 Mart’ta BBC’ye yaptığı açıklamada, “Türkiye açısından son derece güç bir süreç olacak” demişti.

Problem benzetmesi
AB Komisyonu Başkanı Barroso, 2 Nisan 2008 günü de BBC’ye verdiği bir başka demecinde “Türkiye konusunda endişeliyiz, çünkü reformların ritmi bizim bakış açımıza göre yavaş. Siyasi ve ekonomik bütün kriterlere uyarsa, Türkiye’nin aramızda olması çok iyi olacak diye düşünüyorum. Şu anda durum bu değil. Türkiye’nin AB üyeliği 15-20 yıldan önce beklenmemeli. Türkiye uzun vadeli bir problem” ifadesini kullanmıştı.

Rum gemileri baskısı
Barroso bir süre önce Euronews TV’ye verdiği demeçte de Türkiye’ye sert mesajlar gönderip, Türkiye’ye, Gümrük Birliği Protokolü’nü Kıbrıs dahil tüm üye ülkelere uygulaması çağrısında bulunmuştu. Avrupa perspektifi konusunda Türkiye’den aldıkları mesajların cesaretlendirici olmadığını belirten Barosso, “Türkiye Rum gemilerinin bir AB üyesi ülkeye ait olduğunu unutmamalı“ diye konuşmuştu.


Atatürk uyarmıştı
* Efendiler! Avrupa’nın bütün ilerlemesine,yükselmesine ve medenileşmesine karşılıkTürkiye tam tersine gerilemiş vedüşüş vadisine yuvarlanadurmuştur. Artık vazifeyi düzeltmek içinmutlaka Avrupa’dan nasihat almak,bütün işleri Avrupa’nın emellerine göre yapmak,bütün dersleri Avrupa’dan almak gibibir takım zihniyetler belirdi. Halbuki,hangi istiklâl vardır ki, ecnebilerin nasihatleriyle,ecnebilerin planlarıyla yükselebilsin?.. Târih böyle bir hâdiseyi kaydetmemiştir!... (1922)

* Tam bağımsızlık denildiği zaman siyasî, malî, iktisadî, adlî, askerî, kültürel vs. her hususta tam bağımsızlık, tam serbestlik demektir. Bu saydıklarımın herhangi birinde bağımsızlıktan yoksunluk, millet ve memleketin gerçek anlamıyla bütün bağımsızlığından yoksun kalması demektir. (1919)

* Bir devlet ki, fazla olarak yabancılar üzerinde yargı hakkını uygulamaktan yoksundur, böyle bir devlete bağımsız denemez. (1923)

* Atatürk 3 Ocak 1922’de TBMM’ye gönderdiği bir muhtırada ise yabancıların hedeflerini anlatırken şöyle diyordu: “Yalnızca bilimsel ve insani amaçlarla ülkemizde çalışmakla beraber, ruhlarında saklı bulunan Hıristiyanlık duygusu nedeniyle, hemen tümüyle Hıristiyan azınlıklarla meşgul olmak ve onlara Müslüman kitlelerden ayrılmak arzunu aşılamak... Hükümetimiz bu gibilerin faaliyetlerine serbestçe devam etmelerine izin verdiği taktirde, Müslüman olan ve olmayan tüm vatandaşlarına karşı pek ağır bir sorumluluk yükü altına girmiş bulunacaktır... Bu nedenledir ki, Amerikalılar tarafından örnek çiftlikler ve benzeri kuruluşlar kurulup, buralarda kendi uyruğumuzdaki binlerce çocuğumuzun Türk hükümet ve milletine karşı düşmanca (...) duygularla dolu olarak yetişmelerine izin veremeyiz.”


Başbakan’a Barroso sorusu
Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Barroso’nun AKP hakkındaki kapatma davasıyla ilgili sözleri Meclis gündemine taşındı. CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Başbakan Erdoğan’ın cevaplaması talebiyle verdiği soru önergesinde, Barroso’nun AKP hakkındaki kapatma davasıyla ilgili, “Demokratik normal bir sistemde, güçlendirilmiş bir sistemde, halkın çoğunluğu tarafından seçilmiş, seçimleri kazanmış bir partinin ve devletin en üst makamlarının bu şekilde sorgulanması pek normal değil. Tabi ki bunun bir takım sonuçları olur. Birçok kuşku uyandırabilir. Demokrasiyle bu dinle, devlet arasındaki ayrımın bağdaşabilmesi lazım” şeklinde açıklamada bulunduğunu hatırlattı. Köktürk, Erdoğan’a şu soruyu yöneltti: “Ülke dışından yapılan bu ve benzeri açıklamalar Türkiye’nin içişleri karışma anlamı taşımamakta mıdır?”

