PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Amerika'yı kızdıran harita


MetinCeylan
04-06-2008, 17:45
http://www2.internethaber.com/images/news/59872.jpg
Amerika'yı kızdıran harita
06 Nisan 2008 Pazar 17:24
Türkiye'nin sınırlarını değiştiren çok harita gördük. Şimdi sinirlenme sırası Amerika'da... Bu harita ABD'yi kızdırdı...


Biz nasıl olduğunu biliriz. Çünkü Türkiye'nin sınırlarıyla oynayan haritaları çok gördük.

Roma’daki NATO Savunma Koleji’nde 15 Eylül 2006’da verilen bir seminere konuşmacı olarak katılan ABD’li bir albayın, Türkiye’nin 18 ilini sözde "Kürdistan" haritası içinde göstermesi iki ülke arasında büyük krize neden olmuştu.

http://www.internethaber.com/images/other/5325217.jpg

Şimdi ise sıra Amerika'da...

Ünllü İsveç şirketi, "Absolut" votkasının üreticisi, Meksika pazarına girerken, reklamını bir haritayla yaptı. "Absolut bir dünya" ya da "Mükemmel bir dünya" sloganıyla, Kaliforniya eyaletini Meksika sınırları içinde gösterdi. Meksika'da reklam panolarını süsleyen harita Amerikalıları çileden çıkardı.

Absolut'un haritasında Meksika-Amerika sınırı oldukça kuzeye kaydırılmış. Sınır, tam da 1848'de yaşanan Meksika-Amerika savaşı dönemindeki yerinde. O dönemde Kaliforniya, Meksika'nın bir parçasıydı ve Alta Kaliyorniya adıyla biliniyordu. Savaş sonrası yapılan Guadalupe-Hidalgo anlaşmasıyla Kaliforniya Amerika'ya geçti.

Ancak Alta Kaliyorniya bölgesi çok büyük bir toprak parçası olduğundan, Amerika'ya geçtikten sonra Kaliforniya, Teksas, New Meksiko, Utah, Kolorado ve Arizona eyaletleri oluştu. Teksas aslında bu savaştan birkaç yıl önce Meksika'dan ayrılarak kendi başına bir devlet gibi varlığını sürdürüyordu. Ancak 1848'de gönüllü olarak Amerika'nın bir parçası haline geldi.

Amerikalılar, Absolut'un haritalı reklamını bir hakaret olarak gördüklerini söylerken, Meksikalılar "Absolut"a bayıldı. "Bu da bizim topraklarımızı talep etme yöntemimiz" diyorlar.

(Hürriyet)