PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Kutlu Doğum Haftası geliyor; Hz. Peygamber tanışmak için sizi bekliyor


ALONE53
04-13-2008, 19:05
Kutlu Doğum Haftası geliyor; Hz. Peygamber tanışmak için sizi bekliyor

Emine Dolmacı-Mehmet Rıfat Yeğen
‘Tanıyan sever, seven tanır.’ diye bir söz vardır. İnsan tabiatı tam da böyledir; tanıdıkça sever ve sevdikçe daha fazla tanımak ister. 1437 yıl önce dünyayı şereflendiren Peygamber Efendimiz’i tanımak için önemli bir zaman dilimine giriyoruz.
Önümüzdeki hafta, Kutlu Doğum Haftası. Dünyaya gelişini ‘Mevlid Kandili’ olarak kutladığımız Hz. Muhammed’i tanımak için bu hafta önemli bir fırsat. Peygamber Efendimiz’i tanıyalım, manevî şahsiyetiyle tanışalım ve kendisine selam gönderelim. İstekli olanları önünde pek çok seçenek bekliyor. Örneğin, bu amaçla yapılmış web sitelerini ziyaret edebilir, orada Efendimiz’in hayatına, kişiliğine, Kur’an ve sünnete, vahye, İslam tarihine dair pek çok bilgiden faydalanabiliriz. Siyer kitaplarından Peygamber Efendimiz’in hayatını öğrenebilir ya da, O’nun için yazılmış şiir, naat ve kasideleri okuyarak duygu dünyamızı zenginleştirebiliriz. Allah’ın, ‘Sen olmasaydın âlemleri yaratmazdım.’ buyurduğu ve âlemlere rahmet olarak gönderilen Peygamber Efendimiz’e doğru bir adım daha atabiliriz.

Hz. Âdem, kendisine yasaklanan meyveden yedikten sonra ellerini kaldırarak, “Muhammed hürmetine beni affet!” diye Allah’a yalvarır. Kendisine yöneltilen, “Sen Muhammed’i nereden biliyorsun?” sorusuna karşılık ise, “Ben, Cennet’in kapısında ‘Lâ ilâhe illallah, Muhammedün rasûlüllah’ yazısını gördüm. İsmi, Senin İsm-i Şerifi’nin yanında anılan biri, Sen’in yanında en kıymetli olmalıdır.” cevabını verir. Allah’ın, “Sen olmasaydın alemleri yaratmazdım” buyurduğu ve alemlere rahmet olarak gönderdiği Hz. Muhammed’in dünyaya gelişinin 1437. yılını kutluyoruz. Son peygamber olarak gönderilen ve İslam dininin kıyamete kadar yayılması ve yaşanmasına elçilik eden Hz. Muhammed’in yaşamı üzerinden çok uzun zaman geçti. Peki, bugün ismi, öğretisi ve hayatı hepimize ışık tutan, Peygamber Efendimiz’i nasıl ve ne kadar tanıyoruz. Bir lider olarak, bir elçi olarak, örnek bir insan olarak onun açtığı aydınlık yoldan ne kadar istifade edebiliyoruz. Her yıl 14-20 Nisan tarihleri arasında kutlanan ‘Kutlu Doğum Haftası’ yarın başlıyor. Bu hepimiz için, O’nu yeniden anmak ve anlamak için bir vesile olabilir.

Konu Peygamber Efendimiz olduğunda bile, hepimizin kafasında farklı bir şekilde tanıyıp sevdiğimiz bir zat vardır. Hepimiz onun farklı bir davranışından, farklı bir muamelesinden ve farklı bir öğretisinden etkilenmişizdir. Biz onu, bilip duyduklarımız çerçevesinde kendimize göre tanıyıp seviyoruz. Peki, Peygamber Efendimiz dini kaynaklarda nasıl anlatılıyor? Tasavvufi anlayışa göre Peygamber Efendimiz’in, ruhu ve nuru bütün insanlardan, peygamberlerden, hatta meleklerden önce var olmuştur. Bu yüzden Hz. Adem’in insanların maddi babası, Hz. Peygamber’in de ruhların babası olduğu söylenir. Risale-i Nur’da ise ‘yaratılmışların çekirdeği’ ve ‘en mükemmel meyvesi’ olarak ifade edilir. Kur’an’a göre Peygamber Efendimiz’in geleceği Tevrat’ta ve İncil’de bildirilmiştir. Hz. Peygamber bir hadisinde bunu şöyle anlatıyor: “Benim ismim Kur’ân’da Muhammed, İncil’de Ahmed, Tevrat’ta Ahyed’dir.” Dedesi Abdülmuttalip de doğduğunda, “Gökte ve yerdekiler O’nu övsün” diyerek, Muhammed ismini koymuştur.