Muhalefet ile de görüştü
AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ı ziyaret etti. Baykal, Barroso’yu, TBMM’deki makamının kapısında karşıladı. Görüşmeye, AB’nin Genişlemeden Sorumlu Üyesi Ollie Rehn de katıldı. Bu arada, CHP Genel Başkanı Baykal, Barroso’nun konuşmasının ardından kuliste gazetecilerin, “Konuşmayı nasıl buldunuz?” sorusu üzerine, “Mesele yok” dedi. Barroso ardından Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi ziyaret etti. Bahçeli, Barroso’yu TBMM’deki makam odasının kapısında karşıladı.Bahçeli ve Barroso burada el sıkışarak gazetecilere poz verdi.Görüşmeye, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ile MHP Genel Sekreteri Cihan Paçacı da katıldı.

Ziyarete her kesimden tepki yağdı
BBP: Resmen
müdahale
BBP Genel Sekreteri Yalçın Topçu, Barroso’nun, tıpkı bir müstemleke valisi gibi TBMM’de ağırlanmasının düşündürücü olduğunu söyledi. Topçu, “AKP’nin iç siyaset yolundaki anti demokratik tıkanıklıkları, AB şemsiyesi altında aşmaya çalışması, hem partisini hem de ülkeyi dış müdahalelere açık hale getirmiştir. Kapatma davasının açılmasından sonra apar topar AB müdahalesine açık hale gelmesi görüntüsü kabul edilir değildir” dedi.

SP: Açıklanır
bir tarafı yok
Barroso’nun TBMM’de konuşmasını eleştiren SP Genel Başkan Yardımcısı Ertan Yülek, “AKP eli kanlı İsrail Devlet Başkanı’nı bile TBMM’de konuşturdu. Bunların zeminini sağlayan AKP zihniyetidir. Barroso’nun Türkiye için iyi şeyler söylediğini zaten hiçbir zaman duymadık. Barroso’yu TBMM’de konuşturmanın millet nezdinde açıklanabilir bir tarafı kalmaz” diye konuştu.

HYP: Nasıl
baktıkları belli
Halkın Yükselişi Partisi Genel Başkanvekili Yaşar Okuyan, Barroso’nun Türkiye’ye ayak bastıktan sonra müstemleke valisi gibi davrandığını ifade etti. Okuyan, “Barroso ve Rehn’in yaptıklarına dikkat ettiğiniz zaman Türkiye’ye nasıl baktıklarını zaten görürsünüz. Deniz Baykal ile Devlet Bahçeli’nin odasını aramak onların haddine mi kalmış” dedi.

Resmen taviz vermektir
Halkın Yükselişi Partisi Genel Başkanvekili Yaşar Okuyan, Barroso’nun Türkiye’ye ayak bastıktan sonra müstemleke valisi gibi davrandığını ifade etti. Okuyan, “Barroso ve Rehn’in yaptıklarına dikkat ettiğiniz zaman Türkiye’ye nasıl baktıklarını zaten görürsünüz. Deniz Baykal ile Devlet Bahçeli’nin odasını aramak onların haddine mi kalmış” dedi.

Bağımsızlığa darbedir
İzmir Baro Başkanı Nevzet Erdemir, Barroso’nun TBMM’de yaptığı konuşmanın Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlığına vurulan bir darbe olduğunu söyledi. Erdemir, Türkiye’nin sömürge valilerinin direktifleriyle yönetilemeyecek bir ülke olduğunu kaydetti. Cumhuriyet tarihi boyunca böyle bir uygulamanın sergilenmediğine dikkat çeken Erdemir, “Bunları yapanlar bu yükün altından kalkamazlar” dedi.

kaynak (http://www.yenicaggazetesi.com.tr/haberdetay.php?hit=6402)

MetinCeylan
04-18-2008, 22:23
saol:)