PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : indikatör


_SoN_
04-08-2008, 19:50
Bir maddenin asidik mi, yoksa bazik mi olduğu bilgisini veren maddelere “indikatör” denir. İndikatörler de birer kimyasal maddedirler. Kara lahana suyu da bir çeşit indikatördür.
Kara lahana suyu mor renklidir. Bu mor rengin kaynağı, içerdiği “antosiyanin” denilen bir pigmenttir. Eğer kara lahana suyuna asidik bir madde (havuç suyu gibi) eklenirse, karışımın rengi kırmızıya; bazik bir madde (deterjan gibi) eklenirse, yeşile döner. Neredeyse tüm indikatörler gibi kara lahana suyu da, pH değişimi ile (ortamdaki H+ veya OH- iyonlarının miktarının değişmesi ile) ışığı farklı dalga boylarında yansıtır. Renk değişimi gözlemlememizin sebebi budur. Bazik bir madde eklendiğinde antosiyanin OH- kazanırken; asidik madde eklendiğinde ise hidroksit iyonlarını kaybeder. Bu değişiklikler, ışığın değişik dalga boylarında yansımasına ve bizim kara lahana suyunu kırmızı ya da yeşil görmemize sebep olur.
Evrensel indikatör, geniş pH aralığında, farklı renk değişimlerine uğrayan indikatör çözeltilerine denir. Ortaya çıkan renk belirli bir pH değerini gösterir. Evrensel indikatörler genelde birkaç faklı indikatörün karıştırılmasıyla elde edilir. Hazırlanışı en kolay evrensel indikatör lahana suyudur. Kırmızı lahanayı suda ısıtırız. Lahananın suyunu salmasıyla elde ettiğimiz çözeltide antosiyanin indikatörü vardır. Rengi, asit çözeltide kırmızı, hafif alkalin çözeltide mor-yeşil, yüksek alkalin çözeltide ise sarıdır.