PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Cimnastik


_SoN_
04-15-2008, 18:15
Cimnastik
Birçok kişi gibi belki siz de cimnastiğin yeni bir spor dalı olduğunu sanıyorsunuzdur. Neden? Çünkü jimnastik yaşadığımız modern çağa daha uygun bir spor dalı. Uygulanması heyecan verici,uygulanması ise hayranlık uyandırıcı. Cimnastik insanların bireysel olarak mücadele etmesini sağlıyor (bireysel olarak, çünkü diyelim futbolda olduğu gibi, takımın bir parçası değilsiniz yada teniste olduğu gibi bir rakibiniz yok).
Cimnastiğin daha birçok özelliği ve niteliği var. Vücudun doğal hareketlerini kullandığından aşağı yukarı bütün kasların çalışmasının sağlıyor. Onun içinde cimnastikçiler tüm sporcular içerisinde en sağlıklı olanlardır. Bu hareketler ayrıca cimnastiği sanata bağlar, cimnastikçilerin vücutlarını kullanışları seyredenlere sanat tadı verir.
Ama cimnastiğin geçmişi bu modern görünüşüne karşın, binlerce yıl öncesine dayanır. Eski Yunanlılar ve Romalılar beden eğitimini en iyi biçimde uygulamışlar,Eski Yunan da yapılan olimpiyat oyunları birçok cimnastik hareketlerini de içermiştir.Yunan ve Roma çağlarından sonra ise,akrobat, profesyoneller ve savaşçılar dışında pek az kimse cimnastik ile ilgilenmiştir.
Orta Çağ’ da bu spor neredeyse unutulmuştur. Cimnastiğin doğuşu 18 ve 19. yüzyıllarda olmuş,Avrupa ‘da çok büyük profesyonel ordular kurulmaya başlayınca beden eğitimi yeniden önem kazanmıştır. Bu dönemde yaşamış olan iki büyük eğitimcinin modern cimnastik üzerinde büyük etkileri vardır: İsveçli Pehr Henrik Ling (1776-1839) ve Alman Friedrich Ludwing Jahn (1778-1852). Ling beden eğitiminin üzerinde dururken,Jahn bugün de kullanılan cimnastik aletlerini biçimlendirmiştir; beygir, halka, paralel ,barfiks.
İlk cimnastik kulübü 1850 ‘de Amerika ‘da kurulmuş, Uluslararası Cimnastik Federasyonu ‘nun (FIG) kuruluşu da 1881 de gerçekleşmiştir.1896 da ise modern olimpiyatlar başlarken seçilen yedi spor dalından birisi cimnastik idi, ama yarışmalara yalnızca erkekler katıldı. Kadınlar ilk olarak 1928 olimpiyat oyunlarında yarıştılar. Günümüzdeki her olimpiyattan önceki ve sonraki yıllarda yapılan dünya şampiyonaları 1934 te başladı.her yıl tekrarlanan dünya kupalarının ilki ise 1975 te yapıldı.
1960 tan bu yana televizyon yayınları bütün dünyada cimnastiğin yayılmasını sağladı ve 1972 Münih olimpiyatlarında izlenen, Sovyetlerin on yedi yaşındaki sporcusu Olga Korbut milyonların sevgisini kazandı, elde ettiği başarılardan çok kişiliğiyle 1970 ler de cimnastik sporunun adeta patlamasına sebep oldu.
1976 Montreal olimpiyat oyunlarında ise bir Rumen cimnastikçi Nadia Comaneci,Olga ‘yı gölgede bıraktı. Ondört yaşındaki bu küçüçük kız birkaç kez değil tam yedi kez tam not aldı.
Başarılı bir sporcu olmak ve yarışmalara katılmak istiyorsanız bu çalışma size teknik hareketler üzerine bilgiler verecektir. Ama önce bir cimnastik kulübüne girmelisiniz. Oturduğunuz semtte yada okulunuz da böyle bir çalışma olabilir. kulübler genellikle doludur, bir süre beklemek zorunda kalabilirsiniz. Ayrıca vücudunuzun cimnastik sporuna yatkın olup olmadığının tespiti için bir testten geçirilebilirsiniz. Bir cimnastik kulübüne üye olduktan sonraki gelişmeniz ise kendinize bağlıdır.zirveye çıkmak kolay değildir. Çok çalışmayı gerektirir,ama iyi ve bilgili bir çalışmayla hem eğitiminizin her anından hem de girdiğiniz her yarışmadan zevk alır duruma geleceksiniz.