PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Durumu acil olmayan bir çok vatandaş acil servislerde


MetinCeylan
04-06-2008, 17:40
http://www.haberaktuel.com/images/news/18862.jpg 06 Nisan 2008 / 17:10

Durumu acil olmayan bir çok vatandaş acil servislerde
Yapılan araştırmalara göre acil servislere gelen acil olmayan hasta sayısı çok kabarık.


Acil servislere başvuranların yaklaşık yüzde 60'ının acil olmayan, yüzde 30'unun orta acil, yüzde 10'unun ise gerçek müdahale edilmesi gereken acil hastalardan oluştuğu belirtildi.

Ankara Üniversitesi (AÜ) Acil Tıp Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Onur Polat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, acil servislerin hayati önem taşıyan birimler olduğunu ve buraya başvuran hasta sayısının kapasitenin çok üstünde bulunduğunu söyledi.

Acil servislerde verilen hizmetten her vatandaşın yararlanmaya hakkı olduğunu belirten Polat, nüfusa paralel olarak sağlık hizmetlerine ihtiyacın giderek artması, hastane yatak sayılarının ve hizmetlerinin yetersiz kalması, birinci basamak sağlık hizmetlerine hastaların yeteri kadar yönlendirilememesi nedeniyle acil servislere başvuran hasta sayısının her geçen gün arttığını dile getirdi.

Polat, Türkiye'deki birçok hastanede bir acil servislerin yenilendiğini ve kapasitesinin artırıldığını ifade ederek, ''Tüm bunlara rağmen, hala ihtiyaca cevap vermekte zorlanıyoruz'' dedi.

Acil servislerde sadece acil tetkikler yapıldığını, geniş taramaların yapılamadığını belirten Polat, şunları kaydetti:

''Acil servisler hastanın maksimum 48 saat gözlenilerek taburcu edildiği veya hastaneye yatışının verildiği yerlerdir.

Bazen acil olmayan vakalarla amacının dışında kullanımı söz konusu olmaktadır. 'Acilde bir bakılayım' düşüncesinin yanlış olduğunun, hastane hastane acilleri dolaşmanın ve bu kalabalığı arttırmanın faydası olmadığının halkımıza anlatılması ve halkımızın bu konuda bilinçlendirilmesi gerekmektedir.''

Polat, yapılan araştırmalara göre, ''acil servislere başvuran kişilerin yaklaşık yüzde 60'ının acil olmayan, yüzde 30'nun orta acil, yüzde 10'unun gerçek müdahale edilmesi gereken acil hastalardan oluştuğunu'' kaydetti.

Acil olmayan hasta grubunun, hasta sayısının gittikçe artmasına, yığılmalara ve acil hizmetlerin aksamasına yol açtığına dikkati çeken Polat, özellikle nüfusun kalabalık bölgelerde, bu vakaların acil serviste saatlerce sıra beklediklerini söyledi.

-''AYIKLAMA'' YÖNTEMİYLE ÖNCELİK-

Polat, acil servislerde hastalara ''Ayıklama (Triaj)'' yöntemiyle öncelik tanındığını, bu sayede gerçekten acil müdahale gerektiren hastalara zamanında müdahale edilebilindiğini söyledi.

''Triajın, klinik önceliğin hangi hastada olduğunun belirlenmesi ve hastanın acil servisin hangi bölümünde hizmet alacağının saptanması'' olarak tanımlandığını belirten Polat, ''Amaç tanı koymak değil, doktor görünceye kadar beklenebilecek en uygun zamanı bulmaktır'' dedi.

Polat, ayıklama yönteminin, eğitimli bir hemşire veya sağlık teknikeri tarafından yapılabileceğini ifade ederek, ''Triaj görevlileri, kritik hastaların bakımında yeterli, acil ünitesinde deneyimi olan, triyaj konusunda eğitim almış, iletişim ve organizasyon becerileri iyi olan, altıncı hissi kuvvetli tıbbi personellerden seçilmelidir'' diye konuştu. Polat, triyaj görevlilerinin aynı zamanda, bekleme alanındaki hastaların sağlık durumlarının takibini yapması ve hasta yakınlarının bilgi almalarını sağlaması gerektiğini kaydetti.

Türkiye'de yasaların, acil servise başvuru yapan her hastanın değerlendirilmesini, yer yoksa uygun bir hastane bulunmasını ve hastaya uygun koşullarda sevk edilinceye kadar gerekli tedavi hizmetinin verilmesini zorunlu kıldığını anımsatan Polat, ''Hastanın sosyal güvencesinin olup olmadığına ve hastanın diğer özelliklerine bakılmaksızın, stabilizasyon sağlanıncaya kadar bütün tıbbi hizmetler sunulmak zorundadır'' dedi.

kaynak:http://www.haberaktuel.com/news_detail.php?id=121316&uniq_id=1207792665