PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Öldürme yetkileri yenilendi


MetinCeylan
04-08-2008, 13:47
http://www2.internethaber.com/images/news/60000.jpg
Öldürme yetkileri yenilendi
08 Nisan 2008 Salı 13:38
Iraklıalrı'ın en nefret ettikleri isim: Blackwater.. Onlara 'hayalet ordu' deniliyor.


Onlara 'hayalet ordu' deniliyor. İşledikleri cinayetlerin hesabını vermeleri gerekmiyor.
Iraklıalrı'ın en nefret ettikleri isim: Blackwater

Şirket, bir bilim-kurgu filmindeki garip şirketler gibi çalışıyor. Güvenlik şirketi olarak biliniyor. Aslında bir çeşit "paralı asker" gibiler. En verimli faaliyet alanı Irak. Orada katlettikleri insanların hesabını soran yok onlara. Adı Blackwater (Karasu). Ve Iraklılar'ın en nefret ettikleri isim bu.

FAALİYETLERİ ULUSLARARASI ANLAŞMALARA AYKIRI

Irak'taki bu paralı askere (özel koruma) bir işadamını korumak için ayda ortalama 7 bin dolar, önemli bir şahsiyeti korumak için ise 10 ile 15 bin dolar arasında para ödeniyor. En "gözde" şirketler Blackwater, Global ve Black Hawk gibi Amerikan firmaları. Genellikle ABD ordusu saflarında savaşan bu güçler, uluslararası anlaşmalara aykırı olmasına karşın, Irak'taki faaliyetlerini genişleterek sürdürüyor.

KATLETTİKLERİNİN HESABINI VERMELERİ GEREKMİYOR

Blackwater ise bu şirketlerin en büyüğü. Adı hep cinayet ve katliamlara karıştı. Ama şimdiye kadar hiçbirinin hesabını verdiği görülmedi. Soran da olmadı.

Amerikalı diplomatları taşıyan bir konvoyun korumalığını yapan Blackwater (Karasu) adlı şirket için çalışan özel güvenlik elemanlarının, 16 Eylül'de başkentin batısındaki el-Yarmuk civarında rast gele ateş açması sonucu 17 masum sivil hayatını kaybetmişti.
FBI SORUŞTURUYOR

Amerikan Federal Soruşturma Bürosu (FBI), Blackwater elemanlarının yoğun trafikte otomobillere ateş açarken yasaları ihlal edip etmediğini hala soruşturuyor.

Tabii, Irak'ta ev baskınları da düzenleyip, istedikleri gibi insanları aşağlıyor, gözaltına alıyor, evlerden istediklerini alıp gidebiliyorlar. Bu yüzden Iraklılar arasında en çok nefret edilen şey Blackwater.

BLACKWATER'IN IRAK ANLAŞMASI YENİLENDİ

İşte şimdi bu şirket yine gündemde. Irak Başbakanı Nuri El Maliki, ABD'nin özel güvenlik şirketi Blacwater ile sözleşmesini uzatmasını kınayarak, şirketin Iraklılara "katliam" yaptığını söyledi.

IRAK BAŞBAKANI MALİKİ İSYAN ETTİ

Maliki, Amerikan CNN televizyonuna yaptığı açıklamada "Iraklılara katliam yaptılar ve şimdiye kadar bu mesele çözüme kavuşturulmadı. Hukuki işlem yapılmadı, tazminat ödenmedi" dedi.

Bu şirketle ilgili meseleler çözüme kavuşturulmadan Amerikalıların sözleşmeyi yenilememesi gerektiğini belirten Irak Başbakanı, "Bu karar Irak hükümetinin onayı olmadan alınmıştır" diye konuştu.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Cuma günü, Irak'taki Amerikan diplomatlarını korumakla görevli şirketin görev süresinin bir yıl uzatıldığını açıklamıştı.

Şirketin Irak'ta 800-900 kadar özel güvenlik elemanı bulunuyor.
Hürriyet