PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Kaçak kömür ocakları imha ediliyor


MetinCeylan
04-16-2008, 16:49
http://www.haberaktuel.com/images/news/24867.jpg
16 Nisan 2008 / 16:50
Kaçak kömür ocakları imha ediliyor
Maden kenti Zonguldak'ta son 3 yılda tespit edilen 1258 kaçak kömür ocağı dinamitle patlatılarak imha edilirken, ocak sahipleri hakkında ise soruşturma başlatıldı.

Yeraltı zengin maden kaynaklarıyla dolu Zonguldak'ta kaçak kömür ocaklarının önüne geçilemiyor. Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ile özel şirketlerin kömür çıkardığı kentte, her yıl onlarca kaçak kömür ocağı açılıyor.

Ormanı tahrip eden, yüzlerce ağacın kesilmesine neden olan kaçak ocaklar daha çok Kurtköy, Yeniköy, Kırat, Rat, Dilaver, Gelik bölgelerinde yoğunlaşıyor.

TTK, Orman Bölge Müdürlüğü, jandarma ve polis işbirliği ile oluşturulan ekipler, 2005'te 561, 2006'da 493, 2007'de ise 204 olmak üzere 3 yıl içinde toplam 1258 kaçak kömür ocağını dinamitle patlatarak imha etti. Ocak sahiplerine ise para ve hapis cezaları verildi.

Ekipler, dün de Zonguldak'ın Kırat Mahallesi yakınındaki ormanlık alanda açılan 3 kaçak ocağı dinamitle patlatarak imha etti.

TTK Üzülmez Müessese Müdürlüğü İş Güvenliği Şefi Turan Hacı Salihoğlu koordinatörlüğünde bir maden teknikeri, bir orman muhafaza memuru ve bir patlayıcı uzmanından oluşan ekip, jandarma eşliğinde bölgeye giderek kayın ve gürgen ağaçlarıyla kaplı ormanda Önder Kirat'ın açtığı kaçak ocağı dinamitledi.

Ekip daha sonra da aynı bölgede bulunan Ali Dinçer'e ait iki kaçak ocağın bulunduğu yere gitti. Ocaklardan birisinde kömür damarı bittiği için üretimin durdurulduğu, diğerinin ağzının ise ekipler gelmeden önce toprakla kapatıldığı belirlendi.

Görevliler, ocağın ağzını kürekle açtıktan sonra içeriye girdi. İçeride yapılan ölçümde yüzde 2.5 oranında ****n gazının bulunduğu belirlenince, ocağın patlatılmasının tehlikeli olabileceği düşünelerek bir süre gazın dağılması beklendi.

Bu sırada yapılan kontrollerde ocak önündeki piknik tüpü dikkat çekti. Ocakta, elektrik yerine, piknik tüpünün üzerindeki lüküs ışığının kullanıldığı belirlendi.

Ekipler, ****n gazı bulunan ocakta piknik tüpüyle ölümle burun buruna çalışıldığını görünce şaşkına döndü. Gazın dağılmasının ardından ocak dinamitle patlatıldı. Piknik tüpü ile kömür çıkarmada kullanılan kazma ve küreklere el konuldu.

Ali Dinçer'in açtığı iki kömür ocağı nedeniyle bölgede 80 adet kayın ve gürgen ağacını da kestiği tutanaklara geçirildi. Ocakların imha edildiğine dair tutanak tutulurken, ocak sahipleri hakkında ise soruşturma başlatıldı. Önder Kirat ve Ali Dinçer'in, Maden Kanunu'na muhalefet suçundan mahkemeye sevkedileceği bildirildi.
kaynak:http://www.haberaktuel.com/Kacak-komur-ocaklari-imha-ediliyor-haberi-123828.html