PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : kalp hastalıklarında ameliyat zorunlumu


REYHAN
01-28-2014, 21:10
kalp hastalıklarında ameliyat zorunlumu

Kalp ve damar hastaları by–pass ve anjiyo gibi yöntemlere başvurmadan hapla tedavi olabilecek. Antalya’da ilk defa gerçekleştirilen haplı stend teknoloji sayesinde hastalar 20 dakikalık operasyonla sağlığına kavuşabiliyor.
Kalp ve damar hastaları cerrahi müdahaleye gerek kalmadan hapla tedavi olabilecek. Avrupa ülkelerinde üç aydır uygulanan haplı stent (tel kafes) teknolojisi Türkiye’de dün ilk defa Antalya’da bir hastaya uygulandı. Yeni yöntem sayesinde kalp hastaları 5–6 saatlik cerrahi müdahale yerine 20 dakikalık bir operasyonla sağlığına kavuşuyor. Hastalar operasyondan bir gün sonra taburcu ediliyor ve normal hayatına dönüyor.
Haplı stent yöntemi, Antalya’da düzenlenen IX. Ulusal Uygulamalı Girişimsel Kardiyoloji Toplantısı’nda tanıtıldı. Birer saat arayla İtalya ve Antalya’da yapılan iki ayrı operasyon, Kemer’deki toplantıya katılan 700 kalp uzmanına uydu aracılığıyla canlı yayında izlettirildi.
İtalya’nın Milano şehrinde bulunan St. Rafael Hastanesi ile Antalya’daki Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde gerçekleştirilen ameliyatla, damar tıkanıklığı sorunu bulunan iki kalp hastasına ‘cypher’ adı verilen haplı stent takıldı. Operasyon yaklaşık 20’şer dakika sürdü. Hastalara hiçbir cerrahi müdahalede bulunulmadı.
Yöntem, kalp hastalarına 5–6 saatlik cerrahi müdahaleyle yapılan by–pass ameliyatlarını, yani hastaların bıçak korkusunu yüzde 50 oranında ortadan kaldırıyor. Hastanın bilinci açıkken kalp atardamarlarında anjiyo plasti yöntemiyle yapılan tedavide hastalığa sebep olan damar tıkanıklığı, ilaç salgılayan stentler yerleştirilerek önleniyor.
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Oktay Sancaktar, kroner arter hastalığının tedavisinde şu ana kadar kullanılan yöntemlerin açılan damarların yeniden daralmasına engel olamadığını söyledi.
Dünyada 3 ay önce uygulanmaya başlanan haplı stent takımını Türkiye’de ilk kez gerçekleştirdiklerini anlatan Sancaktar, “İtalyan Cordis firmasının geliştirdiği cypher adlı haplı stent, doktorlar tarafından tıkalı damarlara 20 dakikalık bir girişimle uygulanıyor. Sırolimus adlı ilaçla kaplı cypher, sorunlu damarın yeniden tıkanmasını engelleyerek, hastaların defalarca anjiyo olmalarının ve kalp ölümlerinin önüne geçiyor.” dedi.
Cerrahi müdahale geçiren kalp damarı tıkalı hastalardan yüzde 30’unun yeni operasyonlara ihtiyaç duyduğunu ya da öldüğünü hatırlatan İtalyan Kardiyolog Dr. Antonio Colombo ise cypher takılan hastaların bu risklerin tamamından kurtulduğunu kaydetti.
Colombo’nun verdiği bilgiye göre keşfin üzerinden kısa bir süre geçmesine karşın uygulama Avrupa’da yaygınlaşıyor. Sadece İtalya’da 2 hastanede 1,5 ayda 200 stent takılırken, hastalardan hiçbirinde ölüm ve kalp damarlarının tekrar tıkanması gibi olumsuzluklar görülmedi.
Türk Kardiyoloji Derneği’nin verilerine göre Türkiye’de 1 milyon 600 bin kalp hastası var ve her yıl yaklaşık 170 bin hasta kalp damar hastalıkları yüzünden hayatını kaybediyor. Damar tıkanıklığı nedeniyle by–pass ameliyatı olarak, cerrahi operasyon geçiren 15 bin civarında hasta bulunuyor. By–pass ameliyatı geçiren hastalar ameliyat sonrasında yaklaşık 2 gün yoğun bakımda kalıyor. Hastanın tedavisinin tamamlanması ve taburcu olması için en az 1 aylık süre gerekiyor.
Cerrahi müdahale gerektiren operasyonlar Avrupa’daki kalp hastalarına 15 bin Euro’ya mal olurken, haplı stent takımı tüm masraflarıyla 12 bin Euro’yu buluyor. Türkiye’deki stent fiyatları yüksek olduğu için bu tür operasyonlar yaygın değil. Haplı stent fiyatlarının düşmesi halinde bu ameliyatların maliyeti Türkiye’de 10 bin Euro’nun da altına düşüyor.
Fatih Uğur (f.ugur@zaman.com.tr) / Antalya