PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : CIA Google'dan teknik yardım alıyor


ALONE53
04-04-2008, 11:47
CIA Google'dan teknik yardım alıyor
ABD Merkezi Haberalma Teşkilatı CIA'nın, zanlılar hakkında toplanan bilgiler için internet arana motoru Google'dan yardım aldığı bildirildi

Bu amaçla CIA'nın, Google destekli arama teknolojilerinin bulunduğu sunucular aldığı ve dünya genelinde ajanlar ağıyla elde edilen istihbaratın bu teknolojiyle işlendiği belirtiliyor.

İngiliz The Times gazetesinin haberinde, Google'ın, Intellipedia adı verilen Wikipedia tarzı bir hizmeti de sunduğu kaydedildi. Bu sayede ajanlar, güvenli forumlar aracılığıyla hedefleri ile ilgili olarak bilgiler gönderirken, meslektaşlarının da bu bilgilere de erişimi sağlanıyor.

Ajanlar, yetkilerine göre Intellipedia'ya girerek, 'çok gizli', 'gizli ve hassas', 'gizli ama tasnif dışı' olarak sınıflanan bilgilere ulaşabiliyor. Şimdiye kadar 37 bin kullanıcının bu serviste hesap açtığı ve veri tabanının da 35 bin maddeyi içerdiği belirtiliyor.

Google'ın resmi kurumlarla olan bağlantısının, şirketin geleneksel müşteri kitlesi ve girişimlerinin ötesine geçmek amacıyla oluşturulan 'Federal hükümet satış ekibi' tarafından yürütüldüğü belirtildi.

DİĞER RESMİ KURUMLAR DA MÜŞTERİLER ARASINDA

Google'ın arama teknolojisinde genel olarak bir sitenin önemi, diğer sitelerin verdiği linklerle ölçülüyor. Ancak sınırlı sayıda kullanıcısı olan 'kapalı' ağ için bu yöntemin sorunlu olduığu belirtiliyor. Bu sorunu aşmak amacıyla Intellipedia'da, önem tesbiti, sayfaların diğer kullanıcılar tarafından nasıl etiketlendiği ya da eklendiğini eas alıyor.

Diğer istihbarat kuruluyşlarıyla da çalışan Google, Sahil Muhafaza, Otoban Trafik Güvenliği İdaresi ve Ulusal Meteoroliji İdaresi gibi kamu kurumlarına da hizmet veriyor.

STAR GAZETESİ