PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Muğla'da mamutlara ait diş ve kemik bulundu


MetinCeylan
04-09-2008, 21:47
http://www.haberaktuel.com/images/news/24260.jpg 09 Nisan 2008 / 21:32

Muğla'da mamutlara ait diş ve kemik bulundu
Muğla'nın Milas İlçesi'nde, kömür havzalarında devam eden arkeolojik kazılarda, her biri 5-10 milyon yıllık geçmişe sahip hayvan ve bitki fosillerine rastlandı.

Reklam



Fillerin atası olarak bilinen mamutlara ait diş ve kemiklerin de günışığına çıkması, tarihçiler arasında heyecan yarattı.

Bölge koruma altına alındı. Milas İlçesi'ne bağlı Hüsamlar Köyü yakınlarındaki Türkiye Kömür İşletmeleri'ne (TKİ) ait kömür havzalarında 2 yıl önce kömür çıkaran iş makinelerine, M.Ö. 3'ncü Yüzyıl Karya dönemine ait mezar parçalarının ve çeşitli tarihi eserlerin takılması üzerine bölge arkeolojik incelemeye alındı.

Mengefe Tepesi'nde geçen yıl şubat ayında Kültür ve Turizm Bakanlığı, Konya Selçuk Üniversitesi ve Denizli Pamukkale Üniversitesi arkeologlarının bulunduğu heyet tarafından kazı çalışmaları başlatıldı.

Selçuk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Adil Tırpan'ın başkanlığında, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nde görevli Arkeolog İsmail Sarıpınar'ın başkan yardımcılığını ve bakanlık temsilciliğini üstlendiği kazı ve kurtarma çalışmaları sırasında, geçen hafta yüzeyden 15-20 metre derinlikte çeşitli bitki türlerine ait yaprak fosillerine rastlandı.

Ardından bölgede yoğunlaştırılan detaylı çalışmalarda arkeologlar, fillerin atası olarak kabul edilen ve yaklaşık 5-10 milyon yıl önceye ait bir mamutun diş ve kemiklerinin fosillerini buldu.

Mamut dişi, kemik ve bitki fosilleri Yatağan'ın Turgut Beldesi'ndeki kazı evinde korumaya alındı.

Bölgede 2300 yıllık tarihi mekanda kazı çalışmaları yaparken yaklaşık 10 milyon yıllık fosil kalıntıları ile karşılaşıldığını ve detaylı araştırmaların sürdüğünü belirten arkeolog Sarıpınar, "Fosiller arasında çok iyi korunmuş bitki çeşitlerine ait yapraklar, mamut dişi ve kemiklerine rastlamak bizde büyük bir heyecan yarattı.

Koruma altına aldığımız kemik ve bitki fosilleri Konya Selçuk Üniversitesi'ne gönderilerek DNA testleri yapılacak. Gerçek yaşları ve dönemleri tespit edilecek.

Toprak katmanlarımız 20 milyon yıla tarihleniyor

Yaklaşık bir yıldır bölgede yaptığımız çalışmalarda TKİ'de görevli jeoloji mühendisleri ve bilim adamlarından aldığımız bilgilere göre toprak katmanlarının 20 milyon yıla yakın olduğunu öğrendik" dedi.

Muğla'nın Özlüce Köyü yakınlarında 1993 yılında çobanların bulduğu fosil kalıntılarında incelemeler yapan Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Antropoloji Bölümü Öğretim Üyesi Antropolog Prof. Dr. Berna Alpagut, Özlüce yakınlarında bulunan ve gün ışığına çıkarılarak Muğla Müzesi'nde koruma altına alınan fosillerle Hüsamlar'da bulunan fosillerin büyük benzerlik gösterdiğini belirtti.

Detaylı inceleme beklenecek

Alpaut, "Ortaya çıkan fosiller gerçekten çok önemli ve değerli. Sanıyorum yaklaşık 10 milyon yıl öncesine ait bu fosiller üzerinde ve bölgede yapılacak daha detaylı inceleme ile gerçek tarih daha iyi saptanabilir.

1993 yılından bu yana Muğla'ya bağlı Özlüce köyündeki fosil yataklarından elde ettiğimiz eserlerin yer aldığı Trolian Park Açık Hava Müzesi'ni bu yıl sonunda hayata geçireceğiz. Buradan çıkacak eserlerde burada sergilenebilir. Bir süre sonra bölgeye gidip araştırma yapmak istiyorum" diye konuştu.

Muğla'nın Özlüce Köyü yakınlarında 1993 yılında yapılan kazılarda 5-9 milyon yıl önce yaşamış canlılara ait fosiller bulunmuş, kazılarda zürafagiller, boynuzlugiller, gergedangiller, hortumlu memeliler, domuzgiller, atgiller ve etçilere ait fosiller ile çok sayıda bitki fosilleri Muğla Müzesi'nde koruma altına alınmıştı.
CNNTURK