--------------------------------------------------------------------------------

204 isimle anıyoruz

Hem peygamber hem de insan olarak en güzel sıfatlara sahip olan Peygamber Efendimiz’in ‘Esma-i Resulullah’ adı verilen isimleri bulunuyor. İmam-ı Kastalani’ye göre bin, İbni Arabi’ye göre ise 2 bin 20 ismin mevcut olduğu rivayet ediliyor. Abdülkadir Geylani’nin eserinde 200’den fazla isim geçiyor. Önemli bir kaynak olan ‘Dalailu’l Hayrat’ta ise bunların sayısının 201 olduğu belirtiliyor. Bu son iki eserden hareketle Peygamber Efendimiz’e ait 204 ismi ‘Esma-i Resulullah’ adlı kitabında toplayan Yıldırım İlhan, O’nun güzel isimlerini herkese duyurabilmek ve sevdirebilmek adına böyle bir çalışmayı yaptığını anlatıyor. 1111 Adam Kitap’tan çıkan eserde Habibullah, Mansur, Münir, Hafi, Büşra, Gavs, Şafi, Muhdi, Hakk, Mücteba, Halil’ur Rahman, Sahibu’l Fazilet bu isimler arasında yer alıyor. www.peygamberimizinisimleri.com adresinden ulaşılabilir.



--------------------------------------------------------------------------------

Siyer kitapları başvuru kaynağınız

Siyer, Peygamber Efendimiz’in hayatını anlatan eserlere verilen addır. Bunun için şu kitaplara başvurabilirsiniz: Salih Suruç; Allah’ın Elçisi Hz. Muhammed (s.a.v.)’in Hayatı / Mekke ve Medine Devri, Prof. Dr. Muhammed Hamidullah; Allah’ın Elçisi Hz. Muhammed, Karen Amstrong; Hazreti Muhammed İslam Peygamberinin Biyografisi, Prof. Dr. Annemarie Schimmel; Hz. Muhammed (s.a.v.) ve Hz. Muhammed O’nun Peygamberidir, Abdurrahman Şarkavi; Özgürlük Peygamberi Hz. Muhammed, Mevlana Şibli; Son Peygamber Hazret-i Muhammed, M. Fethullah Gülen; Sonsuz Nur, Necip Fazıl Kısakürek; Çöle İnen Nur, Reşit Haylamaz; Efendimiz, Gönül Tahtımızın Eşsiz Sultanı, Martin Lings; Hz. Muhammed’in Hayatı.


İnternet siteleri elinizin altında

www.sonpeygamber.info

Türkçe, İngilizce ve Rusça olmak üzere üç dilde yayın yapan sitede, Peygamber Efendimiz’in kişiliği, sosyal hayatı, peygamberliği, hadisleri ve sünneti hakkında kapsamlı bilgi veriliyor. Çocuklar için de ayrı bir bölümün tasarlandığı siteden, online olarak Kur’an dinlemek ve hadis öğrenmek mümkün.


www.hzmuhammed.org

Hz. Muhammed kimdir, peygamberlikten önceki hayatı, savaşları, dini konular, kırk hadis, salavatlar gibi başlıkların yer aldığı internet sitesinde, surelerin fazileti hakkındaki hadisler de bulunuyor. Ayrıca, dinî konularda sohbet tadındaki makaleler yer alıyor.


www.hz-muhammed.net

Kutsal kitaplarda, Batılı kaynaklarda ve modern dünyada Peygamber Efendimiz’le ilgili bilgilere yer veren site, O’nunla ilgili yazılmış mektuplar, şiirler, kasideler ve naatları da aktarıyor. Aynı zamanda bu siteden bol bol ilahi, naat ve kaside de dinleyebilirsiniz.


