PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Mucize operasyon, 3,5 santimlik kalp deliğine yama


MetinCeylan
04-16-2008, 11:17
http://www.haberaktuel.com/images/news/24729.jpg 16 Nisan 2008 / 10:53

Mucize operasyon, 3,5 santimlik kalp deliğine yama
İzmir'de 32 yaşındaki bir kadının kalbindeki 3.5 santimetrelik delik yamayla kapatıldı.

Geçen ay göğsünde yanma, kalp çarpıntısı şikayetleriyle hastaneye başvuran 32 yaşındaki evli ve 2 çocuk annesi Sevgi Kömürkara'nın yapılan incelemeleri sonrasında kalbinin delik olduğu anlaşıldı. İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Servisi'ne sevk edilen Kömürkara'nın kalbinin doğuştan delik olduğu belirlendi. Sevgi Kömürkara'nın kalbindeki deliğin 3.5 santimetre olduğunu tespit eden doktorlar, açık kalp ameliyatıyla genç kadını sağlığına kavuşturdular.

Ameliyatı gerçekleştiren hastanenin Kalp Damar Cerrahisi Klinik Şefi Doç. Dr. Ali Gürbüz, Kömürkara'nın ameliyat sonrasında sağlık durumunun gayet iyi olduğunu belirterek, ''Kalp deliği çok büyüktü. Çoraptaki yırtığa nasıl yama yapılırsa, biz de aynı şekilde kalbe yama yaptık'' dedi.

-KALP DELİKLERİ-

Kalp deliğinin, kalbin kulakçıkları ya da karıncıkları arasında olabilen doğuştan gelen kalp bozukluğu olduğunu belirten Doç. Dr. Banu Akdağ Lafçı ise bazı deliklerin zamanla kendiliğinden kapanabildiğini, bazılarının hayat boyu kalabildiğini anlattı. İlerleyen zamanlarda herhangi bir müdahale yapılmazsa deliğin kapanma olasılığının gittikçe düştüğüne dikkati çeken Doç. Dr. Lafçı, şöyle konuştu:

''Kulakçıklar arasında olan delikler düşük basınçlı yerde olduğu için kalpteki hasarı daha geç ortaya çıkarıyor. 40 yaşından sonra kalbi ve akciğeri bozuyor. O zamana kadar kapatılması lazım. Karıncıklar arasında olan daha ciddi bozukluktur. Bazı tipleri kendi kendine kapanıyor. Bu tür deliklerin en geç 10 yaşından sonra kapatılması gerekir. Deliğin çapı çok genişse zaten kalp yetmezliğine sebep olabilir. Kalbin boşluklarının basıncını yükselterek ameliyat olsa bile bozabilir, kalp kapağını olumsuz etkileyebilir, kapakta yetmezliklere sebep olabilir. Olay basit bir ameliyatla çözülebilecekken geri dönüşsüz bir bozukluk haline gelebilir.''

-KALBİ DELİK 32 YIL-

Sevgi Kömürkara'nın kalp deliğinin kulakçık arasında yer aldığını bu nedenle bugüne kadar tespit edilememiş olduğunu ifade eden Lafçı, bu tip kalp deliklerinin 40'lı yaşlarda belirti verdiğini dile getirdi. Doç. Dr. Lafçı ''Herkesin kalbinin çocuk yaşlarda kontrolden geçirilmesi, bu tür geç tanıları ortadan kaldıracaktır. Sevgi hanımın kalbindeki delik geniş olduğu için sentetik yamayla kapatıldı. Ameliyatı sorunsuz seyretti. Şu an da sağlık durumu iyi'' dedi.

İki çocuk annesi Kömürkara ise ''Geçen ay göğsümde yanma hissi vardı. Merdivenleri çıkarken çarpıntı çok oluyordu. Arada iğne batması tarzında ağrılar vardı. Bunun üzerine doktora müracaat ettim. Sağlığıma tekrar kavuştuğum için doktorlara çok teşekkür ediyorum'' diye konuştu.
kaynak:http://www.haberaktuel.com/news_detail.php?id=123741&uniq_id=1208633852