PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Azerbaycan Moskova'yı tehdit etti


*fanii*
11-22-2007, 20:14
Gürcistan'dan sonra Azerbaycan da Moskova'yı NATO ile tehdit etti.


Azerbaycan’ın, Gürcistan’dan geri çekilen Rus askerlerin silahlarının bir bölümünün Yukarı Karabağ’a yerleştirilmesi nedeniyle Rusya’yı NATO’ya üye olmakla tehdit ettiği bildirildi.

Rusya’nın saygın ekonomi gazetelerinden Kommersant’ta yayımlanan haberde, Gürcistan’dan çekilen askerlerin silahlarının bir bölümünün Yukarı Karabağ’a gönderilmesi nedeniyle Bakü’nün Moskova’yı Ermenistan’a silah yardımı yapmakla suçladığı kaydedildi.

Haberde, Rusya’nın iddiaları doğrulamadığı belirtilerek şöyle denildi:

"Azerbaycan Başbakan Yardımcısı ve Azerbaycan Savunma Bakanlığı Rusya için gerçekten çok kötü bir haberi açıkladı: Azerbaycan, NATO üyesi olmak istiyor. Güney Kafkasya’da Gürcistan’dan sonra Azerbaycan’da da Rusya’ya karşı bir cephe açıldı. Azerbaycan Savunma Bakanlığı’nın açıklamasını yorumlayan Rusya Savunma Bakanlığı Basın Sözcüsü Vyaçeslav Sedov, bu iddialarının gerçek bir boyutunun olmadığını söyledi." Sedov, bu tip iddiaların özellikle Azeri yetkililer tarafından ortaya atılmasının kendilerini üzdüğünü belirterek, "Rusya’nın Ermenistan’daki silah ve cephanesi, Ermenistan’ın Gümrü bölgesinde konuşlandırılan 102 nolu Rus askeri birliklerine verildi. Bu silahların Karabağ veya başka bir bölgeye yerleştirilmesi söz konusu bile olamaz" diye konuştu.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Basın Sözcüsü Yardımcısı Andrey Krivtsov da açıklamasında, "Gümrü’deki Rus askeri birliklerine getirilen silahların tümü askerlerimizin kontrolü altındadır. Bu soruya detaylı yanıt verebilmek için, Azerbaycan tarafının elindeki bilgilerin tamamının detaylı bir şekilde incelenmesi gerekir" dedi.

Kommersant, Moskova’nın, "Azerbaycan’dan gelen bu suçlamaların etkisini üzerinden atmadan, dün Azerbaycan Başbakan Yardımcısı Yakup Eyubov’ın, ’NATO’ya üye olmak için can attıkları ve bunun için tüm hazırlıkları yaptıkları’ şeklindeki açıklamasıyla sarsıldığını" kaydetti.

Gazete, Gürcistan’ın yaptığı açıklamalara hemen yorum getiren Rusya Dışişleri Bakanlığının Azerbaycan’ın bu açıklamasını yorumlamaktan kaçındığına dikkati çekerek, şu görüşlere yer verdi:

"Rusya’nın Gürcistan gibi Azerbaycan’a baskı yapabileceği hiçbir şeyi yok. Azerbaycan, Rusya enerji taşıyıcılarına bağlı olmadığı gibi, Batı’ya enerji ihraç ediyor. Geçen günlerde Türkiye ile Yunanistan arasında doğal gaz boru hattının açılışına katılan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, bu doğal gaz boru hattının bölgedeki istikrarın ve barışın garantisi olduğunu açıkladı. Ancak Azerbaycan yönetimine göre bu istikrarı bozan, sadece Rusya’nın çözülmesine engel olduğu Yukarı Karabağ sorunu."


Kaynak (http://www.haber3.com/haber.php?haber_id=306371)