2008.kutludogum.org

Kutlu Doğum Haftası’nı tanıtım amacıyla hazırlanan site, geniş bir konu yelpazesini içeriyor. Peygamber Efendimiz’e ait temel bilgilerin yanı sıra, fiziki özellikleri, yemekleri, elbiseleri, uyku şekli, bindiği hayvanlar, azatlı köleleri ve hükümdarlarla mektuplaşmaları ilginç konu başlıkları arasında yer alıyor.


kutludogumhaftasi.com

‘Peygamber Efendimiz’i anmaktan anlamaya’ sloganıyla yola çıkan internet sitesinde, Hz. Muhammed’le ilgili ayrıntılı bilgiler bulunuyor. Daha geniş olarak da O’nu anlatan kitaplar, internet siteleri ve filmlerin isimlerine yer veriliyor.


kutludogum.net

Kutlu Doğum Haftası’nda düzenlenecek etkinlikler ağırlıklı hazırlanan web sitesinde, il il programlara yer veriliyor. Hafta nedeniyle “Peygamber Efendimiz sizin için neyi ifade ediyor.” konu başlığıyla, liseler ve ilköğretim okulları için makale ve mektup yarışması düzenleniyor.



--------------------------------------------------------------------------------

Onu anlatan gençler Peygamberimizi sevindirir

Vildan Yıldırım/Fatih Üniversitesi Edebiyat Bölümü: Onu, son nefesinde bile ümmetini düşünen, sadakatli ve vefalı bir peygamber olarak tanıyorum. Ama biz ne yazık ki onun kadar sadakatli olamıyoruz. Peygamberimiz bugün gelse gençliğin haline, kendisinden habersiz milyonlarca gence üzülürdü. Neye sevinirdi, onu yaşatan ve sünnetlerini uygulamaya çalışan gençlere çok sevinirdi.

Peygamberimiz şefkat ve merhamet örneği

Tolga Dinç/ Lise öğrencisi: Peygamber Efendimiz denince şefkat ve merhamet aklıma geliyor. Bugün hayatta olsaydı en çok insanların kendisini görmemesine rağmen onun peygamberliğine inanmasına sevinirdi. En çok da Müslümanların İslam’ı gayri müslimlerden daha az bilmesine üzülürdü.


O’nu görmeden inananlara sevinirdi

Tuncay Yörük/ Lise öğrencisi: Benim gözümde Peygamber Efendimiz şefkati ve merhameti ile insanlığı kucaklamış, İslam dinini en iyi şekilde anlatmış bir elçidir. Bir insanın ulaşabileceği en yüksek mertebeye varmış, insanlığın iftihar etmesini gerektiren bir insandır. Bugün aramızda olsa en çok sevineceği şey, bana göre onu görmeden onu seven ve ismini yüceltmek için çabalayan insanlardır.


Yaratılmış her şeye şefkat duyardı

Nurcan Yıldız/İstanbul Üniversitesi İktisat Bölümü: Benim aklımda Efendimiz dendiğinde direkt şefkat beliriyor. Bir çocuğa şefkati, insanlara ilmi anlatırken göstermiş olduğu şefkat, bütün yaratılmışlara gösterdiği şefkat akla geliyor. Ebu Cehil’in kapısına defalarca gitmesi beni çok etkiliyor. Bugün aramızda olsaydı kendisinin adını duyurmak için çabalayan gençleri gördüğünde çok sevinirdi, vaktini boşa harcayanları gördüğünde buna üzülürdü.


En iyi insan ve en iyi örnek

Merve Yurt/ÖSS hazırlık: Peygamber Efendimiz bugüne kadar gelmiş geçmiş en iyi insan ve en güzel örnek. Dikkatimi çeken; şükür konusunda ve ibadet konusunda hiç ihtiyacı olmadığı halde mükemmel olmasıdır. Şu anda gelseydi, ümmetinin hali ve gençliğin hali onu üzerdi. Onun getirdiği dini yaymaya çalışanları gördükçe de çok sevinirdi.


Peygamberimiz gelse ondan utanırdık

Sinem Çakır/ÖSS hazırlık: O’nu daha çok tebliğ ve şükür yönüyle tanıyorum. Kâinatın yaradılış sebebi olmasına rağmen bizden daha çok şükrediyor, daha çok ibadet ediyor. Peygamber Efendimiz bu zamanda dünyaya gelmiş olsaydı biz ondan çok utanırdık. Çünkü hiçbir Müslüman onun istediği gibi yaşamıyor. O’nu sevindiren şey de dünyanın her köşesinde, O’nu anlatan insanların olmasıdır.
Sayı: 72
Bölüm: Gündem