PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Uçaklarda cep telefonu serbest


MetinCeylan
04-07-2008, 23:46
http://www.haberaktuel.com/images/news/24085.jpg 07 Nisan 2008 / 23:38

Uçaklarda cep telefonu serbest
Avrupa Komisyonu, Avrupa hava sahasında seyreden uçaklarda cep telefonu kullanılmasına resmen onay verdi.


Alınan karara göre, havalanan uçak 3.000 metre veya üzerinde bir irtifaya ulaştığında cep telefonları açılabilecek.

BU YIL BAŞLIYOR

Altı aylık bir danışma sürecini izleyen bu kararı uygulayan ilk uçuşlar, bu yıl içinde hizmete sunulabilecek. AB Komisyonu'nun telekomünikasyondan sorumlu üyesi Viviane Reding, cep telefonu operatörlerinden, uçaklardan yapılan görüşmelerin maliyetini asgari düzeyde tutmalarını istedi.

UYGULAMA KARARI ŞİRKETLERDE

Avrupa Komisyonu'nun bu kararı almasının ardından, şimdi uygulama için verilecek kararlar tek tek şirketlere bırakılmış oluyor. Bununla beraber, sözkonusu teknolojinin tamamen onaylandığını söyleyebilmek için bir takım tüzük değişikliklerinin de yapılması gerekiyor.

Bu kapsamda ayrıca Avrupa Havacılık Güvenlik Kurumu da, uçaklara yerleştirilecek ve cep telefonu sinyallerinin uçuş sistemlerine karışmasını önleyecek bir donanıma ihtiyaç duyuyor.

SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?

Plana göre uçaklara 'piko hücre' (trilyonda bir hücre) adı verilen ve kalkıştan sonra devreye alınacak olan, küçük cep telefonu baz istasyonları yerleştirilecek.Baz istasyonu, uçak içinde ve çevresinde küre biçiminde bir kapsama alanı oluşturacak.

'Piko hücre' üzerinden yapılacak görüşmeler, uydu bağlantısı yoluyla karasal şebekelere iletilecek. Bu teknoloji için, daha önceden Avrupa genelinde bir radyo frekans spektrumu ayrılmıştı.Uçaklar Avrupa hava sahasını terkettiğinde ise verilen hizmet durdurulacak.

FAZLADAN LİSANS ÜCRETİ YOK

Başlangıçta sadece ikinci nesil cep telefonlarına hizmet verilecek, ancak bunu üçüncü nesil teknolojilere yönelik artan talep nedeniyle, bu yöndeki servisler izleyecek.Uçaktan yapılan cep telefonu görüşmelerinin maliyeti, yerdeki görüşme ücretlerine göre daha yüksek olacak.

AB Komisyonu'nun telekomünikasyondan sorumlu üyesi Viviane Reding, komisyonun bu fiyatlamaya bir sınır getirmeyi planlamadığını söyledi.

Komisyonun aldığı karara göre ayrıca, bir AB ülkesinde kayıtlı olan bir uçak, diğer AB ülkeleri üzerindeki uçuşu sırasında, fazladan bir ulusal lisans bedeli ödemeden yolcularına cep telefonu hizmeti sunabilecek

kaynak:http://www.haberaktuel.com/Ucaklarda-cep-telefonu-serbest-haberi-121860.html