PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : AK Parti'nin son kozu


MetinCeylan
04-07-2008, 11:06
http://www2.internethaber.com/images/news/43452.jpg
AK Parti'nin son kozu
07 Nisan 2008 Pazartesi 10:51
Ak Parti, reform paketine destek vermeyen muhalefeti gizli silahı ile zorlamaya çalışacak...



http://www.internethaber.com/images/other/zubeyir.jpgİNTERNETHABER
ZÜBEYİR KINDIRA

ANKARA/ Ak Parti, hakkında Anayasa Mahkemesi’nde açılan kapatma davasının muhtemel sonuçları kamuoyunda olduğu kadar AK Parti’nin kapalı toplantılarında da tartışılıyor. AKP, gizli silahlarını ve iktidar gücüyle elinde tuttuğu kozlarını henüz oynamadı. Bugün yapılan toplantılarda bu silahları kullanıp kullanmamaya karar verilecek.

-İlk koz AB ipine de sarılmak: “Demokrasi Paketi” adı altında muhalefetin de desteği ile gerçekleştirmeyi planladığı köklü değişikliklerin arasında 301 süsü ile birlikte parti kapatmayı zorlaştırmak var.
Ama muhalefetin desteğini alamadı. Bu nedenle muhalefete karşı gizli kozunu oynamaya hazırlanıyor. Bu koz; erken seçim.

AKP’nin sandalye sayısı da tek başına referandumsuz Anayasa değişikliğine yetmiyor. DTP’den destek alabilir ama o da 359 rakamına ancak ulaşıyor. Oysa AKP’ye 367 oy gerekiyor. Bu oyu sağlamanın bir yolu muhalefeti zorlamak. AKP, gizli silahı olan erken seçim kozunu masaya sürerek, muhalefeti parti kapatmayı zorlaştıracak reform paketine desteğe zorlayacak.
KÖŞK İÇİN KULLANDI
Cumhurbaşkanı seçim sürecinde Abdullah Gül’ü Çankaya’ya çıkartamayan AKP, erken seçim kozunu kullanmıştı. 22 Temmuz seçimlerinin ardından Gül’ü rahatca Çankaya Köşkü’ne çıkarmıştı. AKP benzer bir taktiği kapatma davası sürecinde de hayata geçirmeyi tartışıyor. Bu plan şöyle:

AKP, Anayasa değişikliğini geniş bir “demokrasi paketi” adı altında gündeme getirecek. Bu paket için muhalefetten destek istenecek, referandum kozu da kullanılacak. AKP, beklediği desteği bulamazsa, son noktada “erken seçim” silahını çekecek.

NEDEN ERKEN SEÇİM
Bu silah muhalefeti de tetikleyecek önemli bir argüman.
Çünkü;
-Seçime en hazır parti AKP. 3 ay önce yerel seçimler için 1,5 milyon sandık görevlisini eğitmeye başladı. Teşkilatları da dinamik biçimde çalışıyor. Kapatma davası sonrasındaki anketler oyunu yükselttiğini gösteriyor.
-Oysa MHP ve CHP’nin konumu aynı değil. MHP, 22 Temmuz öncesi laik kesimden fazlası ile oy aldı. Ama türban değişikliğine destek verdiği için bu oylar kaçmış görünüyor. Anketlerde MHP baraj altında gösteriliyor.
-CHP ise laiklerin kalesi konumunu koruyor ama Baykal’a karşı antipati besleyen sol seçmen fikrini değiştirmiş değil. Anketlerde CHP’nin oyu yüzde 20’ler düzeyinde.

Ve her iki partinin de seçime dönük bir çalışması yok. Hatta CHP ay sonunda kurultayda hesaplaşma çabası içinde örgüt sorunları ile uğraşıyor... Yani muhalefet erken seçim isteyecek pozisyonda değil. İste bu durum da AKP’nin en büyük silahı. AKP son umut olarak bu silahı çekerek muhalefeti köseye sıkıştırabilir ve uzlaşmak zorunda bırakabilir.

REST GÖRÜLÜRSE
Ya seçim restini muhalefet görürse ne olacak?

AKP bu noktada da güçlü bir argümanla sandıktan çıkabilir. Zira baskın bir erken seçim yerel seçimlerle birleştirilebilir. AKP burada “özgürlükleri engellediler, ekonomi iyiye giderken ket vurdular, gelişime direniyorlar” içerikli “özgürlük ve demokrasi” vurgulu bir propaganda ile yüz de 50 barajını aşabilecek bir potansiyeli hedefleyebilir. Olası seçimde yerel ve genel iktidarda yüzde 50 psikolojik barajını aşabilecek AKP, hem kamuoyunda güven tazelemiş olur hem milli iradeyi yeniden ve daha güçlü biçimde arkasına alarak kapatma davasının görüldüğü Anayasa Mahkemesi’ni fiili bir baskı altına alır.

Ancak sandıkta isteği gibi bir sonuçla çıkamazsa, tüm planları altüst olur ve kapatma davasına ilişkin sürecin kontrolünü de yitirir.

Bu nedenle arka odalarda tüm senaryolar, olasılıklar masada ve AKP tüm gücü ile kapatılmanın önüne geçebilmenin hesaplarını yapıyor.

kaynak:http://www2.internethaber.com/news_detail.php?id=135922